Site Üzeri (On-Page) SEO Teknikleri

Konular, SEO & SEM 27 Oca 2014
Site Üzeri (On-Page) SEO Teknikleri

Web siteleri için çoğu zaman göz ardı edilen birçok site üzeri SEO tekniği bulunuyor. Bu teknikleri uygulayarak, web sitenizin Google arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını sağlayabilirsiniz.

İçerik rekabetinin arttığı bu günlerde faydalanabileceğiniz bazı geleneksel ve yeni site üzeri SEO tekniklerini sizin için derledik.

Sayfa Başlıkları

Sayfa başlıklarını 70 karakterden daha kısa tutmak faydalıdır. Her başlığı sayfa içeriğine uygun seçmeli ve içinde mutlaka anahtar kelimeler kullanmalısınız.

Başlık etiketinde (title tag) doğru anahtar kelime kullanımı, sitenize trafik çekmek için en önemli tekniktir. Sitenizde kullanacağınız sayfa başlıklarını oluşturmak için öncelikle hizmet ve ürün tanımlarınızla ilgili hangi kelimelerin kullanıcılar tarafından daha çok arandığını araştırın. Tespit edeceğiniz anahtar kelimeleri başlıkta kullanın ve birebir aynı başlığa sahip birden fazla sayfa oluşturmayın. Her sayfa için farklı ve doğru tanımlanmış kelimeleri içeren başlıklar oluşturun.

Sayfa Açıklamaları

Sayfa açıklama etiketi (description tag) sayfanın koduna girebileceğiniz bir etikettir, sitenin önyüzünde görünmez. Bu etiketi kullanmak SEO için oldukça faydalıdır. Sayfalarınızda içerikleri tanımlayın ve her sayfanın açıklama etiketinde, sayfayı içeriğini en doğru şekilde özetleyen açıklamayı kullanın. Her sayfa açıklamasında, başlıkta da kullandığınız rekabetçi anahtar kelimeleri kullanmayı deneyin. Açıklama 160 karakterden daha uzun olmamalı.

Sayfalarınız için araştırıp tespit ettiğiniz anahtar kelimeleri, sayfa başlıkları ve açıklamaları haricinde, anahtar kelimeler etiketi (keywords tag) kapsamında kullanmak artık önemini yitirdi. Bu etiketi kullanmanıza gerek yok.

Çoğumuz Google ve diğer arama motorları için bu etiketlerin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Etiketlerinizde en fazla 5 rekabetçi kelimeye odaklanarak, arama sonuç sayfalarında yükselme ihtimalini artırabilirsiniz.

Alt Başlık Etiketleri

Sayfanızın içeriğini oluşturan metinlerde, alt başlık etiketlerini (H tag) kullanmak SEO tekniklerinden biridir. Alt başlıklarda H1, bölüm başlıkları ve diğer başlıklar için ise H2, H3, H4 etiketlerini kullabilirsiniz. Alt başlıklarda, sayfa başlığı ve açıklamaları için belirlediğiniz 5 kelimeyi ve bu kelimelerin farklı kombinasyonlarını kullanmak arama motorlarında onları vurgulayacaktır.

site üzeri seo teknikleri

Her alt başlıkta anahtar kelime kullanmak için içeriğinizi tekrar etmemeye çalışın. Bu, en sık yapılan hatalardan biridir ve bilinçli okuyucular tarafından kalitesiz içerik olarak algılanabilir.

İmajlar

Sayfalarınızda bulunan her imajın isim ve açıklama etiketini (alt attribute – alt tag) anahtar kelime kullanarak optimize etmeniz faydalı olur. Kullanacağınız imajların dosya isimlerinde de anahtar kelime kullanabilirsiniz. (Örn. anahtar-kelime.png)

URL’ler

URL’ler, yani sitelerdeki alt sayfaların web adresleri arama motorlarının dostudur. URL’nizde &, ? gibi karakterler ya da boşluk bulundurmayın, bu karakterler içeriğin spam olarak görülmesine neden olur. ULR’lerin kolay okunur, kısa ve temiz görünür olmasına dikkat edin.

İlk etapta belirlediğiniz ve sayfa başlıklarında kullandığınız anahtar kelimeler, sayfaların url’lerinde de bulunmalıdır. Sayfa url’leri sayfa başlığı ile birebir aynı olmak zorunda değildir fakat anahtar kelime dizilimini benzer şekilde kullanmanız faydalı olur.

Örneğin sayfa başlığı “Anahtar Kelime Kullanım Teknikleri” ise sayfa url’si de “/anahtar-kelime-kullanim-teknikleri/” olmalıdır. Fakar eğer sayfa başlığınız daha kişisel yorum içeriyorsa, bazı ekleri url’den silebilirsiniz. Örneğin sayfa başlığı “Anahtar Kelimeleri Kullanırken Dikkat Etmeniz Gereken Teknikler” ise sayfa url’sini yine “/anahtar-kelime-kullanim-teknikleri/” olacak şekilde kısaltabilirsiniz.

Kaliteli İçerik

Pazarlama dünyasında çok bilinen bir söz vardır: “İçerik kraldır”. Bu kural, SEO içinde geçerlidir. Web sitenizde her sayfada en az 500 sözcükten oluşan kaliteli içerikler oluşturmaya çalışmalısınız. İçeriğiniz, arama motorlarına değil okuyucuya hitap etmeli ve anlamlı olmalı. Sitenize trafik alma kaygısı ile içerikte kaliteyi göz ardı etmeyin.

site üzeri seo

Sayfanızın metin içeriğinde odaklandığınız anahtar kelimeleri ve bu kelimelerin kombinasyonlarını mutlaka kullanın. Fakat hiçbir zaman anahtar kelime kullanımını abartmayın, her kelimeyi sayfa metni içerisinde 3-4 kez kullanmanız yeterli olabilir. Bu konuda net bir anahtar kelime sayısı belirlemek için, sayfanızın içeriğinin ne uzunlukta olduğuna bakarak, anahtar kelime yoğunluğu hesaplanabilir. 500 sözcüğün üzerinde metin oluşturduysanız, anahtar kelimeleri 6-7 kez kullanabilirsiniz.

Navigasyon

Web sitenizin ana ve alt menülerinin yani navigasyonel öğelerin arama motorları tarafından taranabilir olduğundan emin olun.

Javascript / Dış CSS

Web sitelerinizin sayfalarının daha hızlı yüklenmesi için JS ve CSS kodlarını dışsallaştırın ve ayrı dosyalar oluşturun. (Örn. style.css)

Internal Linkler

Internal linkler, web sitenizin bazı sayfalarından, diğer sayfalarına verilen site içi bağlantılardır. Navigasyonel öğeler yani ana ve alt menüler de iç bağlantılardır fakat sayfalarınızda bulunan metin içeriğine yerleştirerek diğer sayfalarınıza verdiğiniz linkler de önemlidir. Bu iç linkler ile arama motorlarına sitenizdeki bazı sayfaların daha ön planda olması gerektiğini belirtmiş olursunuz.

External Sayfalar

Yüksek kaliteli web sitelerine link vermek ve kaynaklar eklemek arama motorları için iyi bir referans oluşturur ve bu güven arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak için faydalıdır. Sayfa içeriklerinde veya sitenin farklı alanlarında yüksek kaliteli siteler yerine daha az öneme sahip web sitelerine link vermeniz gerekiyorsa, rel=”nofollow” özelliğini kullanabilirsiniz.

Sosyal Sinyaller

Google, artık sitelerdeki içeriklerin sosyal medya’da paylaşılma oranlarına epey dikkat ediyor. Basit bir ifadeyle, site içerikleriniz ne kadar çok kişi tarafından beğenilir ve paylaşılırsa, arama sonuç sayfalarında yükselme ihtimali de o kadar artıyor.

sayfa üzeri seo teknikleri
Web sitenizdeki içerikleri beğenmeleri ve kendi sosyal medya sayfalarında paylaşmaları için ziyaretçilerinizi teşvik etmek amacı ile sitenize sosyal medya butonları ekleyin. Bu butonları iki kategoriye ayırabiliriz:

1. Sosyal Medya sayfalarınıza yönlendiren genel butonlar (Örn. Facebook, Twitter ikonları)
2. Her sayfa için ayrı beğeni ve paylaşım yapılmasını sağlayan özel butonlar (Örn. Like, Share, Tweet)

Sosyal medyanın SEO için önemi başlıklı yazımızı okuyarak, sosyal sinyallerin Google tarafından nasıl algılandığına ve bu konuda hangi teknikleri kullanabileceğinize dair detaylı bilgi edinebilirsiniz.

XML Site Haritası

Bir XML site haritası oluşturun ve bunu web sitenize ekleyin. XML site haritaları, sitenizdeki sayfaların arama motorları tarafından kayıt edilmesini (index) kolaylaştırır. Ayrıca, XML site haritanızda hangi sayfaların daha yüksek öneme sahip olduğunu da belirtebilirsiniz.

Robots.txt

Web sitenize ekleyeceğiniz bir metin dosyası olan robots.txt, arama motorları robotlarının web sitenizdeki dizinleri kayıt etmesine yardımcı olacaktır.

Diğer faydalı uygulamalar:

– Google Analytics

Web sitenizin istatistiklerini analiz edebilmek için Google Analytics kodunun tüm site sayfalarına eklenmiş ve çalışıyor olduğundan emin olun. Bunun için öncelikle bir Analytics hesabı oluşturmanız ve siteniz için özel bir kod almanız gerekecektir.

– Google Webmaster Araçları

Web sitenizi Google Webmaster Araçları paneline ekleyin. Bunun için panelde belirtilen talimatları uygulamanız ve sitenin sahibi olduğunuzu ıspatlamanız gerekir. Bu araçlar sayfalarınızdaki doğrulamaları analiz etmek için yardımcı olacaktır. Ayrıca, webmaster araçları sayesinde, sitenize yapılacak olası bir saldırı, virüs yerleştirme, hacking gibi durumlardan da korunabilirsiniz.

– Kırık Linkler

Web sitenizdeki navigasyonel öğeler ve sayfa içi linklerde unutulmuş veya gözden kaçmış kırık linkler, web sitenizin SEO kalitesine zarar verir. Sitenizde çalışmayan iç veya dış sayfalara verilmiş linkler kırık link olarak adlandırılır ve düzeltilmesi gerekir.

– Hosting

Web sitenizin hosting sağlayıcısı 7/24 yüksek kalitede çalışıyor olmalıdır. Çok fazla kesinti web sitenizin arama motorlarındaki seviyesini kötü etkiler.

Web sitenizin arama sonuç sayfalarında üst sıralarda yer alması için uygulayacağınız bu teknikler, sitenize önemli oranda katkı sağlayacak ve arama sonuçlarından gelen trafiği artıracaktır.  

Bu yazımızda belirtilen site üzeri SEO teknikleri, temel tekniklerdir ve detaylı teknik bilgi gerektirmeyen uygulamalardır. Elbette site üzeri SEO uygulamaları kapsamında çok daha kapsamlı detaylar da bulunmaktadır, bu tip detaylı uygulamalar için bir SEO uzmanından veya dijital ajanstan destek almanızı tavsiye ederiz.

 

Mutluluk paylaştıkça artar :)
← B2B İçerik Pazarlama Güncel Verileri Facebook Sayfalarında Organik Erişimi Artırmanın Yolları →

Yazar Hakkında

Tuğba Ayvaz
Tuğba Ayvaz
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun olduktan sonra AIESEC uluslararası staj platformunda aktif görev aldı. Tuğba, DijitalAjanslar.com içeriklerini koordine ediyor ve ajanslarla iletişimi sağlıyor.