Verileri İncelerken En Çok Bakılması Gereken Metrikler

Verileri İncelerken En Çok Bakılması Gereken Metrikler

Markanızı veya şirketinizi geliştirmek ve hedeflediğiniz kitlelere ulaştırmak adına yapılan analizlerin detaylı olması ve uzman kişiler tarafından yorumlanmış olması gerekir.

Markalar potansiyel müşterilerine ulaşmak ve daha verimli reklam pazarlama faaliyetlerinde bulunabilmek için kullanıcıların davranışlarını göz önünde bulundurmalıdır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bazı metrikler bulunur. İyi analiz edilmiş bir davranış biçiminden maksimum fayda elde edilebilir.

Metrikler arasında en çok bakılması gerekenler A/B testi, dönüşüm, dönüşüm oranı ve KPI değeridir. Bu metriklerden elde edilen nitel ve nicel sonuçların analizi ile kullanıcı deneyimi iyileştirilebilir ve başarının artması sağlanabilir.

Kullanıcıların form doldurmasını hedefleyen, lead toplama amacı güden markalar için de sayfa analizleri şarttır. Form sayfa yapısından işlem adımlarına kadar testler uygulanmalı ve hedefleri gerçekleştirmek için gerekli adımlar atılmalıdır.

Bu yazımızda Anatomi A/B testi, dönüşüm, dönüşüm oranı ve KPI değeri metriklerini ele almaktadır


A/B Testi

A/B testi, içeriğin iki ya da daha fazla versiyonundan hangisinin en iyi performansı sağladığını tespit etmeye yardımcı olan yöntemdir. A/B testi bölünmüş test olarak da söylenebilir. Test sayesinde, hedefe ulaşmak konusunda en etkili olan yöntemin belirlenmesi sağlanır.

Test yapılırken iki farklı kriter kullanılır ve testlerde yalnızca bir değişkenin farklı olması sağlanır. Değişkenin etkisi, yapılan dönüşler sayesinde tespit edilir. Kullanıcıların davranışları ve deneyimlerini baz alarak istatistiki sonuçlar elde ederken, dijital rekabetlerde de öne çıkabilirsiniz. İyi planlanan bir A/B testi ile stratejik olarak fark yaratabilir ve içerik pazarlaması konusunda ivme kazanabilirsiniz.


Dönüşüm Optimizasyonu

İçerik pazarlamasında sıkça karşılaşılan ve verilerin incelenmesinde en çok bakılması gereken metrikler arasında yerini alan dönüşüm optimizasyonu kavramını anlayabilmek için öncelikle dönüşümün anlamının kavranması gerekir. Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların, hedeflediğiniz eylemi gerçekleştirmesi dönüşüm olarak adlandırılır. İçerik pazarlaması bağlamında düşünüldüğünde; sitenizi ziyaret eden bir müşterinin kendisine sunduğunuz CTA (Call to Action)’ ya cevap vermesi bir dönüşümdür.

Optimizasyon ise hedeflenen sonuçlardan maksimum verimi almak ve olumsuz sonuçları minimum düzeye indirerek düşük bütçe ile yüksek performansa ulaşılabilecek alternatiflerin tespit edilmesi olarak söylenebilir. Dönüşüm optimizasyonu ise; sitenize gelen müşterilere hedeflediğiniz etkinlikleri yaptırma veya yaptırabilme oranını ifade eder. Ziyaretçilerin sitenize yaptığı gezinti tek seferle sınırlı bırakmadığında, dönüşüm optimizasyonu başarılıdır.


Dönüşüm Oranı Optimizasyonu

Dönüşüm oranı optimizasyonu, web sitenize gerçekleşen dönüşümlerinin yüzde oranlarını artırma işlemi olarak tanımlanır. Optimizasyon iyileştirmeleri sağlamayı amaçlar. Kullanılan A/B test hipotezleri ile dönüşüm oranlarını iyileştirme ve ziyaretleri artırmayı sağlayabilirsiniz.

Dönüşüm oranı optimizasyonu ile daha önceki ziyaretçiler ve kullanıcılardan aldığınız değerleri artırarak müşteri edinme maliyetlerinizi düşürmek amaçlanır. Dönüşüm oranlarınızın optimizasyonunu sağlayarak daha çok ziyaretçi kazanabilir, ziyaret eden kişi başına gelirinizi artırabilir ve işlerin büyümesine ivme kazandırabilirsiniz. Fakat iyileştirme ve dönüşümleri artırma konusundaki çalışmalar, daima yenilenip geliştirilmelidir. Bu sayede kalıcı sonuçlar elde edilebilir. Hedef kitleniz ile oluşturulan dijital etkileşimlerin ardından, dönüşüm oranı optimizasyonu ile müşteri sadakat ve deneyimlerinizi iyileştirebilirsiniz.


KPI (Anahtar Performans Göstergesi)

Tüm şirketler bireysel veya takımlar halinde olması fark etmeksizin hedefledikleri noktaya ulaşmak için çalışırlar. Hedefe ulaşmak ve istenilen başarıya ulaşmak ancak belirli performansların gerçekleştirilmesi sayesinde sağlanır. Bu performansların göstergeleri ise KPI (Anahtar Performans Göstergesi) ile ifade edilir. KPI ile performansın yeterliliği ve çalışanların özverisi ölçümlerle bulunabilir.

KPI sayesinde hedefe uygun ölçümün yapılması sağlanır. Uygulanması sırasında hedefin ulaşılabilirliği, işletmeye uygunluğu, hedefe ulaşmak için ayrılan zaman ve amaca ulaşmak için gereken sürenin ölçülüp ölçülemeyeceği önemlidir. Bu soruların cevapları ve uygun şekilde, iyi metotlarla gerçekleştirilmiş bir KPI sayesinde markanın veya şirketin hedef ve stratejileri desteklenir. Anahtar performans göstergesi iki temel amaç için uygulanır. Bu amaçlar:

  • Çalışan kişilerin şirkete ve markaya katkılarını ölçmek. Bu sayede çalışanların bireysel ve takım çalışmaları içerisindeki rollerine sadakati ve özverileri ölçülebilir.
  • Hedeflere ulaşabilmek adına uygulanması takım ve bireysel çalışmalar ile mümkün olan bir plan yapmak.

Yapılan planın hedefe ve başarıya ulaştırması halinde artan başarıdan söz etmek mümkün olabilir. Yanlış belirlenen her bir hedef tüm çalışanlar ve yöneticiler için güven kaybı ve başarısızlık anlamına gelebilir.


KPI Nasıl Hesaplanır?

“KPI nasıl hesaplanır?” araştırmasında; anahtar performans göstergesi beş temel formül ile hesaplanır.

  • Sayı Formülü: Gözlemlenebilen verilerdir. Sitenizden memnuniyet duyan müşteri sayısı buna bir örnektir.
  • Yüzdeler Formülü: Belirlenen bir özelliğin sergilendiği topluluktaki kişi sayısının, toplam kişi sayısına bölünmesi ve yüz ile çarpılmasıyla bulunur. Sitenizden memnun olan müşterilerin yüzdesini bu formül ile tespit edebilirsiniz.
  • Toplamlar Formülü: Sitenize giren müşterilerin ne kadar kaldığının toplam sayısını verir.
  • Ortalamalar Formülü: Toplam değerin insan sayısına vb. bölümüyle ortaya çıkar. Müşterilerinizin ortalama memnuniyeti bu formül ile bulunur.
  • Oranlar Formülü: Bir pay ya da toplam değer başka bir değere ya da paydaya bölünür.

KPI hesaplamaları sonucunda bulunan değerler sonucunda üretkenlik oranı etkin olarak ölçülebilir. Bu sayede performans değerlendirmeleri ve şirket için pazarlama stratejilerinin iyileştirmesi sağlanabilir.

Etiketler:

İlgili Haberler

Server Sıde Taggıng Nedir ve GTM’den Farkları Nelerdir?
Server Sıde Taggıng Nedir ve GTM’den Farkları Nelerdir?
Devamını Oku >
UI / UX Tasarımcıları için En İyi 12 Fıgma Eklentisi
Web Araçları menu icon
22 Mar 24
UI / UX Tasarımcıları için En İyi 12 Fıgma Eklentisi
Devamını Oku >
Anatomi'nin İlk Videosu Youtube Kanalında Yayınlandı!
Ajans Haberleri menu icon
18 Oca 23
Anatomi'nin İlk Videosu Youtube Kanalında Yayınlandı!
Devamını Oku >