Web Sitesi Optimizasyonu İçin Öneriler

Konular, Web Tasarım 15 Mar 2013
Web Sitesi Optimizasyonu İçin Öneriler

Daha iyi bir web sitesi istiyor ama nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Ya da web sitenizin kontrolden çıktığını mı düşünüyorsunuz? Web sitesi optimizasyonu hakkında bilgi edinmenin tam zamanı!

Birçok web sitesi sahibi, daha iyi bir web sitesi için sitenin tamamında optimizasyon gerektiğini düşünüyor. Bazı durumlarda bu geçerli olabilir fakat bazen birkaç değişiklik bile işe yarayabilir.

Web sitenizi tekrar tasarlarken işinize yarayabilecek 16 web sitesi optimizasyonu fikri:

1. Menünüzü düzenleyin

Navigasyon barınızdaki bir başlığın altında 12 madde mi var? Eğer öyleyse, bunları biraz toparlamak isteyebilirsiniz. Daha temiz bir navigasyon, kullanıcıların aradıklarını bulmalarını kolaylaştırır. Sitenizdeki sayfalar daha kolay bulunabilir olduğu zaman, ziyaretçileriniz için daha iyi bir deneyim sağlarsınız. Ayrıca, geri butonuna daha az tıklamak zorunda kalırlar çünkü aradıklarını bulmaya çalışırken stres yaşamazlar. Ana menü için önerilen en fazla başlık sayısı, 7 veya 8 başlıktan oluşmaktadır.

Web Sitesi Tasarımı

2. Sayfalara “harekete geçirme” (CTA – call to action) butonları koyun

Web sitenizdeki her sayfada ziyeretçilerinizin aktif olması gerekli, bu web sitesi optimizasyonu kapsamında uygulanması gereken en önemli konulardan biridir. Belki e-kitabınızı alabilir, ürün sunumlarınızı indirebilir ya da demo video izleyebilirler. Ne olursa olsun, kullanıcıya bu imkanları tanıyın. Unutmayın ki, web sitenizde dolanırken “düşünmek” istemiyorlar. Buton ya da link gibi her sayfanızda onları harekete geçirecek bir mesaj ve yönlendirme olmalı.

3. Ana sayfanıza telefon numaranızı koyun

Her web sitesinde telefon numarası olmalı ama maalesef birçoğunda yok… Telefon numaraları genellikle ya iletişim sayfasında belirtiliyor ya da hiç olmuyor. Bu büyük bir hata… Birçok ziyaretçi sizin sayfanıza telefon numaranızı bulmak için geliyor, bu yüzden ana sayfanıza numaranızı koymayı unutmayın. Sağ üst köşe genellikle en iyi yerdir fakat istediğiniz yere koyabilirsiniz.

Bu öneri, sadece web sitesi optimizasyonu için değil, potansiyel müşterilerin size hızlı ulaşması için de önem taşıyor.

Web Sitesi Optimizasyonu

4. Çalışma saatlerinizi belirtin

İş yeriniz ne zaman açık? Sizi akşamüstü 18.00’de arayabilir miyim? Ya ailemi restoranınıza saat 22.00’de getirirsem, yemek yiyebilir miyiz? Bu sorular müşterilerinizin kafasında sizin tahmin ettiğinizden daha çok yer kaplayabilir. Çalışma saatlerinizi sitenize koyarak bu sorunu kolayca halledebilirsiniz.

5. Hakkımızda sayfası ekleyin

Siz kimsiniz? Büyük bir ekiple mi çalışıyorsunuz? Bir iş adamı ya da tüketici, bir şirket ile çalışmayı seçtiği zaman kiminle çalışacaklarını bilmek ister. Ekibinizin fotoğraflarını koyun. Profesyonel görünüm tabi ki çok önemli ama uygun görürseniz hobilerinizi ve zevk aldığınız şeyleri de listeleyebilirsiniz. Ekibinizin Linkedin veya Twitter hesaplarına da link verebilirsiniz fakat Facebook hesaplarına link vermemenizi öneririz çünkü bu kaş yapayım derken göz çıkartmanıza yol açabilir. Kısacası “insan” olduğunuzu profesyonellik çerçevesinde gösterin.

Web Sitesi Tasarlamak

6. Büyük ve cesur imajlar kullanın

Bu tarz, web tasarımında oldukça popüler bir yöntem gibi görünüyor çünkü biliyoruz ki imajlar kelimelerden daha çok ilgi çeker. Ziyaretçilerinizi güzel imajlar ile tavlayın. Ekibinizin, ofisinizin ya da üzerinde çalıştığınız projelerin imaj ve fotoğraflarını kullanabilirsiniz. Web sitelerinde imaj optimizasyonu, yani imaj isimlerinde ve alt etkiketlerinde anahtar kelime kullanımı, web sitesi optimizasyonu kuralları kapsamında önem taşımaktadır.

7. Yol tarifi ekleyin

Google’ın sitenize ekleyebileceğiniz ücretsiz bir harita widget’ı var. Sadece adresinizi girin ve kapınızın önüne kadar yol tarifi alıp, sitenize yerleştirin.

Web Sitesi Optimizasyonu

8. Sitenizi mobil uyumlu hale getirin

Mobil cihazların kullanımı gün geçtikçe artıyor. Özellikle potansiyel olarak gördüğünüz müşterilerin birçoğu sitenize mobil cihazlar aracılığıyla gelecektir. Küçük bir ekran için uyumlu olmayan bir sitede dolaşmak çok zor olur. Sitenizi mobil uyumlu hale getirebilmek için ucuz araçlar mevcut… Bunları keşfedin ya da web sitesi optimizasyonu için bir Dijital Reklam Ajansı ile anlaşın.

9. Kurum kimliğini destekleyin

Logonuzu güncellediniz mi ya da şirketinizin renklerini mi değiştirdiniz? Bunların online deneyim ile örtüştüğünden emin olun. Bu, marka farkındalığı yaratmanıza yardımcı olur ve böylece müşteriler şirketinizi tanıyabilir.

10. Dikkat dağıtan şeyleri kaldırın (müzik, karşılama sayfası gibi…)

Web sitenize girildiği zaman Frank Sinatra mı çalıyor ya da karşılama sayfası insanların ihtiyaçları olan şeyleri bulmalarını mı engelliyor? Hepsini kaldırın. Neden mi? Bu insanları kızdırmakla kalmaz, dikkatlerini de dağıtır ve girdikleri gibi siteyi terketmelerine yol açabilir. (Bounce rate artar!) Web sitesi optimizasyonu sadece birşeyler eklemek değil, sitenizden birçok lüzumsuz şeyi çıkartmak anlamına da gelmektedir.

11. Müşterileriniz ile sosyalleşin

Hala sosyal medyada yok musunuz? Günümüzde herkes bir şekilde sosyal medyada yerini alıyor. İnsanlar arkadaşlarıyla, aile üyeleriyle ve hatta yabancılar ile iletişime geçmeyi seviyor. Ayrıca, onların önerilerini dinliyorlar. Facebook sayfası ya da Twitter hesabı ile başlayın ve bunlar üzerinde uzmanlaşmaya çalışın. Daha sonra Linkedin gibi diğer alakalı sosyal ağlara geçin ve yerinizi alın.

 Web Sitesi Optimizasyonu Önerileri

12. Sektör ile ilgili kaynaklar ekleyin

Web sitenize raporlar, araştırmalar, anketler, bültenler ya da yararlı link’ler ekleyin. Bunlar müşterilerinizin sizin bu konuda uzman olduğunuzu düşünmesini sağlar.

13. Müşterilerinizi işe dahil edin ve onların görüşlerini ekleyin

Mevcut müşterileriniz, şirketiniz için çok kıymetli çünkü şirketinizin onların zaman ve paradan tasarruf etmesine nasıl yardımcı olduğunun canlı şahitleri ve savunucuları… En iyi müşterilerinize ulaşın ve görüş bildirmelerini (Testimonials) rica edin. İpucu: İçeriği siz önceden yazın, tüm müşterilerinizin tek yapması gereken bunu onaylamak olsun.

 14. Sitenizin ana hedefini belirleyin

Neden web siteniz var? Sitenizin ne yapmasını istiyorsunuz? Bu iki soruyu cevapladıktan sonra web sitenizin bu amaçları yerine getirip getirmediğinden emin olun: sayfa ekleyin ya da silin, sitenizi yeniden inşa edin, yeni bir varış sayfası gibi girişimlerde bulunun. En önemli amacınızı belirleyin ve ekibinizi bundan haberdar edin.

Web Sitesini Tekrar Tasarlamak

15. Çizerek başlayın

Bu; zaman, para ve kaynak gerektirdiği için önerilmezken, bazen bunu yapmak çok işinize yarayabilir. İşe ne istediğinizi çizerek başlayın ve ekibinizi bu çizimleri gerçeğe dönüştürmeleri için bilgilendirin.

16. Bir ajans ile çalışın

Web sitesi optimizasyonu uygulamalarını ekibinizden birisine yüklemek problemleri de beraberinde getirebilir. Bir freelancer tasarımcı ile çalışabilirsiniz fakat bu da profeyonel anlamda en doğru sonucu alacağınızı garanti etmez. Dijital Reklam Ajansları ise web sitenizi çok daha ileriye götürebilir.

Mutluluk paylaştıkça artar :)
← Kurum Kimliği Oluşturma: Dijital Yaklaşım Dijital Ajanslar İle Çalışırken Verimi Artırmanın Yolları →

Yazar Hakkında

Pelin Gülcan
Pelin Gülcan
ODTÜ Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği'nde Lisans eğitimini tamamladıktan sonra Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü'nden mezun oldu. Pelin, DijitalAjanslar.com'un içeriklerini koordine ediyor ve sosyal medya iletişimini sürdürüyor.