Kişisel Online İtibar Yönetimi Nasıl Yapılır?

Kişisel Online İtibar Yönetimi Nasıl Yapılır?

Profesyonel iş hayatınız için önemli olan kişisel online itibar yönetimi, uygulayacağınız birkaç düzenleme ile size ciddi avantaj kazandıracaktır.  Kişisel online itibar yönetiminin amacı, isminizi Google'da aratan veya sosyal ağlardan sizinle bağlantı kuran kişilerin ulaşacakları sayfaların düzenli ve kontrollü bir görüntü sergilemesidir. Burada belirtilen maddeleri uygularken, nasıl bir amaç doğrultusunda nasıl bir görüntü sergilemek istediğinizi netleştirmelisiniz. Kişisel itibar yönetimi, sadece çevirmiçi sayfalarınızı doğru düzenlemek değil, aynı zamanda doğru platformlarda size avantaj kazandıracak yöntemlerle aktif olmayı da gerektirebilir. Dijital ayak izleriniz, insanlar Google'da isminizi aradığında sizin hakkınızda bulabilecekleri her şeydir. Fotoğraflarınız, yorumlarınız, blog içerikleriniz ve diğer tüm paylaşımlarınızı içeren bu veriler, online itibarınıza zarar verebilir. Bu yazımızda online varlığınızı sosyal medyada en iyi şekilde yansıtabilmek için kullanabileceğiniz kişisel online itibar yönetimi tekniklerine değineceğiz. İnternet dünyasındaki itibarınızı kısa sürede inşa etmek için ayrıca Kişisel Marka Ve Online İtibar Yönetiminde Growth Hacking yazısında yer alan yöntemleri inceleyebilirsiniz.
1. Facebook gizlilik ayarlarınızı kontrol edin. Eğer işinizi geliştirmek için kişisel Facebook profilinizi kullanıyorsanız, profiliniz gerçek kişisel hayatınızdan çok daha hızlı bir şekilde kamulaşabilir. Gizliliğinizi korumak için Facebook profilinizi sadece arkadaşlarınız görecek şekilde ayarlamanız önemlidir. Facebook profilinizin zaten gizli olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat Facebook’un gizlilik ayarlarında yaptığı düzenlemeler ve kullandığınız uygulamalar sonucu ayarlarınız değişmiş olabilir. Bu nedenle belirli aralıklarla ayarlarınızı tekrar elden geçirmenizde fayda var. Facebook profilinizi gizlemek için şu adımları izleyebilirsiniz:

    • Yapacağınız paylaşımların gizliliğini düzenleyin.
    •   Facebook’ta yapacağınız paylaşımlar varsayılan bir ayar olarak kamuya açıktır. Geçmiş paylaşımlarınızın arasında kaybolmadan önce ilk yapacağınız iş gelecekteki mesajlarınızı görecek olan kitleyi belirlemek olmalı. Facebook profilinizin gizlilik ayarlarında

“Paylaştıklarımı kimler görebilir? / Who can see my stuff?”

      kısmından ayarlarınızı düzenleyebilirsiniz.

facebook gizlilik ayarları

      Profiliniz için tam gizlilik her zaman için iyi bir seçimdir. Kişisel olarak ve iş ortamından tanıdıklarınız yani Facebook arkadaşlarınız ya da hedeflediğiniz kişiler zaten paylaşımlarınızı görecektir.
    • Hareketler Dökümü’nü kullanarak geçmiş gönderilerinizi düzenleyin.
    •   Hareketler Dökümü, Facebook’un kullanıcılar için sunduğu en önemli düzenleme araçlarından biridir. Facebook profilinizdeki kapak fotoğrafınızın üzerinde bulunan buton ar acılığıyla ya da Gizlilik ayarlarından ulaşabileceğiniz

Hareketler Dökümü / Activity Log

      aracı ile geçmişte paylaştığınız gönderilere, beğendiğiniz paylaşımlara ve diğer hareketlerinize ulaşabilir, uygun olmayanları silebilir veya gizliliğini ayarlayabilirsiniz. Hareketler Dökümü’nü baştan aşağı gözden geçirmek zaman alacak bir adım olsa da unutmayın ki arama sonuçlarında ortaya çıkan geçmiş verileriniz kişisel online itibarınız açısından önemlidir.

facebook paylaşım ayarları

      Daha sonra yapacağınız paylaşımlarda gizlilik ayarı için yukarıda gördüğünüz dünya simgesine tıklayarak açılan seçeneklerden gönderiyi görecek ya da görmeyecek kişileri düzenleyebilirsiniz.
    • Eski gönderilerin hedef kitlesini sınırlayın.
    •   Facebook kullanıcı deneyimini göz önünde bulunduran bir adım olarak zaman tünelindeki eski gönderileri düzenleme fırsatı veriyor. Gizlilik ayarları bölümündeki

“Geçmiş Gönderileri Sınırla / Limit Past Posts”

    kısmından eski paylaşımlarınızı tek tek gözden geçirmeye gerek olmadan sadece arkadaşlarınızın göreceği şekilde sınırlayabilirsiniz. Facebook’un profesyonel bir kimlik oluşturmanız amacıyla sahip olduğu araçlardan böylece yararlanmış oldunuz.


2. Arama motorlarında kendinizi aratın. Kendinizle ilgili olarak yayınlanan her şeyi bilmeniz mümkün değil. Fotoğraflarınız, yazılarınız ve sosyal profilleriniz dışında arkadaşlarınızın ve meslektaşlarınızın da hakkınızda yaptığı paylaşımlar olabilir. Birden çok arama motorunu kullanarak adınızı aratın ve karşınıza neler çıkabileceğine bir bakın. Bir fotoğraf bin kelime konuşur, bu nedenle metinlerde ayrı imajlarda ayrı aramalar yapın. Arama sonuçlarında itibarınıza zarar verebilecek bir şey bulursanız kaldırılması için adımlar atın. kişisel online itibar yönetimi İlgili içeriğin sorumlusunu bulabilirseniz, kaldırılmasını istemeniz çok daha kolay olacaktır. Eğer içerik bir sitede bulunuyorsa onu kaldırması için site sahibi ya da yöneticisine başvurabilirsiniz. Kaldırılan içerik arama sonuçlarında görünmeye devam ediyorsa endişelenmeyin, Google onu bir süre sonra kaldıracaktır. Doğru bir kişisel itibar yönetimi için kendi adınızı düzenli aralıklarla arama motorlarında aratın.
3. Kişisel blogunuzu gözden geçirin. İşiniz için kullandığınız blogu profesyonel bir şekilde yönetirsiniz. Kişisel blogunuzun da arama sonuçlarında görüneceğini göz önünde bulundurun ve profesyonel davranın. Blogunuzda dışarıdan bakan biri gibi göz gezdirin. Online itibarınıza zarar verebilecek her yayını silin. İçeriklerinizdeki yazım ve dil hatalarını düzeltin. Daha profesyonel görseller kullanın. Blogunuz sanal bir vitrindir. Bu nedenle tüm içeriklerinizi portansiyel müşterilerin önüne koyuyormuş gibi hazırlamalı ve paylaşmalısınız.
4. Kullanmadığınız sosyal medya hesaplarınızı silin. İnternetin hayatınıza girdiği günden bu yana birçok farklı platformlarda profiller oluşturdunuz ve birçoğunu şuan kullanmıyorsunuz. MySpace, Bebo ve benzeri platformlarda kullanmadığını hesaplarınızı silin. Bu temizlik arama sonuçlarında çöp profillerin çıkmasını engellemek açısından önemlidir. kişisel online itibar
5. Paylaşım yapmadan önce bir kez daha düşünün. Kızgın bir ileti ya da duygusal bir tweet paylaşmak üzereyken durun ve bir müşterinizin sizin bu gönderinizi okuduğunu düşünün. Eğer hala paylaşmakta sakınca görmüyorsanız, öyle paylaşım yapın. Bu konuda Linkedin’de kişisel bazda bir arama motoru kullanıldığını ve Linkedin paylaşımlarınızın profesyonel olması gerektiğini unutmayın. Sosyal medya hesaplarınızda saldırgan veya suçlayıcı mesajlar yayınlamayın. Sizi takip etmesini istediğiniz kitlenin ilgi alanlarına uygun ya da potansiyel müşterilerinizi size çekecek ilginç paylaşımlarda bulunabilirsiniz.
İşverenleriniz, müşterileriniz, meslektaşlarınız ya da arkadaşlarınız Google arama sonuçlarının ilk sayfasına bakarak sizin hakkınızda fikir edinecektir. Kişisel online itibar yönetimi ile daha profesyonel görünebilir ve bu durumu kendiniz için önemli bir avantaja çevirebilirsiniz. Dijital ortamda kişisel itibar yönetiminin dışında şirket ve markaların da profesyonel bir duruş sergilemesi gerekir. Bunun için özellikle markalar için yayınladığımız Online İtibar Yönetimi Nasıl Yapılır? başlıklı yazımıza da bir göz atmanızı tavsiye ederiz.

Etiketler:

İlgili Haberler

En Popüler Online Dijital Pazarlama Sertifikaları
En Popüler Online Dijital Pazarlama Sertifikaları
Devamını Oku >
Facebook Messenger Bot Oluşturmak İçin Araçlar
Facebook Messenger Bot Oluşturmak İçin Araçlar
Devamını Oku >
Creasoup’tan Anneler Gününe Özel Caps Uygulaması
Creasoup’tan Anneler Gününe Özel Caps Uygulaması
Devamını Oku >
Facebook Studio Awards 2014 Kazananları Açıklandı
Facebook Studio Awards 2014 Kazananları Açıklandı
Devamını Oku >
Email Listenizi Sosyal Medya İle Genişletin
Email Listenizi Sosyal Medya İle Genişletin
Devamını Oku >
Yapı Kredi Play Yarışması: Adaya Yolculuk
Yapı Kredi Play Yarışması: Adaya Yolculuk
Devamını Oku >
Markalar İçin Sosyalden Sonra Ne Geliyor?
Markalar İçin Sosyalden Sonra Ne Geliyor?
Devamını Oku >
Kütahya Porselen Facebook Kampanyası: Anneme Ne Hediye Alsam?
Kütahya Porselen Facebook Kampanyası: Anneme Ne Hediye Alsam?
Devamını Oku >