Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yılın 4. çeyreği online ve offline mecralarda en çok alışveriş yapılan sezon. Markalar ve pazaryerleri de bu sezonu kaçırmamak için özel indirimlerle tüketicilerin dikkatini çekmek için ellerinden geleni yapıyorlar.
Markanızın yıllık satış ve ciro hedeflerini tutturmak için en önemli dönem olan, içerisinde Yalnızlar Günü, Black Friday ve yılbaşı gibi özel günleri barındıran bu döneme hazır mısınız?
Yeni nesil dijital ajanslardan WBE Digital, Google’ın Eylül ayında gerçekleştirdiği ve bu döneme dair önemli data ve iç görülere yer verdiği Shopping Fest etkinliğinden önemli notları sizler için bir araya getirdi. Sizler de markanızı bu bilgilere göre alışveriş sezonuna hazırlayarak başarılı bir sezon geçirebilirsiniz.
Tüketici Davranışları Nasıl Şekilleniyor?
Bu dönemde başarılı olmak için öncelikle tüketici davranışlarını anlamamız gerekiyor. Tüketicilerin %30’u online pazarların, %30’u fiziki mağazaların daha ucuz olduğunu düşünürken %40’ı da nerenin daha ucuz olduğundan emin olmadığını belirtiyor. Bu durumda hem fiziki mağazası hem de online satış kanalları olan markalar, kampanyalarını tüm mağazalarında yaparak hedef kitlesini yakalayabilir.
Türkiye’deki tüketicilerin %60’ı alışveriş için Kasım ayını bekliyor ve bu kişilerin %65’i bir ürünü satın almadan önce detaylı bir fiyat araştırması yapıyor. Kasım ayı, Türkiye’deki toplan tüketimin %20’sinin yapıldığı ay olarak bu alanda lider durumda.
Türkiye’deki tüketicilerin %92’si Kasım indirimlerinden haberdar. Özel indirim günlerinden en çok bilineni ise “Black Friday”.
Tüketiciler Neler Satın Alıyor?
Türkiye’de alışveriş sezonunda en çok öne çıkan sektörler şu şekilde:
- Kıyafet ve aksesuar
- Ev, bahçe ve ofis mobilyası
- Güzellik ve kişisel bakım.
Aynı zamanda otomobil, anne & bebek, spor & fitness ve kamp sektörleri ise orta derece ilgiye sahip.
Türkiye’deki Tüketicilerin Davranışları Nasıl?
Ülkemizdeki tüketicilerin %37’si bu Kasım ayında sadece online kanallardan alışveriş yapacağını belirtirken %32’si hem online hem de fiziki mağazalardan alışveriş yapacağını belirtiyor. %12’lik bir kesimse sadece fiziki mağazaları tercih edeceğini belirtiyor.
Alışveriş sezonunda en çok alışveriş yapan demografik grup 44 yaş altı, ebeveyn olmayan kadınlar. Kasım indirimlerini bekleyen en kalabalık topluluk ise kendilerini “Beyaz Yakalı” olarak tanımlayan topluluk.
Tüketicilerin Talepleri Neler?
Tüketiciler her zaman esnek bir alışveriş deneyimi tercih ediyor. Bunu sağlamak içinse online ve fiziki kanalların entegrasyonunun sağlanması, ödeme yöntemlerinin çeşitlendirilmesi ve teslimat seçeneklerinin artırılması gibi olanakları sunabilmek önemli.
Online satış kanallarını tercih eden tüketicilerin en önemli 3 beklentisi;
- Şeffaflık
- Anlaşılırlık
- Basitlik
Online kanallardan alışveriş yapmayı tercih edenlerin en önemli 3 motivasyonu;
- Online kanalların daha ucuz olduğunu düşünmeleri
- Fiyat kıyaslamasının daha kolay yapılması
- Ücretsiz teslimat seçeneğinin yaygınlaşması
Fiziki kanallardan alışveriş yapmayı tercih edenlerin en önemli 3 motivasyonu;
- Ürünlere dokunabilme ve deneyimleyebilmeleri
- Anında teslim alabilmeleri
- Birebir ve hızlı iletişimle cevap alabilmeleri
Tüketiciler aynı zamanda online ve fiziki kanallardaki fiyatların ve indirim oranlarının tutarlı olmasını beklerken, ürün açıklamaları eksiksiz olan ve daha hızlı yanıt veren markalara yöneliyorlar.