Başarılı Blog Yazılarının Bileşenleri

Başarılı Blog Yazılarının Bileşenleri

Başarılı blog yazıları hedef kitlenizle daha sağlıklı bir iletişim kurmanızı ve arama motoru sonuç sayfalarında üst sıralarda yer almanızı sağlar.

Artık daha fazla firma ve markanın blog oluşturduğunu görüyoruz. Bu çok doğru bir karar çünkü blog sayfanızda düzenli olarak paylaştığınız içerik hem müşterilerinizle daha sıkı iletişim kurmanızı hem de Google aramalarında ön sıralarda çıkmanızı sağlar.

Müşteri ilişkileri ve web sitenizin SEO başarısı için faydalı olan blog sayfanızı oluştururken dikkat etmeniz gereken bazı konular var. Yalnızca özgün içerik ve şık bir tasarımla beklediğiniz başarıya ulaşamayabilirsiniz çünkü başarılı blog yazıları farklı birçok bileşenden oluşur.

Başarılı blog yazıları için oluşturduğunuz içeriğin aşağıdaki özelliklere sahip olduğundan emin olmanızı tavsiye ederiz.


1. Arama motorları için optimize edilmiş URL

Blog yazınızın URL’si arama motorlarının bir sayfada baktığı ilk özelliklerden biridir. Bu nedenle anahtar kelimelerinizin URL’de bulunduğundan ve sade bir URL oluşturduğunuzdan emin olun.

2. Hem okuyucuya hem de arama motoruna hitap eden başlık

Başlıklar hedef kitlenizin yazınızı okumaya motive olmasını sağlayan ilk özelliktir. Bunun yanı sıra arama motorları da yazınızı URL’den sonra başlığınıza göre değerlendirir. Başlığınızda anahtar kelimelere doğal bir şekilde yer verin. Blog yazınız bu başlığı desteklemek üzere yazılmalıdır.

3. Konuya ilişkin anahtar kelimeler

Elbette blog yazıları tamamen anahtar kelimelerle donatılmamalı fakat insanların sıkça arama yaptığı anahtar kelimeleri yazınızda kullanmanız SEO açısından önemlidir. Anahtar kelimelerin metne doğal olarak dağıtılmış ve anlam bütünlüğü sağlanmış  olması gerekir.

basarılı blog yazılarının bileşenleri

4. Uygun derecede teorik dil

İnsanlar blog yazılarını anlamak için kullandığınız jargonun bilmecesini çözmeye çalışmaz. Bu nedenle sade ve açıklayıcı bir dil kullanmanızı öneririz.

5. Düzgün şekilde referans verilmiş imaj

Kullandığınız imajların kullanıma açık olduğundan emin olmalısınız. İnternette bulduğunuz her imajı kullanma hakkınız olmayabilir. Buna ek olarak, yazınızdaki imajlara mutlaka “alt” etiketleri ekleyerek, bu etiketlerde anahtar kelime kullanmalısınız.

6. Alt başlık

Web sitelerinde makale okurken, bölümlere ayrılmış yazılar daha fazla ilgi görüyor. Okunabilirliği artırmak için alt başlıklar kullanabilirsiniz.

7. Daha kısa paragraflar

Okunabilirlik açısından blog yazılarınızın başarılı olmasını istiyorsanız kısa paragraf kullanımı da sizin için ideal bir çözüm olacaktır.

8. Konuyla bağlantılı internal link

Blog paylaşımları hedef kitle ile firmalar arasında ilk etkileşimi yaratabilir. Bu etkileşimin son olmaması için konuyla alakalı internal linkler kullanabilirsiniz. Böylece ziyaretçiniz diğer içeriklerinize de ulaşabilir.

9. Sosyal medya butonları

Yazılarınıza sosyal medya butonları yerleştirirseniz okuyucularınıza bu yazıları paylaşabileceklerini hatırlatmış ve bu işlemi kolaylaştırmış olursunuz.

basarılı blog yazıları

10. Yorum kutucukları

Blog yazılarınızda okuyucularınıza yorum yapabilme şansı vermelisiniz. Bu şekilde hem okuyucularınızla daha fazla etkileşim kurabilir hem de daha iyi içerik oluşturabilmek için onlardan yönlendirme alabilirsiniz.

11. Akıllıca kullanılmış eyleme çağrı (call to action)

Doğru yerlerde ve uygun şekilde eyleme çağrı kullanırsanız insanları yönlendirebilir ve blog yazılarınızla hedeflediğiniz sonucu daha hızlı alabilirsiniz. İçeriğinizle alakalı çağrıların dönüşüm ihtimali çok yüksektir.

12. Responsive Tasarım

Anasayfanız gibi, blog tasarımınız da çok önemlidir. Blogunuzun mobil cihazlarda da görüntülenebilmesi için mobil uyumlu responsive tasarım uygulamalısınız.


Yukarıdaki özelliklere sahip blog yazıları okuyucuların ilgisini çeker ve arama motorlarında ön sayfalarda yer alır.

Mutluluk paylaştıkça artar :)
← Ajansların Yaptığı 4 Yaygın Pazarlama Hatası İçerik Pazarlama Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey →

Yazar Hakkında

Gizem Taş
Gizem Taş
Boğaziçi Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi, Batı Dilleri ve Edebiyatları bölümünden mezun oldu. Gizem, kariyerine metin yazarı olarak devam ediyor ve aynı zamanda Dijitalajanslar.com'da yazar olarak yer alıyor.