- Trafiği tünellemek için kullandıkları protokol
- Siteden siteye uzaktan erişimle bağlantı kurabiliyor olması
- Güvenlik seviyesi
- Tünelin bağlantı noktası lokasyonu
- Ağa bağlanırken sundukları OSI (açık sistemler arabağlaşımı) katmanı (örnek: Layer 2 devresi ya da Layer 3 ağ bağlantısı)
VPN Alternatifleri Nelerdir?
VPN, internet üzerinden başka ağlara erişim sağlayan ve kişisel verilerin saklanmasını önleyen bir bağlantı türüdür. İnternet sansürünün yaygın olduğu ülkeler için oldukça kullanışlı bir araç olan VPN ile ilgili bilmeniz gerekenleri ve VPN alternatifleri listesini yazımızda bulabilirsiniz.
VPN Nedir?
VPN (Virtual Private Network), “Sanal Özel Ağ” anlamına gelen bir kısaltmadır. VPN istemcisi, tünel protokolü üzerinden sanal bir bağlantı noktasına sanal bir arama gerçekleştirir. Böylelikle, internet üzerinden bağlantı yapılacak olan kaynakla noktadan noktaya bağlantı kurar. Karşıdaki sunucu kimlik bilgilerini kontrol ederek, doğruladıktan VPN istemcisiyle arasında veri akışının gerçekleşmesi mümkün kılınır. Veri akışı esnasında veriler şifrelenir ve bu sayede kurulan bağlantının güvenlik ve gizliliği sağlanır.
Web sitesi sahipleri, sunucular ve internette veri toplayan tüm 3. parti şirketler VPN kullanmadan internete bağlanan her kullanıcının IP adresini tanımlayabilir. Sizler de farkında olmadan verilerinizi, çeşitli sitelerdeki tüm hareketlerinizi (program indirme, paylaşımda bulunma vb.) onlarla paylaşmış olursunuz. VPN bağlantısı kullandığınızda ise, gerçek IP adresinizi maskeleyebilirsiniz. VPN sağlayıcıları, pek çok ülkeden binlerce farklı IP adresine sahiptir. Kendi ülkenizde giremediğiniz web sitelerine, bu farklı IP adreslerini kullanarak girmeniz mümkündür. VPN’in tüm bu erişim imkânlarını cazip kılan en önemli özelliği, anonimliğinizi zedelemeden internette gezinme olanağı yaratmasıdır. Ortak bir WiFi bağlantısı kullanıyorsanız, veri trafiğiniz, e-mailleriniz, hesap bilgileriniz gibi önemli şeylerin güvenliğinden emin olabilirsiniz.
VPN’in uzaktan erişim VPN ve siteden siteye VPN olmak üzere iki çeşidi vardır. İnterneti kullanım amacınıza ve şeklinize göre hangi çeşidini kullanacağınıza karar verebilirsiniz.
Kullanım Alanları
VPN kullanarak, okul ve şirket ağlarına uzaktan bağlanabilir, işlerinizi bulunduğunuz yerden halledebilirsiniz. Yasaklı-sansürlü web sitelerine güvenli giriş yapabilir ve verileriniz şifrelendiği için yasal zorluklarla karşılaşmazsınız. İnternette yaptığınız tüm işlemlerin güvenliği ve gizliliğini sağlamak için VPN’e başvurabilirsiniz. Ayrıca, ülkelere özgü servisleri kullanmak amacıyla da VPN yararlı bir araçtır.
VPN Sistemlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler
VPN sistemleri 5 ana kategoride değerlendirilir:
Önceki yazı:
Ajanslardan ücretsiz fiyat teklifleri alın.
Dijital Ajans Rehberi