Sosyal Medya Tarihçesi

Sosyal Medya Tarihçesi
Sosyal medya tarihçesi kronolojik olarak incelendiğinde hayatımızın önemli bir parçası haline gelen sosyal medyanın ne kadar hızlı geliştiği ortaya çıkıyor. Sosyal medyanın hayatımızdaki yeri gün geçtikçe büyürken ileride nasıl bir gelişme göstereceğini tahmin etmek gerçekten pek kolay değil. İnsanlar 1990 yılında e-book’tan bahsedildiğinde bu cihazın asla kitabın yerini tutmayacağını düşünmüşlerdi fakat şimdilerde e-book’un ne kadar yaygın olarak kullanıldığını hepimiz biliyoruz. Mashable’ın liderliğinde 2009’da başlayıp bugüne dek düzenlenen 30 Haziran Sosyal Medya Günü'nde biraz geçmişe gidelim ve son 11 yıl içerisinde sosyal medyada olanlara bir göz atalım. Aşağıdaki infografik sosyal medya tarihçesini kronolojik olarak sıralıyor. sosyal medya tarihçesi
2004 Daha önce birkaç tane sosyal medya sitesi olmasına karşın the Facebook Harvard öğrencilerine ilk kez bu yıl tanıtıldı. MySpace de aynı yıl tanıtıldı ve çok kısa sürede bir milyon kullanıcıya ulaştı. Digg insanların internette bulduğu haberleri paylaşmasu için sosyal haber sitesi olarak kuruldu. Flickr imajlara ev sahipliği yapan bir site olarak tanıtıldı. Flickr’a fotoğraflarınızı yükleyebilir ve toplulukla paylaşabilirsiniz. LinkedIn profesyoneller için kurulan bir sosyal ağ olarak bir önceki sene kurulmuştu ve yoluna devam ediyordu.
2005 The Facebook, Facebook olarak anılmaya başlandı ve lise versiyonu da ortaya çıktı. Daha sonra limitlerini kaldırarak bazı büyük şirketlerin çalışanlarına üyelik verdi. Şubat ayında YouTube.com aktif hale getirildi ve “Me at the Zoo” (Ben, hayvanat bahçesindeyken) 23 Nisan tarihinde ilk video olarak yüklendi. Reddit kullanıcıların kayıt olarak içerik ve paylaşımda bulunabileceği bir sosyal medya ve haber sitesi olarak tanıtıldı.
2006 Twitter tanıtıldı. 140 karakter limiti hayatımıza girdi. En çok ziyaret edilen site MySpace oldu. Ancak 13 yaş ve üstü herkesin geçerli bir email adresi ile üye olabildiği Facebook kısa süre içinde zirveye oturdu.
2007 Tumblr bir microblogging sitesi olarak tanıtıldı ve iki hafta içinde 75,000 kullanıcıya ulaştı.
2008 Facebook MySpace’i geçerek en çok ziyaret edilen site olmaya devam etti. Sosyal medya başkanlık seçimlerinde kilit rol oynadı.
2009 Pinterest kuruldu fakat 2010 yılına kadar resmi olarak tanıtılmadı. Facebook “Beğen” butonunu kullanmaya başladı ve içeriğin değerine karar veren bir ölçütü devreye soktu. Foursquare konum temelli bir sosyal ağ sitesi olarak kuruldu fakat sınırlı geçerliliğe sahipti.
2010 Instagram Pinterest ile birlikte sahneye çıktı. Google, Gmail ile entegre çalışan bir sosyal ağ sitesi olan Buzz’ı tanıttı. Foursquare tüm konumlardan check-in yapmayı mümkün kılan değişiklikler yaptı.
2011 Google+’a yoğunlaşılması için Buzz’dan vazgeçildi. Google+ yalnızca davet yoluyla tanıtıldı. Pinterest gördüğü ilgiyi artırdı. Sitenin trafiği 2011 yılında %429 artış gösterdi. Google+ herkese açıldı. Davet koşulu ortadan kaldırıldı. Snapchat belli bir süre limiti dahilinde görülmek üzere kullanıcıların arkadaşları ile fotoğraf ve video paylaşmasına olanak sağlayan bir site olarak tanıtıldı.
2012 Vine video paylaşım servisi kuruldu ve Twitter taradından tanıtıldı. Facebook bir milyar kullanıcıya ulaştı. Pheed tanıtıldı. Sulia belli konulara abone olmayı ve bağlanmayı sağlayan bir sosyal ağ olarak tanıtıldı. Thumb kitle kaynaklı fikirlerin ortaya çıkmasını sağlayan bir sosyal medya ağı olarak ortaya çıktı. Tinder kullanıcıların etrafındaki insanlarla tanışması için kullanılan eğlenceli bir flört platformu olarak dikkat çekti.
2013 Medium bir blogging platformu olarak tanıtıldı. Kleek Facebook içerisinde en yakın arkadaşlarınızla özel bir ağ oluşturulması amaçlı bir sosyal ağ olarak ortaya çıktı. Viddy video bazı sosyal medya paylaşımları yapılabilen bir web sitesi.
2014 Atmospheir bir sosyal medya bağlantı yöneticisi ve kişisel bilgilerinizi profesyonellerden ayırıyor. Her bir bağlantınıza ayrı her şeyin listelendiği ayrı bir ID veriliyor. Learnist ise Pinterest’in çok içerikli versiyonu olarak ortaya çıktı. Burada video, makale, imaj ve webinar bulabilirsiniz.
2015 Periscope önce iOS ile parlayan sonra da Android uygulaması ile zirve yapan bir canlı yayın platformu olarak büyük kitlelere ulaştı.Twitter'a ait bir platform olan Periscope'un başı son günlerde cinsel, vahşi ve dini konularda yapılan yayınlar nedeniyle dertte olsa da; sosyal medya kullanıcılarına her an her yerde canlı yayın yapabilme imkanı sağladığından daha da büyüyeceği öngörülüyor. Scorp video paylaşım odaklı yeni bir sözlük denemesi olarak gençlerin yoğun ilgisini kazandı. Şubat ayında adını duyuran yerli platform Scorp şimdiden 180 bin kullanıcıya ulaşmış durumda ve kullanıcılar tarafından yüklenen günde ortalama 15 bin video ile başarıya koşuyor.
Bu sosyal medya araçlarını profesyonel olarak kullanarak hedef kitlenize ulaşabilirsiniz. Yeni çıkacak sosyal medya platformlarını merakla takip etmeye devam edeceğiz.