Birlikte çalışacağınız yaratıcı ekibi oluştururken dikkatli olmalısınız çünkü bu ekip, proje sürecini ve sonucunu büyük ölçüde etkileyecektir.
Yaratıcı ekip ne yapar?
Yaratıcı ekip projenin fikir bulma ve uygulama kısmında etkin rol alır. Bu nedenle yaratıcı ekibin başarısı projeyi büyük ölçüde etkiler. Bu ekip için yaratıcı olmak tek başına yeterli değildir. Bu ekip üyeleri yaratıcılığın yanı sıra meraklı, girişimci ve cesur da olmalıdır.
Yaratıcı ekibin en önemli özelliklerinin ne olduğu ya da ne olması gerektiği üzerine yaptığımız araştırma sonucunda öne çıkan 5 özelliği inceledik. Ekibinize dahil olacak kişiyi belirlerken aşağıdaki özelliklerden ve test etme yöntemlerinden faydalanarak işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz.
Yaratıcı ekip özellikleri nelerdir?
1. İletişim becerisi
Albert Einstein'in de söylediği gibi "Bir şeyi basitçe anlatamıyorsanız yeterince anlamamışsınız demektir." İster bir takımı yönetin isterseniz müşterilerle muhatap olun, açık ve net iletişim kurabilmek çok önemli bir beceridir. Bu nedenle email, Twitter, Facebook gibi online kanallarla etkili iletişim kurmanın ve iş arkadaşlarınızla müşterilerinizi uzlaştırmanın yollarını keşfetmenizi öneririz.
Test yöntemi: İletişim becerisini test etmek için adayınıza basit bir soru sorun. Örneğin, Sistem Yöneticisi pozisyonu için görüşürken web server kurulum sürecini anlatmasını isteyebilirsiniz. Zor bir soru seçmeye çalışmayın. Önemli olan çalışma yöntemini ne kadar açık ve net anlatabildiği.
2. Proaktiflik
İnsanları genellikle tecrübelerine göre değerlendiririz. Elbette tecrübe önemlidir fakat asıl önemli olan işbaşındaki deneyimlerdir. Gerçekten yaratıcı bir kişinin sürekli harekete gönüllü olması ve fikirleri gerçeğe dönüştürmek için çalışmaya istekli olması beklenir.
Test yöntemi: Adayınızın proaktif davrandığı geçmiş deneyimleri sorun. CV'lerinde yer alan projelere neden ve nasıl başladıklarını öğrenin. Onu işe almanız durumunda farklı olarak neler yapabileceğini sorarak geleceğe dair istekliliğini anlamaya çalışın.
3. Problem çözme becerisi
Farklı bir açıdan bakmak tam anlamıyla yaratıcı problem çözme becerisidir. Geleneksel yaklaşımlar üzerinden yeni çözümlere ulaşabilmek yaratıcı bir ekip üyesinin özellikleri arasında yer almalıdır. Sorunların çözümleri içlerinde gizlidir. Yaratıcı bir bakış açısı sorunları değil çözümleri görmenizi sağlayacaktır.
Test yöntemi: Adayla görüşmeniz sırasında cevabı evet ya da hayır olacak sorular sormak yerine grinin tonlarını açıklamasına izin verin. Örneğin, Topluluk Yöneticisi adayına sosyal medyada sürekli negatif yorumlar yapan kızgın bir müşteriye nasıl davranacağını sorabilirsiniz.
4. Meraklılık
Fransız filozof Voltaire, "Bir insanı verdiği cevaplara değil sorduğu sorulara göre değerlendirin," der. Doğru çözümlere giden yol birçok sorudan oluşur ve meraklı bir kişi korkusuzca sorular soracaktır. Ayrıca merak, yaratıcı çabaları boşa çıkaracak sıkıntı ve üşengeçliği de def edecektir.
Test yöntemi: Bir adayla görüşürken size sorduğu sorulara ve şirketi ne kadar araştırdığına dikkat edin. Son okuduğu kitabı ve kendi uzmanlık alanı dışında ilgilendiği konuları sorun.
5. Risk alma cesareti
Risk almaya açık olmak önemli bir özelliktir. Sonucundan emin olmadığımız çalışmalarda kendinizi geliştirme ihtimaliniz artar. Hata riski taşımayan çalışmalar sonucunda ilgi çekici işler çıkma olasılığı pek yüksek değildir. Bu nedenle yeniliklere açık, risk alma cesareti gösterecek kişilerle birlikte çalışmalısınız.
Test yöntemi: Görüşme sırasında adayınıza eski işiyle ilgili yapmadığı için pişmanlık duyduğu bir şey olup olmadığını sorabilirsiniz. Açıkça risk almakla ilgili ne düşündüğünü merak ettiğinizi söyleyebilirsiniz.
Birlikte çalıştığınız kişiler sizin çabalarınızı da etkileyecektir. Yaratıcı bir ekip yönetiyorsanız, bu ekibe dahil edeceğiniz kişilerin yukarıdaki 5 özelliğe sahip olduğundan emin olmanızı tavsiye ederiz.