Selfie Çekerek Kansere Yakalanma Riskini Ölçen Uygulama

Washington Üniversitesi, pankreas kanserine yakalanma riskini bilirubin seviyesini ölçerek belirleyen BiliScreen uygulamasını geliştirdi.
Washington Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, (yeterli erken teşhis aracı olmadığından tespit edilme sürecinde sorun yaşanılan ve yakalanıldığı zaman hayatta kalma şansının çok düşük olduğu) pankreas kanserinin ve diğer bazı hastalıkların yalnızca bir selfie çekerek erken teşhis edilebilmesini sağlayan bir uygulama geliştirdi. BiliScreen, akıllı telefon kamerasıyla entegre çalışan bilgisayar görüşü, bazı algoritmaları ve makine öğrenmesi (machine learning) teknolojisini kullanarak yükselen bilirubin seviyesini ölçebiliyor.
Bilirubin seviyesinin yükselmesi, ilk olarak gözlerde ve ciltteki sararmayla fark ediliyor. Bu aşamaya gelmeden önce hastalığı belirlemek ise tedavinin etkili olması açısından büyük önem taşıyor. Klinik olarak test edilen BiliScreen, 70 hastayla gerçekleştirilen araştırmada standart kan testine oranla %89.7 başarı sağladı. Diğer tetkikler için hastanın doktor ziyareti yapması gerekirken, BiliScreen ile evden çıkmaya gerek kalmadan vücuttaki yükselen bilirubin seviyesi ölçülebiliyor.
BiliScreen, akıllı telefon kamera ve flaşını kullanıcının göz fotoğraflarını çekmek için kullanıyor. Bilgisayar görüş sistemi gözün beyaz kısmını izole ediyor ve dış gözyuvarı katmanındaki bilirubini ölçüyor. Şimdilik ekstra bir ekran ve karton bir gözlüğe ihtiyaç duyan uygulamayı geliştiren araştırmacılar, bu araçları ortadan kaldırabilecek daha gelişmiş bir uygulama üzerinde çalışıyor ve uygulamayı daha geniş bir hasta kitlesi üzerinde test etmeyi hedefliyor.

