TÜSİAD: Türkiye E-ticarette Potansiyelinin Gerisinde

TÜSİAD tarafından yayınlanan rapora göre Türkiye yüksek oranlı internet kullanımına karşılık e-ticaret konusunda potansiyelinin gerisinde kaldı.
TÜSİAD "Dijital Pazarın Odak Noktası E-Ticaret: Dünyada Türkiye’nin Yeri, Mevcut Durum ve Geleceğe Yönelik Adımlar" raporunu yayınladı. Forreste, Goldman Sachs gibi kurumların verilerinin derlenmesi ile hazırlanan rapor, Türkiye’deki internet kullanımına karşılık yürütülen e-ticaret hacminin oldukça geride kaldığını gösteriyor.
Geçtiğimiz hafta düzenlenen bir tanıtım toplantısı ile birlikte sunulan rapora göre Türkiye 76 milyonluk nüfusu ve 36 milyon internet kullanıcısıyla birçok Avrupa ülkesinden daha yüksek kullanıcı potansiyeline sahip. Kullanıcı sayısının nüfusa oranı ve yarattığı ticaret hacmi ele alındığında ise durum değişiyor. Türkiye’de e-ticaret potansiyelinin gerisinde kalıyor.
Markafoni kurucusu Sina Afra tarafından hazırlanan raporda e-ticaretin geride kalmasının sebepleri olarak kullanıcıların e-ticareti yeterince bilmemesi ve altyapı gibi eksiklikler gösteriliyor. Buna göre ülkemizde e-ticaretin gelişmesi için gerekli olan bireysel ve kurumsal anlamdaki dijital okuryazarlık yeterli değil. Bu algı konusu ve şirketlerin e-ticaret ya da genel anlamda internet kullanımına bakış açısı e-ticaretin gelişimini değiştirecek etmenler olarak görülüyor.
E-ticaretin gelişmesi ve hacmin artması için zaruri olarak belirtilen altyapı konusu da Türkiye’deki bir diğer sorun. Raporda teknolojik ve beşeri altyapının ve mevzuat, finansal altyapı, girişimcilik ekosistemi, sektörel raporlama, eğitim gibi konuların da önemi vurgulanıyor.
TÜSİAD tarafından Türkiye e-ticaret sektörünün dünyadaki yerini tespit etmek ve e-ticaretin gelişimi için yapılması gerekenleri belirleyerek ilgili paydaşlara sunmak amacıyla hazırlanan detaylı rapora şuradan ulaşabilirsiniz.
