Topluluk Yönetimi Nedir Ve Nasıl Yapılır?

Sosyal ağlarda topluluk yönetimi kapsamında, topluluk yaratmak, yönetmek, genişletmek ve sürekliliğini sağlamak neredeyse tüm markalar için önemini artırıyor. Peki, topluluk yönetimi nedir ve nasıl yapılır?
Topluluk yönetimi nedir?
Topluluk yönetimi, tüketicilerin sosyal medya ve benzeri online platformlarda marka ya da kurum ile etkileşime geçiş sürecinde, bu iletişim sürecini aktif olarak yönetmektir. Topluluk yöneticileri, markaya ait olan sosyal medya kanallarında, web sitesi ve bloglarda hedefe uygun toplulukların oluşturulmasını, bu topluluğa uygun içeriklerin geliştirilmesini ve hem markaya ait kanallarda hem de markaya ait olmasa dahi marka hakkında konuşulan kanallarda iletişimin yönetilmesini sağlayan kişilerdir.
Topluluk yönetimi nasıl yapılır?
Alışveriş yapmanın, ilişki yaşamanın, yeni filmleri izlemenin ve iletişim kurmanın online olarak yapılabildiği bir dünyada yaşıyoruz. Zaten bunlar hayatımızın büyük bir parçasını oluşturuyor.
Bir çoğumuz online olarak aldığımız bir şeyin pişmanlığını yaşar, berbat bir film izledikten sonra yorum yazma ihtiyacı hisseder ya da kötü bir ilişkiden sonra hayal kırıklığımızı paylaşmak isteriz.
Kişisel ya da daha önemlisi iş için kullanılan sosyal ağlara gelirsek, yararlanmamız gereken birçok şey ve kaçınmamız gereken birçok tehlike var. Eğer online topluluk yönetimini etkili bir şekilde yapabilirseniz, aşağıdaki avantajları elde edebilirsiniz;
- Sektörünüzdeki profesyonellerle iletişim kurmak
- Beklentileriniz ve müşterilerinize dair bakış açınızı geliştirebilecek tartışma ve araştırmalar yapmak
- 1. Kişi – Gideceğiniz yerin birkaç blok ötede olduğunu hemen söyleyen birisi…
- 2. Kişi – Nereye gideceğinizi göstermek için birkaç dakikasını harcayıp, gideceğiniz yerin basit bir haritasını çizen birisi…
- Facebook ve Twitter’da uzmanı olduğunuz alanla ilgili arama sözcükleri kullanın ve cevap vermenize yardımcı olacak sorular bulun.
- Sohbetlere katılmak için LinkedIn gruplarını ziyaret edin ve soru sorup, cevap verin.
- Şirketinizin blogunda ve sosyal hesaplarında yapılan yorumları günlük olarak izleyin ve cevaplandırın.
- Her gün üzerinde yorum yapacağınız en az 2-3 tane web yazısı tanımlayın.
- Güncel ve ilgili sektör haberleri mevcut ve potansiyel müşterilerinize yardımcı olacaktır.
- Şirketinizle ilgili bilgilendirici paylaşımların satış odaklı olmaması daha çok işe yarar.
- Müşterilerinizin problemlerine odaklanan soruları tanımlamak işinizi kolaylaştırır.
- Müşterilerin ilgisini çekecek konular hakkında basit sosyal medya kampanyaları ses getirebilir.
- İyi düşünülmüş bir sosyal medya stratejisi, ilgi çekmek, katılım sağlamak ve potansiyel müşterileri mevcut müşteriye dönüştürmek ve anlamlı bağlantılar kurmak için yardımcı olacaktır.