Potansiyel müşterilerin satın alma kararlarını keşfederek doğru kitleye doğru ürünü teklif edebilir ve satışlarınızı artırabilirsiniz.
Potansiyel müşterilerinizin ne satın almak istediğini bilseydiniz her şey çok kolay olabilirdi. Bunu yapabilmeniz için bir sihirli değnek henüz üretilmedi ama hedef kitlenizin talepleriyle ilgili bazı stratejiler çok faydalı fikirler veriyor. Bu stratejiler sayesinde potansiyel müşterilerin satın alma kararlarını keşfedebilirsiniz.
İşte sizin için bir araya getirdiğimiz 9 tavsiye:
1. Mevcut müşterilerinizden yeni ürün ve hizmetlerinizle ilgili değerlendirme isteyin.
Ürün ve hizmetlerinizi deneyimlemiş olan mevcut müşterilerinizden alacağınız değerlendirmeler son derece faydalıdır. Survey Monkey gibi bir platformdan da faydalanarak email grubunuzdakilerin ve sosyal medya takipçilerinizin sizi birinci ağızdan değerlendirmesini isteyebilirsiniz.
2. Mevcut müşterilerinizden şu anda kullandıkları (size ait olmayan) ürünler hakkında bilgi alın.
Bu genellikle gözden kaçan bir stratejidir fakat bu bilgiler sizin için çok değerli olabilir. Potansiyel müşterilerinize yalnızca kendi ürün ya da hizmetlerinizle ilgili sorular sormayın. Aktif olduğunuz sektördeki diğer markalar ve memnuniyet kriterleri ile ilgili sorular da yöneltin. Böylece müşterilerinizin hangi markayı ya da ürünü neden tercih ettiğini öğrenebilir ve sizi tercih etmeleri için gereklli değişiklikleri uygulayabilirsiniz.
3. Potansiyel müşterilerinize karşılaştıkları en büyük sorunları sorun.
Bazı durumlarda takipçilerinizden ürününüz hakkında tavsiyeler almak işinize yaramayabilir. Çünkü bu şekilde ihtiyacı tam olarak öğrenemezsiniz. Diğer yandan en büyük problemin ne olduğunu öğrenirseniz daha fazla bilgi almış olursunuz ve ürününüzü müşterilerin ihtiyaçlarını daha iyi karşılayacak şekilde değiştirebilirsiniz.
4. Bir odak grubunuz olsun.
Odak grupları belli ürünlerle ilgili geri bildirim almak için çok elverişli bir yöntemdir. İsterseniz canlı, birebir gruplarla ya da online gruplarla çalışabilirsiniz. Bu gruplarla çalışırken ilk üç stratejiyi göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz.
5. Geri bildirim formları oluşturun.
Sektörünüz ne olursa olsun geri bildirim formları mevcut müşterilerinizin fikirlerini öğrenmenizi sağlar. Küçük bir dükkanınız varsa satın alan müşterilerinizden geri bildirim formlarını doldurmalarını isteyebilir ve karşılığında ikinci alışveriş için indirim teklif edebilirsiniz. Müşterilerinizle online platformda bir araya geliyorsanız satın alma işleminin sonundaki teşekkür sayfasına bu formu yerleştirebilirsiniz.
6. Sıkça Sorulan Sorular (SSS) bölümünüzü kontrol edin.
Web sitenizde SSS bölümü varsa şanslısınız ama yoksa benzer bilgilere ulaşmak için mevcut ya da potansiyel müşterilerinizden gelen emailleri inceleyebilirsiniz. Bu sorular ya da yorumların ortak noktalarına dikkat edin. Bu sorularda sektörel bir eksiklikten bahsediliyor mu? Bahsedilen sorunları ortadan kaldırmak için neler yapabilirsiniz?
7. Sektörel forumlarda gezinin.
Sektörünüze ilişkin forumlarda dolaşarak hedef kitlenizin beklentisini öğrenebilirsiniz. Bu forumlarda karşılaştığınız soru ve beklentileri SSS sayfanızdakilerle kıyaslayın. Ortak noktaları tespit edin ve çözüm odaklı yaklaşın.
8. Diğer Facebook sayfalarının takipçilerinin neleri beğendiğine göz atın.
Facebook’un sunduğu bir hizmet de sayfanızı beğenen kişilerin beğendiği diğer sayfaları görmenizi sağlıyor. Böylece potansiyel müşterilerinizin tüm ilgi alanları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
9. Web sitenizin analizlerini inceleyin.
Eğer sitenizde arama kutusu varsa ziyaretçilerinizin sitenizde ne aradığını görebilirsiniz. Belli ürünler potansiyel müşterileriniz tarafından daha fazla ilgi görüyorsa bu ürünleri ön plana çıkarmalısınız.
Sonuç
Potansiyel müşterilerin satın alma kararlarını keşfetmek için izleyebileceğiniz birçok yol var. Önemli olan onlarla iletişim kurmanız ve onların beklentileri ile sorunlarına çözüm odaklı yaklaşmanız. Bu şekilde elde edeceğiniz bilgiler son derece faydalı olacaktır.