Reklamlarda rakibin ismini açıkça kullanarak ürün ya da hizmet karşılaştırması yapılan karşılaştırmalı reklamlarla ilgili yasağın kalkması ile beraber Türkiye’de karşılaştırmalı reklam devri açılıyor!
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Tüketicinin Korunması Kanun Tasarısı’nın onaylanması ile birlikte reklam kampanyalarında rakibin adını kullanmak serbest hale geliyor. Türkiye’de markaların doğrudan rakiplerini hedef alarak pazar payı kazanma amacını güdecekleri nedeniyle yasak olan ve “karşılaştırmalı reklam” adı verilen uygulama, aynı amaca yönelik ya da aynı ihtiyacı karşılayan rakip mal veya hizmetin karşılaştırılarak müşterilere sunulması anlamına geliyor.
Resmi gazetede yayınlandıktan sonra karşılaştırmalı reklamın önünü açacak olan kanunun ilgili maddesine göre markalar rakiplerinin isimlerini direkt olarak reklamlarında kullanabilecek. Markalar karşılaştırmalı reklamların yönetmelikle belirlenen ana esasları ve kurallarının dışına çıkamayacağı gibi rakip ürüne hakaret eden, kötüleyen ya da aşağılayan ifadeler kullanamayacak. Kısacası ilgili marka, karşılaştırmalı reklamı kendi ürününün üstünlüklerini ortaya koyarak yapacak.
Karşılaştırmalı reklamlar özellikle dünya çapında faaliyet gösteren büyük markalar tarafından oldukça sık kullanılıyor. Mc Donalds-Burger King, Pepsi-CocaCola, BMW-Audi, Fedex-Ups, Samsung-Apple-Nokia çekişmelerinin yansıma alanı olan karşılaştırmalı reklamların Türkiye’de de kullanılmaya başlanması markaların orta ve uzun vadedeki stratejilerini etkileyeceğe benziyor.
Geleneksel medyada olduğu gibi sosyal medyada da markalar tarafından kullanılan karşılaştırmalı reklamlara birkaç örnek verecek olursak:
Nokia Lumia ve Samsung:
DHL; Fedex ve Ups:
Nissan; Toyota ve Hyundai:
BMW’yi görünce kaçan Jaguar:
Ups araçlarını taşıyan Fedex tırı:
Mc Donalds hamburger karşılaştırması:
Burger King’de yemek yiyen Ronald Donalds:
Android ve Kitkat ortaklığının ardından Nokia’nın sosyal medya göndermesi:
Pepsi Cadılar Bayramı kutlaması:
Türkiye’de gelişen reklam kültürü ile birlikte gelecek olan karşılaştırmalı reklamların özellikle büyük markalar tarafından kullanılmaya başlanması ile rekabet kızışacak gibi görünüyor.