7 Nis 14
menu icon Dijital menu icon D/A

Lüks Markalar İçin Dijital Pazarlama Trendleri

Lüks Markalar İçin Dijital Pazarlama Trendleri
Lüks markaların pazarlama anlayışı, dijital pazarlamanın giderek yerini sağlamlaştırdığı günümüz koşullarında değişime uğruyor. Bu değişim, dijital pazarlama çalışanlarının yeni trendleri takip etmesi gerektiğine işaret ediyor.  Lüks marka pazarlaması eski yöntemlere takılı kalmış olabilir. Ancak BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) ülkelerindeki zengin müşteriler ve yeni elit gruplar yüksek kalite lüks ürün ya da hizmetleri yoğun olarak talep etmeye başladı. Artan bu talep ve gelişen teknoloji koşulları, lüks markaların pazarlama stratejilerinde ve kampanyalarda farklı trendleri takip etmesi gerektiğini gösteriyor. Ne yazık ki, lüks tüketim sektörünün bilinen markaları, sosyal medya ilişkilerini kurmakta halen çok başarılı sayılmaz. Peki, dijital pazarlamayı lüks tüketim sektörüne en iyi şekilde entegre edebileceğimiz yeni yöntemler neler? Önümüzdeki dönemde, lüks markaların üzerine yoğunlaşması gereken bazı trendleri aşağıda sıraladık:
1. Lüks markalar, moda markası değildir. Süpermarketler ile butikleri karşılaştırmayı bırakalım. Moda ve lüksü birbiriyle karıştırmamak lazım. Bu iki kavramın pazarlama yöntemleri ve duruşları aynı değil. Birçok lüks markanın, üst düzey yaşam tarzı ya da moda markalarının stratejilerini uygulamaya çalışmasının fayda getirmeyeceğini göz önüne alması gerekiyor. Lüks markalar, online mecrada moda markaları ile benzer stratejiler benimseyerek ilerlemeye meyilli:
  • Viral etki yaratabilecek, ilham veren bir film
  • Online paylaşıma hazır, kaliteli ve üst düzey malzemeler
  • İnteraktif bir site, HD videolar vb.
Yüksek gelirli insanların, bu taktikler için zamanı olmayabilir. Eğer her şey, online mecrada herkes için erişilebilir olacaksa, lüks tüketimde etki sahibi insanlar bunu sosyal medya kanallarında paylaşmayı önemsemeyeceklerdir. Herhangi bir moda markasının müşterilerine uyguladığı stratejileri, lüks marka tüketicilerine olan yaklaşımınızda kullanmanız yanlış bir yaklaşım olabilir. luks markalar dijital pazarlama
2. Lüks markalar, çalışmak istedikleri ülkelerdeki kültürel farklılıklara iyi uyum sağlamalı.   Bu yaklaşım aslında yeni sayılmaz. Pazarlamanın temel kurallarından biridir, çalışmak istediğiniz bölgedeki kültürel kodları iyi okumalısınız. Lüks markaların da, ait oldukları bölgelerle diğer pazar alanları arasındaki kültürel farklılıkları yeniden yorumlaması ve iyi anlaması gerekiyor. Bu bölgelerde, satın almayı etkileyen/satın alma kararını veren kişilerin kimler olduğu değerlendirilmeli. Bu konuda Mercedes Benz’in ilginç bir vaka çalışması mevcut. MB by Mercedes Benz tüm dünyadaki yaratıcı kişileri, modada ve tasarımda son haberleri, güncel etkinlikleri ve harika yerleri gösteren bir web sitesi. Mercedes Benz’in eski kitlesi ile ilgili klişelerden oldukça uzak bir çalışma. Ciddi işadamlarının tutucu imajı yerine, dünya çapındaki yeni nesil karar mekanizmalarını buluşturan açık bir alan niteliğinde. Daha yakın zamanda lüks markaların başında gelen Chanel dünyanın dört bir yanından gelenleri ağırlayan “yerel” bir sosyal medya programı yaptı. Chanel’in klasik tarzı ile yeni akım hipster stilinin buluştuğu bu aktivitenin, birkaç yıl önce düzenlenmesi belki de hayal bile edilemezdi. luks markalar kültürel pazarlama Lükse marka pazarlama süreçlerinde birçok marka gerçek müşterilerinin isteklerini ve yeni akımları tam olarak analiz edemiyor. Ancak değişim, talebin yeniden yaratılması ve kreatif yaklaşım ile gerçekleşiyor.
3. Lüks markalar için sosyal medya gizli erişilebilir olmalı. Görsel paylaşım platformlarında en çok paylaşılan markalardan biri olmasına rağmen, Chanel’in bir instagram hesabı yok. Lüks markaların, online mecrada kalabalık bir kitleye erişilebilir olmama hakkı vardır. Hatta bu, lüks markaların doğası gereği akıllıca bir strateji olabilir. Genel kanı, mutlu bir azınlık için düzenlenen yalnızca davete dayalı ya da şirket içi platformların tekrar yaygınlaşacağı yönünde. Lüks bir marka iseniz, kalabalığı takip etmek yerine konumlandırmanızı doğru yapıp, onların sizi takip etmesi için inbound pazarlama yöntemlerinden yararlanmak daha iyi sonuçlar verebilir.
4. Lüks markaların, sosyal medyada bir amacı olmalı. Lüks markaların online mecralardaki durumu söz konusu olduğunda, birçok pazarlama uzmanı markanın görsel değerlerini kontrol etmek ve yalnızca bu bölüm üzerine yoğunlaşmak istiyor. Ancak insanları online mecrada kontrol edemezsiniz. Louis Vuitton’ın, Darfurnika için Danimarkalı sanatçı Nadia Plesner’a sansür uygulamaya çalıştığında ne olduğunu hatırlayın. Louis Vuitton başaramadı, çünkü insanlar ifade özgürlükleri söz konusu olduğunda nasıl davranacaklarını biliyorlar. Dolayısıyla, lüks markaların öncelikle amaçlar üzerine düşünmeleri gerekiyor. Sağlam bir amacınız ve duruşunuz olduğunda, insanların marka imajınızla oynamaları kolay olmayacaktır. lüks markalar sosyal medya
5. Lüks markalar, lüks dijital hizmetler ve kampanyalar uygulamalı.   Birçok lüks markanın dijital pazarlama çalışmalarını yürüten çalışanlara göre, rakipler diğer lüks markalardan ibaret. Ancak durum tam olarak böyle değil. Gerçek rakipler günümüzde Nike, Starbucks ve benzeri markalardan oluşuyor. Bu markalar, kesinlikle aynı kaynaklar için savaşıyor: Ürün alımında karar verme otoritesini elinde bulunduranlar, bu kararı etkileyenler ve yüksek gelirli insanlar. Nike, birçok lüks markanın müşterisine lüks ve özel ısmarlama üzerine dijital hizmetler sunuyor. Lüks markalar, lüks bir ürün üzerinden erişilebilir, yeni dijital hizmetler ve kampanyalar tasarlamalıdır. Hiç düşünülmemiş, daha önce yapılmamış ve denenmemiş alternatifler geliştirerek; ulaşamadıkları bölgelere de ulaşmayı denemelidir.
Sonuç Lüks markalar, değişen teknoloji şartlarına ve tüketici taleplerine karşılık verebilmek için dijital pazarlama stratejilerini gözden geçirmelidir. Moda markalarının uyguladığı yöntemleri takip etmek ve bölgesel farklılıkları göz ardı etmek yerine, yenilikçi düşünerek kendi alanlarını yönetmelidir.
Etiketler:

İlgili Haberler

Mercedes-Benz'den Pokémon GO'ya Rakip Snapchat Kampanyası
Mercedes-Benz'den Pokémon GO'ya Rakip Snapchat Kampanyası
Devamını Oku >
Effie Türkiye 2016 Ödülleri Sahiplerini Buldu
Effie Türkiye 2016 Ödülleri Sahiplerini Buldu
Devamını Oku >
Apple Otomobil Entegre Sistemi: Carplay
Apple Otomobil Entegre Sistemi: Carplay
Devamını Oku >
Yeni Nesil Arabalarda Yerleşik Tablet Kullanımı Artıyor!
Mobil Pazarlama menu icon
26 Şub 14
Yeni Nesil Arabalarda Yerleşik Tablet Kullanımı Artıyor!
Devamını Oku >
Mercedes Gece Görüşü Ve Hayvan Tanıma Teknolojisi
Mercedes Gece Görüşü Ve Hayvan Tanıma Teknolojisi
Devamını Oku >
Instagram Kampanyası: Mercedes Benz USA
Instagram Kampanyası: Mercedes Benz USA
Devamını Oku >
Parallax Scroll Web sitesi Örnekleri
Web siteleri menu icon
22 Mar 13
Parallax Scroll Web sitesi Örnekleri
Devamını Oku >