Girişimcilerin Korkulu Rüyası: Pazarlama!

Dijital Pazarlama, Konular 03 Haz 2015
Girişimcilerin Korkulu Rüyası: Pazarlama!

Girişimcilerin iş hedeflerinde başarısızlıkla karşılaşmalarının en büyük nedenlerinden biri pazarlamayı görmezden gelmeleridir.

İşletme kurmaya karar verdikleri andan itibaren pazarlamayı göz önünde bulundurmayan girişimcilerin başarısız olma olasılıkları daha yüksektir. Bir işletmenin ayakta durabilmesini ve büyümesini sağlayacak en önemli etkenlerden biri pazarlama girdisidir. Ancak girişimciler pazarlamayı işletmeleri için geri plana atıyor, görmezden geliyor ya da erteliyor.

Girişimcilerin işletmeleri için belki de çok geç olana kadar pazarlamanın işlevini görmezden gelmelerinin nedenlerini ise şöyle sıralayabiliriz:

1. Kurucunun bakış açısı

İşletmenin kurucusu pazarlamanın işletme için ne kadar önemli olduğunu fark etmeyebilir ya da pazarlamayı işletmenin büyümesi için gerekli alanlardan biri olarak görmeyebilir. Bu durum pazarlama çalışmalarının geri plana atılmasına neden olur.

2. Finansman sağlama ikilemi

Girişimcilerin ilerleme kaydetmek için sınırlı kaynakları doğru bir şekilde kullanması gerekiyor. Bu nedenle tanıtım maliyetlerini düşürmeye çalışıyor. Çoğu zaman ürün ve hizmetleri piyasaya sürülene kadar pazarlama adına bir şey yapmıyor, lansman gerçekleştikten sonra neden beklenen başarıyı yakalayamadıklarını sorguluyor. Daha sonra ise bir pazarlamacıyı işe alarak aynı kısıtlı bütçe ile her şeyi onun yapmasını bekliyor.

girişimciler için pazarlama

3. Herkes “pazarlamacı”

Pek çok girişimci pazarlamayı profesyonellik gerektiren bir iş alanı olarak görmüyor. Pazarlama tavsiyelerle ya da farklı uzmanlıkları olan kişiler tarafından sürdürülebilecek bir alan değildir.

4. İş işten geçti

Bazı firmalar pazarlamayı sadece bir kerelik bir çalışma gibi görüyor. İşletme kurulurken ve hemen sonrasında yapılan pazarlama çalışmalarının yeterli olduğunu düşünüyor. Ancak tüketicilerle konuşmak, onların ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlamak, rakip analizlerinin yapılması, tüketicilerden geri bildirim almak gibi birçok çalışmanın düzenli olarak devam ettirilmesi gerekiyor.

5. İş kendini satar

Pek çok kurucu iyi bir ürünün kendini satacağına inanıyor. Bu tür ürün odaklı bir yaklaşım, işletmenin pazar dinamiklerinden kopmasına neden olacaktır. Ayrıca tüketiciler bir ürünü sadece faydasından dolayı tercih etmeyecektir. Onlara işletmeyi pek çok rakipten ayrıştıracak nedenler sunulması gerekiyor.

Bir işletmenin başarı sağlamasının en etkili yolu, kurulduğu andan itibaren her adımda pazarlamayı bünyesinde barındırması ve gerçekçi bir pazarlama stratejisine sahip olmasıdır.

Mutluluk paylaştıkça artar :)
← Arama Psikolojisi: Müşteriler Google’da Neden Ve Nasıl Arama Yaparlar? Girişimciler İçin Pazarlama Amaçlı Blog Yazmanın Faydaları →

Yazar Hakkında

Dilek Kızılırmak
Dilek Kızılırmak
Kadir Has Üniversitesi, Reklamcılık Bölümü ile Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nden mezun oldu. Dilek, dijital pazarlama konusunda kendini geliştiriyor ve Dijitalajanslar.com'da yazar olarak yer alıyor.