Sanal Gerçeklik İle Pazarlama Yöntemleri

Sanal Gerçeklik İle Pazarlama Yöntemleri
Teknolojik gelişimin son ürünlerinden biri olan sanal gerçeklik ile pazarlama yöntemleri her geçen gün çeşitleniyor ve artıyor. Markalaşmanın küresel hale geldiği ve dijital pazarlamanın geleneksel reklamlarla yarıştığı yeni dünya düzeninde, sanal gerçeklik uygulamaları da bir trend olarak kaşımıza çıkıyor. İlk zamanlarında özellikle oyun sektörünün ilgisini çeken bu uygulamalar artık kültür-sanat-eğlence, sinema, turizm, spor, inşaat-mimari-dekorasyon ve tıp sektöründe kullanılabiliyor. Facebook tarafından satın alınan Oculus Rift’in dışında, Samsung ve Sony gibi teknolojik şirketlerin de üretimine başladığı sanal gerçeklik cihazları; Coca-Cola, Redbull, Nissan gibi küresel markaların da ilgi alanına girdi ve kampanyalarında yer aldı bile. Markaların dışında Game of Thrones gibi popüler dizilerde ve birçok etkinlikte kullanılan sanal gerçeklik uygulamaları, pazarlama sektöründe de yeni bir soluk olarak hızla yayılıyor. Bu yazıda sanal gerçeklikten kısaca bahsedecek ve pazarlama alanında bu teknolojinin uygulama alanlarını sıralayacağız. Sanal Gerçeklik Nedir? İngilizce’de Virtual Reality (VR) olarak adlandırılan sanal gerçeklik; gözle görülebilir her türlü iç ve dış mekanın, bilgisayar ve internet ortamında 360 derecelik üç boyutlu bir açı ile izlenmesini sağlayan teknolojidir. Kullanıcılar sanal gerçeklik ortamlarına görüntülü kask, gözlük ve kulaklık gibi çeşitli teknolojik cihazlarla dahil olabilir. Görüş alanı aşağı-yukarı, sağ-sol, derinlik olmak üzere bilgisayarda tasarlanmış ya da kameralarla görüntülenmiş ortamdan oluştuğu için kullanıcının gerçeklik ile bağlantısı kopar ve tamamen sanal gerçeklik ortamında olduğu hissi sağlanır. Bazı uygulamalarda kullanıcının bu deneyimi yoğun yaşayabilmesi için yapay ses, rüzgar, koku ve benzeri yöntemler de kullanılabilir.
Sanal Gerçekliği Pazarlamada Kullanmanın 10 Yöntemi Sanal gerçeklik uygulamaları ile tüketicilere sıra dışı bir deneyim sunarak heyecan yaratıp, ilgilerini çekebilir ya da henüz satın almadıkları bir ürün ya da hizmeti deneme fırsatı verebilirsiniz. Henüz çok yeni olduğu halde trend haline gelen bu teknoloji ile markanıza prestij kazandıracak kampanyalar üretebilirsiniz. Bu konuda size yardımcı olacak 10 farklı yöntemi derledik: 1. Maddi deneyimler Oteller ya da tatil şirketleri hizmetlerini hedef kitlelerine genellikle web siteleri ya da broşürler ve diğer reklamları üzerinden sunar. Fakat insanlar karar verme aşamasında vakit geçirecekleri ve konaklayacakları yerleri somut olarak görebilmek ve dolaşmak ister. Bu durumda hedef kitlenize sunacağınız bir gerçeklik hissinin, kararlarında etkisi büyük olacaktır. Örneğin turizm sektörünün en lüks otel markalarından biri olan Marriott Hotels, sokaklarda kurduğu "ışınlanma" konseptli kabinlerle balayına gidecek yeni evli çiftlere sanal gerçeklik deneyimi sunuyor. sanal gerçeklik pazarlama
2. Ürün deneyimleri Bir otomobil markası olarak yeni modelinizi tanıtacaksınız ve tüketicilerinizi bu aracın piyasadaki diğer markalardan ve önceki sürümlerden daha iyi olduğuna ikna etmeniz gerekiyor diyelim. Bir otomobil için test sürüşü satış rakamlarını etkileyen en önemli konudur. Dolayısıyla insanlara sunacağınız bir sanal sürüş deneyimi, aracın tanıtımı için oldukça etkili olacaktır. Sanal gerçeklik uygulamaları, insanlara herhangi bir ortamda yerinden ayrılmadan kişisel test sürüşü imkanı verir. Lexus, NX modelinin lansmanı için sanal gerçeklik uygulamasını kullandı ve hedef kitlesine bu sıra dışı deneyim ile ulaştı.
 
3. Öğretici deneyimler Şirketler ürünlerinin üretim aşamasını tüketicilere göstermek amacıyla sanal gerçeklik uygulamalarından yararlanabilir. Satın aldıkları ürünlerin emek ve zanaata dayanan hikayesini heyecan verici bir deneyim ile öğrenen tüketicilerin markaya olan ilgisi artacaktır. Tekila markası Hacienda Patrón, sunduğu sanal gerçeklik uygulaması ile tüketicilerine tekilanın ham üründen fabrikaya, perakendeden satış aşamasına kadar gerçekleşen hikayesini aktarıyor.
 
4. Ticari fırsatlar Bir stadyumdaki ya da bir tiyatro salonundaki en iyi koltuğu istediğiniz kadar fazla kişiye satabildiğinizi düşünün. Çünkü sanal gerçeklik buna imkan verir. Bir maçı ya da performansı canlı streaming ile dünyanın herhangi bir yerinden, kilometrelerce uzakta olsanız bile oradaymış gibi izleyebilirsiniz. Samsung ile işbirliği yapan NBA, sanal gerçeklik uygulaması ile küresel hayran kitlesine basketbol karşılaşmalarını anlık olarak paylaşıyor.
5. Ürün tanıtımları ve lansmanlar Sanal gerçeklik markalara yeni ürünler oluşturma ve mevcut ürünlerini tanıtma konusunda da önemli fırsatlar sunuyor. Modanın öncü markası Dior da bu konuda sanal gerçekliği tercih edenlerden. Marka, Dior Eyes adı verilen bir başlık ile podyumun perde arkasını modaseverler ile buluşturdu ve ziyaretçilerine ayrıcalıklı bir deneyim sundu. virtual reality pazarlama
6. Perakende deneyimler Perakende sektöründe tüketicilerin ürünleri direkt olarak deneyip satın alabileceği showroom’lar çok önemlidir. Peki showroom’larda teknolojiyi de kullanarak ziyaretçilere sanal bir macera sunmaya ne dersiniz? Popüler giyim markası Ted Baker, bir mağaza açılışında müşterilerine karton gözlüklerle yaratıcı bir deneyim yaşattı ve onları ürün satın almaya teşvik etti.
 
7. Etkinlik deneyimleri Etkinliklere sponsor olarak tüketicilerin karşısına çıkan ya da ismini duyuran birçok marka var. Fakat artık sponsor markaların etkinlik alanlarındaki billboard’larda, tişörtlerde ya da stantlarda yer alması; tüketicilere ulaşması konusunda yeterli olmuyor. En çılgın etkinliklerde karşımıza ilk çıkan sponsor olarak Redbull da hedef kitlesine sanal gerçeklik ile ulaşan markalardan. Spor, müzik, teknoloji konularında en son trendleri yakından takip eden marka; bir etkinlikte katılımcılara sanal uçuş imkanı sundu. red bull sanal gerçeklik
8. İnsan kaynakları Doğru insanları işe almak her zaman zordur. Fakat işi yapmak isteyen adaylara önceden bir deneyim sunmak ve nasıl başa çıkabileceklerini gözlemlemek doğru karar vermenize katkı sağlayabilir. ABD Hava Kuvvetleri, asker adaylarına bir savaş jeti uçurmaları için sanal gerçeklik ile şans veriyor.
9. Pazar araştırması Bir alışveriş merkezi, mağaza ya da sinema olsun; yeni bir fiziksel alana yatırım yapmak büyük bir iştir. Sanal gerçeklik uygulamaları ile işe başlamadan önce yatırım yapacağınız alanı hedef kitlenize gösterebilir, nasıl tepki vereceklerini anlayabilir ve bu doğrultuda adım atabilirsiniz. Paneller, araştırmalar ve 3D görselleştirme size yatırımınız hakkında içgörü sağlayabilir. Fakat en doğru sonucu sanal gerçeklik deneyimi ile elde edersiniz. Süpermarket zinciri Tesco, inşa edilecek olan mağazasını tüketicilere sanal ortamda sunarak, insanların mağazada dolaşmasına ve alışveriş deneyimi yaşamasına imkan verdi.
 
10. İlişki inşası Sanal gerçeklik henüz yeni bir teknoloji olduğunu için çok fazla tüketici tarafından kullanıldığını söyleyemeyiz. Fakat bu teknolojide atlanmaması gereken en önemli konu, içeriğin farklı uygulamalar ile çeşitlendirilebileceğidir. Akıllı telefonlarla da desteklenen sanal gerçeklik içerikleri ve uygulamaları yakın zamanda bu teknoloji ile yakından ilgilenen tüketicilerin dikkatini çekecektir. Markalar yayınladığı seri içerikler ve güncellemeler ile VR kullanıcısına ulaşabilir ve onunla ilişki kurabilir. Kullanıcılar bu içerikler için ödeme yapabilir veya kendi içeriklerini üretebilir.
Yeni bir trend olan sanal gerçeklik, markaların pazarlama stratejilerine yeni bir soluk getiriyor. Her geçen gün geliştirilen ve çeşitlenen sanal gerçeklik uygulamaları önümüzdeki günlerde marka-tüketici ilişkisine yaratıcı bir boyut kazandırma yolunda ilerliyor.

İlgili Haberler

Brief Nedir ve Nasıl Hazırlanır? Nelere Dikkat Edilmeli?
Dijital menu icon
13 Eyl 24
Brief Nedir ve Nasıl Hazırlanır? Nelere Dikkat Edilmeli?
Devamını Oku >
 Marka İsmi Nasıl Bulunur? Akılda Kalıcı Marka İsmi İçin İpuçları
Dijital menu icon
13 Eyl 24
Marka İsmi Nasıl Bulunur? Akılda Kalıcı Marka İsmi İçin İpuçları
Devamını Oku >
Reklamda Yaratıcılık Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Dijital menu icon
2 Eki 15
Reklamda Yaratıcılık Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Devamını Oku >
Ünlü Markaların Logolarındaki Değişim: Gap, Starbucks, Vodafone, Airbnb
Dijital menu icon
29 May 15
Ünlü Markaların Logolarındaki Değişim: Gap, Starbucks, Vodafone, Airbnb
Devamını Oku >
Sinirli Müşteri İle Başa Çıkma Yöntemleri
Dijital menu icon
4 May 15
Sinirli Müşteri İle Başa Çıkma Yöntemleri
Devamını Oku >
Marka Elçisi Nedir ve Nasıl Olunur?
Dijital menu icon
25 Ara 14
Marka Elçisi Nedir ve Nasıl Olunur?
Devamını Oku >
Persona Nedir Ve Nasıl Yaratılır?
Dijital menu icon
11 Ara 14
Persona Nedir Ve Nasıl Yaratılır?
Devamını Oku >
Pazarlamada Online ve Offline Entegrasyonu
Dijital menu icon
24 Eki 14
Pazarlamada Online ve Offline Entegrasyonu
Devamını Oku >