Akıllı telefon kullanıcılarının kendi kolesterol seviyelerini ölçebileceği bir cihaz ve uygulama tasarlandı.
Cornell Üniversitesi’nde mühendislerden oluşan bir ekip, akıllı telefonlara takılan küçük bir cihaz ile insanların kendi reaktif test şeridini görebilecekleri bir uygulama tasarladı.
Chip Dergisi laboratuvarında duyurulan bu yeni teknolojiye göre kişi kendi sağlık değerlerini ölçebilmek için akıllı telefonun üzerinde bulunan flaş ve kamera üzerinde uygulamanın özel cihazını takıyor. Cihaz, gövdesindeki reaktif test şeridi üzerine bırakılan kan damlalarından ölçüm yapıyor ve şeritte oluşan renk değişimini telefonun flaşıyla görüntüleyerek kişileri bilgilendiriyor. Cihazın özel uygulamasında ise kolesterol düzeyindeki ayrıntılar verilerek olası sorunların önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Kanda bulunan D vitaminin ölçülmesi için de bir aksesuar üzerine çalışıldığını belirten araştırmacılar, önümüzdeki yıllarda kullanıcıların akıllı telefonları kalp hızı monitörleri, uyku monitörleri veya ultrason makinelerine dönüştürebileceğini belirtiyor.
ABD Gıda ve İlaç İdaresi uygulama ile ilgili yaptığı açıklamada dünya çapındaki 3.4 milyar akıllı telefon veya tablet kullanıcısının yarısından fazlasının 2018 yılına kadar bu tarz mobil sağlık uygulamalarını kullanmaya başlayacağını öngörüyor.
Eski cep telefonlarına kıyasla sadece iletişim değil birçok konuda kolaylık sağlayan akıllı telefonların sağlık sektöründe de maliyetleri aşağı çekeceği, kontrolleri hızlı ve kolay hale getireceği belirtiliyor.