“Animoji”nin Amerika’daki isim haklarına sahip olan Japon şirketi, iPhone X’de bulunan hareketli emoji özelliğine aynı isim verildiği için dava açtı.
Tokyo merkezli Emonster markası, geçtiğimiz Çarşamba günü Amerika Federal Mahkemesi’ne Animoji ismini çaldığı gerekçesiyle Apple hakkında şikayette bulundu. Şirketin CEO’su ise Japonya’da yaşayan ve Amerikan vatandaşı olan Enrique Bonansea isimli bir şahıs.
Emonster’ın 2014’te iOS Store’da yayınladığı Animoji isimli bir uygulama bulunuyor. 0,99 dolar değerindeki uygulama, insanların birbirlerine GIF benzeri bir loop içeren animasyonlu emoji’ler gönderebilmesini sağlıyor.
iPhone X’deki Animoji ise insanların yüzlerini, özelleştirilmiş hareketli emoji’lere dönüştürmesini sağlayan bir özellik ve gücünü Apple’ın yüz tanıma teknolojisinden alıyor. Davanın açılma sebebiyse hem Animoji uygulamasının hem de iPhone X özelliğinin Apple’ın aynı platformunda yer alması ve her ikisinin de hareketli animasyonlar içermesi.
Davaya göre Apple, Emonster’ın Animoji uygulamasından haberdar. Çünkü bu uygulama zaten Apple Store’da yer alıyor. Apple’ın bu ismi satın almak için başvuruda bulunduğu fakat reddedildiği ve buna rağmen Animoji ismini kullanmaya devam ettiği de konuyla ilgili dikkat çekici bir diğer nokta.
Emonster Animoji isim haklarına 2015 yılından beri sahip olsa da Apple bu hakkı iptal etmek için Eylül ayında bir iptal dilekçesi doldurdu ve tescille ilgili inceleme başlatıldı. Apple’a göre Emonster’ın belgelerinde bir eksiklik var ve “Animoji” ismi bu şirkete ait değil.