Harvard Üniversitesi ve MIT’nin birlikte geliştirdiği akıllı dövme, gelecekte sağlık takibi yapan bilekliklerin ve akıllı saatlerin yerini alabilir.
Akıllı saat gibi sağlık takip cihazlarının ortak problemi, pillerinin uzun süre dayanmaması ve kablosuz bağlantıya ihtiyaç duyması. Kendi kendine güç üreten sağlık bilekliklerinin bile belirli bir sınırı var. Harvard ve MIT Media Lab, bu durumu değiştirmek için geçici süre kullanılan bir akıllı dövme geliştirdi. Cilt yüzeyine kullanılan mürekkeple birlikte yerleştirilen sağlık sensörleri, vücuttaki değişiklikleri göstermek için ne güce ne de kablosuz bağlantıya ihtiyaç duyuyor.
Özel olarak hazırlanan dövme mürekkebi, doku içindeki kimyasal bileşimle etkileşime giriyor ve kanı görüntüleyebiliyor. Yeşil renkteki mürekkep alanının genişlemesi vücudun susuz kaldığını gösterirken, farklı bir yeşil tonundaki mürekkep kahverengiye dönerse kandaki glikoz seviyesinin yükseldiğini ve diyabet gibi hastalıklara yol açabileceğini gösteriyor. Akıllı dövme, kullanıcısı tarafından istediği zaman çıkarılabiliyor ve eğer istenirse dövme yapılırken yalnızca bazı ışıklar altında görünür olan mürekkepler kullanılabiliyor. Böylece yaptırdığınız yeni dövmenizi ailenize ya da arkadaşlarınıza açıklamak zorunda kalmıyorsunuz.
Bilim insanları ve dövme sanatçılarının içindeki potansiyeli dışa vuran ve birlikte çalışmalarına fırsat veren bu akıllı dövme çalışması, etik bir soruyu da beraberinde getiriyor. Eğer görünür bir dövme yaptıracak olursanız kolsuz bir tişört giydiğinizde etrafınızdaki herkesin şeker seviyenizi görmesi sizi rahatsız edebilir. Ancak, diğer yandan sağlığınızla ilgili bazı değerleri görüntülemek için bileğinize bir şey takmayacak olmanın rahatlığını bu teknolojik dövme ile yaşayabilirsiniz.