İçerik hırsızlığı nedir? Size ait bir görselin ya da metnin, sizden izin alınmadan ve sitenize bir link verilmeden kullanıldığı tüm durumlar içerik hırsızlığı olarak nitelendirilebilir. Aslında, içeriğiniz bağlantı verilerek kullanılsa bile, bu kullanım telif hakkı ihlali sayılabilir. Telif hakkı ihlali olarak değerlendirilen durumlardan bir kaç örnek vererek bu konuyu daha netleştirebiliriz:
- Tercih etmediğiniz bir şekilde içeriğiniz modifiye edilerek kullanılırsa,
- İçeriğiniz size atıfta bulunularak ya da bulunulmadan kullanılırsa,
- Sitenizdeki içerik harfi harfine aynı şekilde tekrar yayınlanırsa,
- Atıfta bulunmaksızın içeriğinizden alıntı yapılırsa ya da bazı bölümleri yeniden paylaşılırsa içerik hırsızlığına maruz kalmış sayılırsınız.
İçeriğiniz Çalındığında Yapılmanız Gerekenler İçerik hırsızlığı karşısında harekete geçip geçmemek tamamen size kalmış. Eğer sitenize gelen bir link içeriyorsa içerik hırsızlığı SEO açınızdan sizin yararınıza bile olabilir. Ancak, bazı durumlarda bu ihlal, içeriğin kaldırılması için uğraşmayı gerektirecek kadar önemli olabilir. O zaman içeriğinizi geri almak için şunları yapabilirsiniz: 1. Ekran görüntüsü alın. Hiçbir şey yapmadan önce, kanıt öne sürebilmeniz için içeriğinizin izniniz olmadan kullanıldığı web sayfasının ekran görüntüsünü almalısınız. Bu sayede karşılaşabileceğiniz herhangi bir karışıklık ve güvensizliğin önüne geçmiş olursunuz. 2. Site sahibi ile iletişime geçin. Telif hakkı ihlallerinin büyük bölümünde, suçlu kişi suç işlediğinin farkında olmuyor. Genellikle nazik bir email ya da telefon görüşmesi ile içeriğin kaldırılmasını veya web sitenize yönlendiren bir link eklenmesini sağlayabilirsiniz. Türkiye'de en geçerli yöntem genelde budur. Web sitelerinin bir çoğunda iletişim bilgisi yer alır ama eğer ihtiyaç duyarsanız whois.net üzerinden arama yapabilirsiniz. 3. Web hosting firmanız ile iletişime geçin. Web sitesi sahipleri içeriğinizle ilgili gerekli düzenlemeleri yapmayı reddederse veya belli bir süre boyunca size geri dönüş yapmazlarsa, yapmanız gereken bir diğer şey içeriğinizi çalan sitenin hosting şirketi ile iletişim kurmaktır. İhtiyacınız olan bilgileri almak için WhoIsHostingThis.com sitesini kullanabilirsiniz. Daha önce aldığınız ekran görüntülerini veya kendi içeriğinizin girildiği saat gibi bilgilerle içeriğin size ait olduğunu kanıtlayabilir ve içeriğin kaldırılmasını talep edebilirsiniz. Bazı durumlarda yalnızca içerik kaldırılırken; bazı durumlarda ise site tamamen kapatılır. 4. Google ile iletişime geçin. Diyelim ki yukarıdaki tüm yolları denediniz ve hiçbir sonuç alamadınız. Pes etmeyin ve doğrudan Google ile iletişime geçerek ihlali bildirin. Google sizin içeriğin orijinal yazarı ya da yaratıcısı olduğunuzu anlayacaktır. Google ile iletişime geçmek için Google Telif Hakkı Kaldırma sayfasına giderek "Yeni bir bildirim oluşturun" butonuna tıklayın. Karşınıza çıkacak formu doldurarak telif hakkı ihlali bildirinizi yapabilirsiniz. Bu işlemden sonra Google bildiriminizi değerlendirmeye alacaktır. Elbette Google'a çalıntı içerik bildiriminde bulunduğunuzda, gerekli uygulama ve size gelecek cevap için sabırla beklemelisiniz.
Ne yazık ki çok sayıda site sahibi zaman zaman içerik hırsızlığı vakasıyla karşı karşıya kalıyor. Çoğu durumda da kısacık bir email ile sorun çözülüyor. Yine de bu işe yaramazsa ve durum sitenize zarar veriyorsa yukarıdaki yöntemleri en kısa zamanda denemelisiniz.