Web Sitesi Değeri Ölçme Kriterleri

Bir web sitesi için gerçek anlamda bir değer oluşturmak genellikle zordur fakat ölçülebilir. İş doğrulanabilir mi? Sağlam bir link profili var mı? Arama motoru trafiği nasıl? Web sitesi değeri ölçme kriterleri ile web sitelerinin yaklaşık değerini ölçmek mümkün olabilmektedir.
Bu yazımızda bir web sitesi değerini nasıl ölçebileceğinize dair önerilerde bulunduk.
Arama Motoru Trafiği
Eğer bir web sitesini satın almayı düşünüyorsanız, öncelikle organik trafiğin akışına bakmalısınız. Google Analytics’ten yardım alabilirsiniz böylece hesapta tutulan doğal arama trafiğinin miktarını görebilirsiniz. Anahtar kelimelere göre sıralayın ve her ay ve her yıl ne kadar trafik geldiğini hesaplayın. Web sitesi trafiğinin gerçek değerini hesaplamaya başlamak için şunları yapabilirsiniz:
Formül:
Tıklama başına AdWords maliyeti x Bu anahtar kelimeden gelen aylık ziyaretçi sayısı
Örneğin bir cep telefonu sitesi, “cep telefonları” terimi için aylık 100 ziyaret alıyorsa ve bu terim için AdWords’teki ortalama tıklama başına maliyet (CPC) 1 TL ise:
1 TL x 100 ziyaret = 100 TL “Cep telefonları” için organik trafiğin değeri yıllık 1200 TL demek oluyor.
Bunu anahtar kelimelerinizin çoğu için yaparsanız, organik trafiğin değerini ölçebilirsiniz. Eğer müşteri AdWords kullanmıyorsa, Traffic Estimator aracını kullanabilirsiniz.
Google Analytics E-ticaret Takibi
Yukarıdaki formül sadece AdWords’teki ortalama CPC üzerinden organik trafiğin değerini hesaplar. Eğer web sitesi değeri ölçme kriterleri ile bir e-ticaret sitesi satın almak istiyorsanız, iyi bir tahmin elde etmek için Google Analytics’te dönüşüm oranı verilerini incelemeniz gerekir. Bu verilerin sağlayacağı bilgiler:
Endüstri
Satın almak için mükemmel bir web sitesi bulmuş olabilirsiniz fakat web sitesi değeri ölçebilmek için büyüyen bir pazarda olup olmadığınızı görmek çok önemlidir. Trafik sezonluk mu? Bölgesel mi? Google Trends ile hedef anahtar kelimelerin bazılarını kullanın. Yıllık arama trafiğini şu şekilde görebilirsiniz:
Google AdWords Hesabı
Birçok web sitesi Google AdWords üzerinden satış sağlayacaktır. Eğer böyleyse, hesaba göz atmayı talep etmekte fayda var. Neden? Tıklama başına ödeme (PPC) hesabı denetimi yaparak, ortalama CPC’leri ve dönüşüm oranlarını tahmin edebilirsiniz.
Kalite puanı, reklamlarınızın, anahtar kelimelerinizin ve varış sayfanızın reklamlarınızı gören birisi ile ne kadar alakalı olduğuna dair bir ölçümdür. 1 en düşük, 10 ise en yüksek puandır. Eğer yüksek bir puan elde ederseniz, daha ucuz bir tıklama başına maliyetinde ortalama bir pozisyon ile ödüllendirilirsiniz. 7 ya da daha yüksek kalite puanı olan anahtar kelimeler araştırın. İyi yapılandırılmış bir AdWords hesabı ileride daha ucuz bir trafik ve dönüşüm satın almanıza yardımcı olacaktır.
Ayrıca, AdWords harcamalarını anlamanız gerekli çünkü kısa zamanda aynı trafiği elde etmek için bu ödemeler ile devam etmeniz gerekecektir.
Remarketing
Google AdWords’e erişebilirseniz, remarketing listeleri oluşturup oluşturmadıklarını görmek için araştırmak iyi olabilir. Remarketing listeleri gelecekteki satışlar için büyük bir potansiyel taşır. Eğer rakipseniz, bu çok kullanışlı olabilir çünkü ürünlerinizi tekrar pazarlama fırsatı elde edebilirsiniz. Satın aldığınız site sezonluksa, üyelik süresinin 365 gün ya da daha fazla olup olmadığına bakın. Bu kriterler, aynı kullanıcıları hedeflemeniz için fırsat sunar.
Remarketing Nedir Ve Nasıl Yapılır? başlıklı yazımızda remarketing uygulamaları hakkında detayları inceleyebilirsiniz.
Mobil
Mobil uyumlu olmayan bir web sitesi satın almak çok akıllıca değil. Google Analytics’te cihazlara göre sıralama yaparsanız, mobil cihazlardan gelen trafiğin yüzdesini görebilirsiniz. Eğer yoğun bir trafik varsa, bu alanda yetersiz kalabilirsiniz.
Web sitesi mobil uyumlu bir tasarıma sahip mi? The Responsinator kullanarak birden fazla arada sitenin ön izlemesini yapabilirsiniz. Sitenin ne kadar mobil uyumlu olduğunu test etmek için ücretsiz Google aracı www.howtogomo.com kullanabilirsiniz. Bu araç hızı, grafikleri ve alanın yönlendirmesini gösterir.
E-mail Listesi
Detaylı e-mail listesi ile tamamlanabilir mi diye sormak da faydalı olabilir. Güvenilir potansiyel ya da önceden satın alma işlemi gerçekleştiren kullanıcıların listesine sahip olmak değerli olabilir. Sitenin haber bülteni var mı? Haftada ne kadar üye kaydı alıyorlar? E-mail veri tabanları varsa, şu soruları sormaktan çekinmeyin:
- Toplam gelir
- Ortalama sipariş değeri
- Satış sayısı
- Satılan her ürünün miktarı
- Satış kısmına gelen ziyaret sayısı

- Son 7 Gün
- Son 30 Gün
- Son 90 Gün
- Son 12 Ay


- Ne kadar sıklıkla e-mail yolluyorsunuz?
- Açık tarifeniz nedir?
- Tıklama oranınız nedir?
- Üyelikten çıkma oranı nedir?
- Dönüşüm oranınız nedir?
- Listeleri bölümlere ayırıyor musunuz?
- E-mail’lerin yüzde kaçı aktif?
- HTML e-maili mi gönderiyorlar? (Hangi programı kullanıyorlar?)
- Site nerede host ediliyor?
- Sitedeki veriler nerede depolanıyor?
- Sadece buna ayrılmış bir sunucuda mı?
- Site ne kadar güvenli?
- Kontrol paneli var mı?
- 7/24 teknik destek var mı?
- Anchor Text (alakalı metinlerle siteye verilmiş linklerin yeterince kaliteli mi?)
- IP Adresi (linkler eşit oranda dağıtılmış mı?)
- Site genelindeki linkler (tüm site genelinde verilmiş dış linkler nofollow kodu ile verilmiş mi?)
- Reciprocal Links (bu link’ler gerçek mi ya da PageRank’i artırmak için mi tasarlanmış?)
- Uygunluk (kaynak, uygun yönlendirme trafiği alıyor mu?)
- Düşük PageRank (link’lerin çoğu düşük kalitede mi?)
- Web sitenizi neden satıyorsunuz?
- Ne kadar kar elde edeceksiniz?
- Sitenin aylık ne kadar ziyaretçisi var?
- Alan adına ne kadar zamandan beri kullanıyorsunuz?
- Önceden kaç kişi bu alan adını kullanmış?
- Ne tarz link inşası girişiminde bulundunuz?
- Önceden herhangi bir SEO ajansı ile çalıştınız mı?
- Sitedeki veriler yakın zamanda nerede depolanıyor?
- Bu sitenin en büyük rakibi kim?
- PPC kampanyası düzenliyor musunuz?
- Sitede artan bir potansiyel görüyor musunuz?
- Sitenin maliyeti ne kadar?
- Site sahibi satıştan sonra destek sağlayacak mı?