Buffalo Üniversitesi’nin geliştirdiği “kalp tarama” teknolojisi, gelecekte yüz tanıma teknolojisinin yerini alabilir.
Kullandığınız cihazların kilidini açmak, ATM’den para çekmek ya da işyerinize girmek için kim olduğunuzu kanıtlamak zorunda olmadığınızı düşünün. Şimdiyse, ev sahibinizden bankanıza; telefon operatörü şirketinden, alışveriş yaptığınız marketin kasiyerine kadar herkesin kalbinizin şeklini bildiğini düşünün… Elektrokardiografi yöntemiyle kalp taraması yapan bir yazılım geliştiren Buffalo Üniversitesi araştırmacıları, kalbinizi bir anahtara çevirmek istiyor. Araştırmacıların planları arasında iPhone kilidini açmaktan çok daha fazlası yer alıyor.
“Kardiyak tarama” olarak da adlandırabileceğimiz prototip, geçtiğimiz ay MobiCom’da doppler radar kullanılarak üç kardiyolojik ölçüm yaptı: kalp atışı (kalp atışı sıklığı), kalbin şekli (kalbin geometrik açıdan şekli) ve kalp hareketi (kalbin atma sırasındaki 3D hareketi). Kalp tarandıktan sonra 8 saniye süren proses sonucunda, standart biyometrik sistemlerde geçerli hata oranıyla eşit bir hata payı gözlemlendi. (4 ayrı kalp tanıma döngüsü sonunda % 4.42 hata payı oranı).
Yüz tanıma teknolojisine benzer şekilde kalp taraması da kullanıcı hakkındaki bilgileri cihazda depoluyor. Eğer bilgiler eşleşirse cihazın kilidi açılıyor ve kullanıcının başka hiçbir şey yapmasına gerek kalmıyor. Araştırma grubunun başındaki Buffalo Üniversitesi Bilgisayar Bilimi bölümü asistan profesörü Wenyao Xu, bu sistemin kullanıcıya sınırsız kimlik doğrulama olanağı vereceğini ve kullanıcı tarafından yalnızca bir kez giriş yapıldıktan sonra bir daha asla giriş yapmasına ihtiyaç kalmayacağını belirtiyor.