Blog başlıklarını yaratıcı ve ilgi çekici yapan nedir? Aşağıdaki dokunuşlarla blog başlıklarınıza tıklama oranını ciddi şekilde artırabilirsiniz.
- 6-8 kelimeden oluşan blog başlıkları diğerlerine göre %21 daha iyi sonuç verir.
- Başlıklarda tire ya da kolon kullanmak %9 oranda daha fazla dikkat çekmenizi sağlar.
- Küçük resimler ve imajlar %27 daha fazla tıklanır. Bu nedenle tüm platformlarda görsel kullanmanızı tavsiye ederiz.
- Liste formatındaki içerik başlıkları daha iyi sonuç verir. Çift sayılarla kıyaslandığında, tek sayılar %20 daha çok tıklanır.
- Soru işaretiyle biten blog başlıkları kullanmayı deneyin. Direkt okuyucuyu hedef alan sorular en iyi sonuçlara ulaşır.
- Hiçbir noktalama işaretinin kullanılmadığı başlıklara göre sonunda üç tane ünlem olan (!!!) başlıkların tıklanma oranı yüksektir. Yine de bunu çok sık kullanırsanız inandırıcılığınızı kaybedebilirsiniz.
Bloglar başlıklarında nasıl yöntemler kullanıyor? Başarılı blogların yaratıcı başlıklarına göz attığımızda şu taktiklerin sıkça kullanıldığını görüyoruz: 1. Şiddeti hatırlatan kelimeler: Korku, savaş, karanlık gibi kelimeler sıkça kullanılıyor. Şiddet ifade eden dilin daha fazla ilgi çektiği görülüyor. İçeriğiniz şiddetle alakalı olmasa da sonuç değişmiyor. 2. Negatif ifadeler: Blog başlıklarında asla, hayır, dur, en kötü gibi ifadeler içeriğin performansını diğerlerine göre yarı yarıya artırıyor. İnsan psikolojisi kötü duruma düşmekten kaçındığı için neleri yapmaması gerektiğini merak ediyor. 3. Sayı kullanımı: Yalnızca liste formatlı içerikler için değil, herhangi bir yazının sayı içeren başlık kullanımı inandırıcılığı artırıyor. Çok büyük sayılar daha büyük etki yaratıyor. Bu nedenle blog başlıklarında sayıları yazıyla değil rakamla yazmanızı tavsiye ederiz. 4. Yol göstericiler: "Yeni başlayanlara rehber", "Kendi kendine öğren" gibi yol gösterici başlıklar tıklanma oranını artırıyor. 5. Dev markalar ve güncel konular: İçeriğiniz tamamen bu marka ya konuyla alakalı olmasa bile başlıkta dev markalara ya da güncel konulara yer vererek hedef kitlenizin ilgisini çekebilirsiniz. 6. İlgi çeken kelimeler: Herhangi bir gruba dahil olmasa da ilgi çeken anahtar kelime araştırması yapmaya özen gösterin. Bu kelimeler arasında öne çıkanları şöyle sıralayabiliriz; akıllı, şaşırtıcı, bilimsel, tarihi, dev, büyük, önemli. Ayrıca başlıklarda duygulara hitap eden kelimler de ilgi çekiyor. 7. Eyleme çağrı: Okuyucuya ne yapacağını söyleyen, onu yönlendiren blog başlıkları dikkat çeker. Bu nedenle başlıklarınızda eyleme çağrı (call to action) kullanın. 8. Net ifadeler: Okuyucuda merak uyandırmaya çalışırken kafasını karıştırmadığınızdan emin olun. Olabildiğince sade ve net bir dil kullanın.
Sonuç Blog başlığı yazmaya başlamadan önce hedeflerinizi belirleyin. Satışlarınızı ya da trafiğinizi artırmak için aynı taktiklerden faydalanmanız pek doğru bir karar olmayacaktır. Sitenizin tıklanma oranını artırmak için dikkat çekmek ve merak uyandırmaya odaklanmanız gerekirken, satışlarınızı artırmak için daha güven verici ve ikna etmeye yönelik başlıklar yazmalısınız. İçeriğinizle ilgili algının ne yönde olacağını belirleyen başlığınızın, okuyucuda nasıl bir duygu oluşturmasını istediğinizi belirleyin. Yukarıdaki taktiklerden içeriğinize ve hedefinize uygun olanları seçerek blog başlıkları yazın. Bu süreci yaratıcılığınızla renklendirmeyi unutmayın.