Web tasarım alanında her geçen gün ilginç gelişmeler kaydediliyor. Yazımızda, web tasarım dünyasındaki son araçlar ve teknikler ile ilgilenen ve bu alanda kendini geliştirmek isteyenler için faydalı web tasarım kaynakları derledik.
Derlediğimiz web tasarım kaynaklarından bazıları tamamen ücretsiz, bazıları ise oldukça uygun fiyatlı üyelik imkanı ile erişilebilecek türde sitelerden oluşuyor. Ayrıca üniversitelerin ve kolejlerin ücretsiz kursları ve online dersleri de bunlar arasında yer alıyor.
Burada yer alan web tasarım kaynaklarını aşağıdaki 4 ana başlıkta kategorize edebiliriz:
- Web Kodlama Kaynakları
- Web Tasarım Kaynakları
- Web Sektöründen Diğer Kaynaklar
- Genel Bilginizi Geliştirmek İçin Kaynaklar
Code Avenger’ın kursları, bilgisayar programlama ve web tasarım öğrencileri için eğlenceli bir alternatif. Sitedeki interaktif kodlama oyunları, böcek avı (bug hunt) ve robot görevleri gibi aktiviteler JavaScript, HTML5 ve CSS3 öğrenmeyi kolaylaştırıyor. Dersler, her yaştaki öğrenciye uygun tasarlanmış.
Coderwall, binlerce geliştiricinin başarılarını ve güncel projelerini paylaştığı bir platform niteliğinde. Onlarla iletişim kurarak, kendi önerilerinizi paylaşıp geri dönüş alabiliyorsunuz. Yeni programlama dillerini, araçlarını ve teknolojilerini sıkılmadan öğrenmek ve diğer insanların karşılaştıkları sorunları nasıl çözdüğünü keşfetmek için ideal bir site.
Web uygulamaları oluşturmak, gerekli destek ve rehberlik olmaksızın zorlayıcıdır. The Starter League (önceki adıyla “Code Academy”), kullanıcılara bunun için gereken uzman yönlendirme ve talimatları sunuyor. Aynı zamanda, başarılı web uygulamaları oluşturabilmek için bilgi sunmak üzere (Basecamp ve Campfire tarafından yaratılan) 37signals ile eşleştirilmiş.
Pluralsight, bir grup geliştirici tarafından web tasarım eğitim kaynağı olmak hedefiyle kurulmuş bir web sitesi. Sitenin kütüphanesi bir hayli geniş, hemen hemen aradığınız bütün ders başlıklarını bulabilirsiniz.
Hacker Rank sitesinde kodlayıcılar algoritma, yapay zeka, fonksiyonel programlama gibi kategorilerde hazırlanmış ufak birtakım oyunlarda yüksek skor elde etmeye çalışıyor.
Mozilla Webmaker, web’i yalnızca kullanmak yerine, web üzerinde değişik ve heyecan verici şeyler yapmanıza yardımcı olmak amacıyla oluşturulmuş bir site. Burada yeni araçlar, başlamanıza yardım edecek projeler bulabilir ve dünyanın dört yanından eğitmenler, film yapımcıları, gazateciler, geliştiriciler ve gençlerden oluşan bir platformda birlikte öğrenme deneyimi yaşayabilirsiniz.
Google Developers University Consortium
Bu sitede genel olarak, mobil uygulamalar ve web geliştirme ile ilgili derslere ağırlık veriliyor. Özellikle Android ve Google Maps üzerinde çalışıyorsanız, burada pek çok faydalı kaynak bulabilirsiniz.
Android Training, size Android uygulamalarla ilgili geniş bir ders koleksiyonu sunuyor. Derslerde, örnek kodlar ya da kod parçaları kullanılarak, bir özelliği geliştirmek ya da uygulama üzerindeki bir sorunu çözmek için aşamalı açıklamalar veriliyor.
Bu site, öğrenciler ve programlama meraklıları için online bir labaratuar niteliğinde. Platformun amacı, gelişmiş programlar yazmak için ihtiyacınız olan becerileri edindirmek. Ayrıca sitedeki programlama yarışmalarında da bilgi ve tecrübenizi sergileyebilirsiniz.
“Daha az konuşma, daha çok kod” sloganıyla yola çıkan sitede öğrenciler, öncelikle kod üzerinde çalışmaya başlıyor, daha sonra teoriyi öğreniyor. Sitenin en çok odaklandığı nokta, tekrarlı alıştırmalar yapmak ve yaptıkları uygulamaları pekiştirmelerini sağlamak.
Sitede HTML, CSS ve Javascript kendi tarayıcınızda yapabileceğiniz eğlenceli projelerle öğretiliyor. Web tasarım kaynakları için güzel bir örnek.
Hack Design, takibi oldukça kolay bir tasarım kursu. Her hafta, bir tasarım mail kutunuza geliyor ve onun üzerinden çalışıyorsunuz. Eğer kendi çabalarınızla öğrenmekten hoşlanan biriyseniz, bu site harika bir kaynak niteliğinde.
Code School, web teknolojilerini video dersleri, kodlama oyunları ve ekran kayıtları ile öğretmeyi amaçlıyor. Site için ekstra kurulum gerekmiyor.
Codeacademy, kendi projelerinizi yapabileceğiniz ve interaktif web siteleri, oyunlar ve uygulamalar oluşturmayı öğrenebileceğiniz ücretsiz bir platform. Ayrıca, buradaki gruplara arkadaşlarınızla katılarak, gelişiminizi kazandığınız puan ve rozetlerle gösterebilirsiniz.
LearnStreet, kodlama öğrenmeyi herkes için kolaylaştırma gayesiyle oluşturulmuş. Platform kapsamında JavaScript, Ruby ve Python programları mevcut. Sitedeki interaktif kurslar ve eğlenceli projelerle becerilerinizi geliştirebilirsiniz.
PHP Academy kullanıcılara başta PHP olmak üzere, MySQL, JavaScript (jQuery de dahil) ve CSS gibi web geliştirme programlarında ücretsiz dersler sunuyor. Ücretsiz video derslerinin yanı sıra, premium üyelik seçeneği ve sorularınıza cevap bulabileceğiniz bir forum da mevcut.
PLAYterm, CLI kullanıcılarının yeteneklerini paylaşarak birbirlerine ilham verdikleri bir platform. Site, son oturumunuzu tekrar gösterebiliyor ve web sitenize yerleştirebileceğiniz kodlar sunuyor.
Oyun geliştirici Lee Brimelow tarafından kurulan sitede Flash, oyun geliştirme ve HTML5 konularında video dersler bulunuyor.
Repl.it yardımıyla, 15’ten fazla programlama dilini kendi tarayıcınızda, hatta mobil cihazınız ya da tabletiniz üzerinde keşfedebilirsiniz.
Sitenin misyonu, geliştiricilerin yaşamlarını kolaylaştıracak kitaplar, audio kitaplar ve eğitim videoları öneren bir kaynak olmak. İçerik, bizzat programcılar tarafından web tasarımcılara fayda sunmak için hazırlanmış.
HTML ve CSS öğrenmek isteyen ama nereden başlayacağını bilmeyenler için harika bir web tasarım kaynağı niteliğinde olan site, her gün bir video ders anlatımı ile 30 gün içerisinde konuya hakim olmanızı hedefleyen ücretsiz bir platform. Yapmanız gereken tek şey, her gün 10 dakikanızı ayırmak.
A Beginner’s Guide to HTML & CSS
HTML ve CSS’i yeni öğrenmeye başlayanlar için ilk adımları açıklayan basit ve kapsamlı bir site.
Kodlamayı öğrenmek istemeyen ancak WordPress, CSS ve HTML ile konularında bilgi edinmeyi amaçlayan web tasarımcılar için doğru bir adres. Jessica Hische ve Russ Maschmeyer tarafından hazırlanan kısa ve öz anlatımlı videolarla teknik bilgiler sunuluyor.
Eğer Backbone.js öğreniyorsanız, bu site oldukça işinize yarayacak. Canlı kodlama oturumları, başlangıçtan gelişmiş konulara doğru adım adım ilerlemenizi sağlıyor.
JavaScript ve jQuery alanında, her biri 10 dakika süren videolarla eğitim imkanı veren site, aynı zamanda ücretsiz.
JavaScript Garden, JavaScript’in ilginç noktaları ile ilgili, gittikçe genişleyen bir koleksiyona sahip. Sıkça yapılan hatalardan kaçınmak ve performans sorunlarına çözüm bulmak isteyenlerin başvuracağı bir site olan JavaScript Garden, daha çok ileri seviye kullanıcılara yönelik hazırlanmış.
NodeSchool, Node.js öğrenmek isteyenler için hazırlanmış, temel konsept ve seçime bağlı alternatifleri içeriyor. Ayrıca, dünyadaki ücretsiz/uygun fiyatlı NodeSchool etkinliklerinin bir listesi de sitede mevcut.
Martin Haverbeke’in, JavaScript programlama dili ve genel programlama üzerine yazdığı kitabı “Eloquent JavaScript” kitabının ücretsiz dijital versiyonu HTML formatında sitede mevcut. Amazon.com’dan kitabı sipariş edebiliyorsunuz. Fransızca, Almanca ve Lehçe dillerine çevirisi de olan kitabın, bir sonraki baskısı için hazırlıklar sürüyor.
Michael Hartl’ın yazdığı Ruby on Rails Tutorials adındaki ders kitabının ücretsiz online versiyonu için bu web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Ruby, basitliği ve gücü ile ön plana çıkan, Japon kökenli bir programlama dili. Bu site aracılığıyla, Ruby’yi kendi tarayıcınızda deneyimleme imkânına sahip oluyorsunuz.
Hackety Hack, Ruby programlama dilinin temel esaslarını öğreten bir başka site.
Avdi Grimm’in Ruby üzerine yayınladığı ekran kayıtlarından oluşan bir web sitesi. Siteye abone olduğunuzda, her Pazartesi ve Perşembe günleri gelen yeni ekran kayıtları ile Ruby öğrenimine devam edebilirsiniz.
RubyMonk, interaktif bir Ruby eğitim platformu. Programlama dilinin temellerini kendi tarayıcınız üzerinden öğrenebiliyorsunuz. Ayrıca, ders videolarına ücretsiz erişilebiliyor.
RailsCasts, Ruby on Rails ile ilgili öneriler ve kısa yollar içeren ücretsiz ekran kayıtları, Ryan Bates tarafından hazırlanmış. Haftalık olarak yayınlanan kayıtlar, orta düzeyde bilgiye sahip kullanıcılar hedeflenerek oluşturulmuş ancak başlangıç düzeyindeki ve uzman kullanıcılar da siteden faydalanabilir.
Drawspace, çizim meraklıları, profesyonel sanatçılar ve resim öğretmenleri için oluşturulmuş bir topluluk. Nasıl çizim yapılacağını öğreten ya da mevcut yeteneklerinizi geliştirecek dersleri ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
Treehouse, web sektöründe ilgili her şeye dair bilgiler edinebileceğiniz bir platform. Sitede başlangıç seviyesindeki kullanıcılardan, işin uzmanlarına kadar herkesin öğrenebileceği şeyler mevcut. Web sektöründe başarılı olmanız için gerekli materyal önerileri ve teknik bilgilerle içerik zenginleştirilmiş.
Tuts+ Premium, tasarım, web geliştirme, grafik ve fotoğrafçılık gibi başlıklarda yaratıcılık kazanmak ve teknik bilgiler edinmek isteyenlere kaynak sunan ve yalnızca abonelerin erişebileceği bir platform. İçerikler, konuların uzmanları tarafından oluşturuluyor ve yenileniyor. Konuları isterseniz video, isterseniz ekran görüntüsü alınmış makaleler üzerinden takip edebiliyorsunuz.
Ontwik, web geliştiriciler ve tasarımcıların en yeni ders ve konferanslarının toplandığı bir web sitesi. JavaScript, NodeJS, jQuery, Ruby, Rails, HTML5, CSS3, UI, UX ve daha birçok konuyla ilgili bilgiye erişebileceğiniz bu platformda aynı zamanda yaratıcılık ve pazarlama ile ilgili dersler de bulunuyor.
A Student’s Guide to Web Design
Mezunları, tasarım sektöründe daha iyi bir yere taşımayı hedefleyen bir girişim. Sitede, genç web tasarımcılara, mezun olduktan sonraki yaşamlarında yardımcı olacak kaynaklar ve bilgiler mevcut.
Sitenin yaratıcısı Jamie Wieck, öğrenciler ve mezunlar için profesyonel yaşama dair ipuçlarını paylaşmayı amaçlıyor. 140 karakteri aşmayan ve hashtaglerle desteklenen öneriler, Twitter’da paylaşımı kolaylaştırmak için bu şekilde yayınlanıyor.
İllüstratör (çizer) Jessica Hische’nin sitesi geleneksel bir blog değil. Ancak kendisi ve işiyle ilgili sık sorulan sorulara burada yanıt veriyor. Sektörle ilgili faydalı önerilere, staj ve ücretler gibi yaygın konularda merak edilenlere siteden ulaşmak mümkün.
Web tasarım, geleneksel işlerden oldukça farklı işleyişe sahip bir alan. The Secret Handshake, öğrenciler ve genç tasarımcılara farklı bakış açıları sunan bir platform.
WasP InterAct Curriculum, hızlı gelişen sektöre ayak uydurabilmek için, öğrencileri web tasarım kariyerlerine hazırlayan canlı bir müfredata sahip.
Conference Organiser’s Handbook
Peter-Paul Koch tarafından oluşturulan site, konferans organizasyonunda yardımcınız olacak bilgiler içeriyor.
TED, teknoloji, tasarım, bilim, eğlence ve birçok konuda ilham veren konuşmaları izleyebileceğiniz bir platform.
Khan Academy, dünyanın her yerinden insanın ücretsiz olarak eğitim alabilmesi amacıyla kurulmuş bir web sitesi. Sitede geniş bir video kütüphanesiyle, birçok başlıkta eğitim konuları bulunuyor.
University of Reddit; bilgisayar, matematik, yabancı dil gibi birçok farklı alanda hizmet veren ücretsiz bir eğitim platformu.
Web sitesine kayıt olarak, binlerce eğitim videosuna ücretsiz erişim olanağına sahip oluyorsunuz.
P2PU
Peer 2 Peer University (P2PU), yaşam boyu eğitim için herkese açık bir platform.
Online Courses
Web sitesinde teknoloji meraklıları için tam 100 adet açık kurs bulunuyor.
Lynda, kullanıcılara yazılım, tasarımcılık ve iş becerileri konusunda rehberlik etmeyi hedefliyor. Siteye üye olduğunuzda, oldukça geniş bir video ders arşivine sınırsız erişim imkanı buluyorsunuz. Web tasarım kaynakları arasında en çok bilinenlerden biri.
ReadWrite, web, teknoloji ve sosyal medyaya dair her şeyi kapsayan bir web sitesi. Teknoloji odaklı web sitelerine bağlantılar veren bir listeye de siteden ulaşılabilir.
Radio Lingua kendinizi geliştirmek için yabancı dil öğrenmenize yardımcı olan bir web sitesi.
Busuu, benzerlerinden oldukça farklı bir yabancı dil eğitim metodu izleyen bir web sitesi. Video chat aracılığıyla, öğrenmek istediğiniz yabancı dili anadili olarak konuşan insanlarla iletişim kuruyorsunuz.
Herkese Açık Üniversite Kursları & Eğitim Platformları
Udacity’nin eğitim deneyimi, eşdeğer sitelerden biraz farklılık gösteriyor. Sektör tarafından kabul gören sertifikalar edinebiliyor, projelerle kendinizi geliştirebiliyor ve kişiselleştirilmiş destek ile kurslar alabiliyorsunuz.
Education Poratl’ın amacı, eğitimi erişilebilir kılmak. Sitede okullar, lisans programları ve online kurslardan makaleler ve videolar bulunuyor. Sanattan bilime pek çok dalda kaynak sunan site, aynı zamanda okula yardımcı ücretsiz web tasarım kurslarının da bir listesini içeriyor.
Stanford Üniversitesi’ne ait olan OpenClassroom, bilgisayar bilimi ile ilgili ders videoları sunuyor. Ders videolarını ücretsiz takip edebiliyorsunuz.
MIT OpenCourseWare, Massachusetts Institute of Technology’nin tüm ders içeriklerini canlı olarak yayınlıyor. Açık platform herhangi bir kayıt talep etmiyor, ücretsiz ders notları, sınav ve videolar paylaşılıyor.
Open Course Ware, yüksek eğitim enstitüleri ve organizasyonların birliğinden oluşuyor. Dünya üzerindeki bu ve benzeri kurumların açık bilgi ve eğitim dokümanı paylaşımına dayalı bir platform.
Tek ilgi alanınız web değilse, bu platform tam size göre! The Faculty Project, önde gelen üniversitelerin profesörlerinin derslerini internet bağlantınız sayesinde ücretsiz olarak ayağınıza getiriyor.
İsterseniz kariyerinizi geliştirmek amacıyla, isterseniz de yalnızca ilginizi çeken dersleri almak için ziyaret edebileceğiniz web sitesi, dünya standartlarında bir eğitim kalitesi sunuyor. Academic Earth’de pek çok disiplinde ücretsiz dersler ve eğitim araçları mevcut.
edX, MIT, Berkeley, Harvard ve Texas Üniversiteleri tarafından oluşturulmuş, kar amacı gütmeyen bir kuruluş. Site, herkese açık bir eğitim platformu olmayı hedefliyor.
2001 yılından bu yana Webcast.berkeley, tüm dünyadaki öğrenciler için Berkeley Üniversitesi’nin sınıflarına, yayınlanan derslerine ve kampüsüne açılan bir pencere olarak görülüyor. Siteden, derslerin online video ve audio kayıtlarına ulaşıp bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Open University web sitesi, mezunlar ve araştırmacılar için 570’in üzerinde ve farklı seviyelerde kurs içeriyor. Çalışma programı esnek, kendi yaşamınıza uyarlayabiliyorsunuz. Diğer kursiyerlerle de bağlantı kurarak bilgi paylaşımı yapma imkanınız var.
Listemizin sonunda, kendi projeleri ve fikirleri ile ilgili rehberliğe ihtiyaç duyanlar için bir kaynak var. Tasarımcıları ve yazılımcıları buluşturan ve fikir alışverişi olanağı sunan WeekendHacker’a kayıt olarak, projenizi gönderebilir ve danışabileceğiniz insanlar bulabilirsiniz.
Bilgisayar dünyasıyla ilgilenen herkesin kendini geliştirmeye ihtiyaç duyduğu hızlı teknoloji çağında, özellikle web tasarımcılar ve yazılım geliştiricileri için bu web tasarım ve programlama kaynakları faydalı olacaktır.