Pazarlama söz konusu olduğunda girişimcilerin artık özellikle kullanmaya başladığı growth hacking tekniği düşük maliyetlerle büyük avantajlar sağlıyor.
Growth hacking; teknoloji girişimcilerinin yaratıcılık, analitik düşünme ve sosyal metrikleri kullanarak ürünlerini satmak ve tanıtım faaliyetlerini gerçekleştirmek için geliştirdikleri bir pazarlama tekniğidir. Online pazarlama ekosisteminin giderek bir parçası haline gelen growth hacking arama optimizasyonu, web site analizleri, içerik pazarlama, A/B testleri gibi tekniklere dayanıyor.
Growth hacking girişimciler ve online pazarlamacılar için minimum maliyetle maksimum fırsatlar sunabilecek bir pazarlama metodudur. Birçok girişimci büyük şirketlerin tanıtım avantajlarına sahip değildir. Bu noktada girişimciler blog, email ya da viral gibi maliyeti düşük pazarlama formlarına yöneliyor. Girişimcilerin daha fazla kullanıcıya ulaşmak için kullandığı growth hacking, zekice düşünülmüş taktiklerle uygulandığında büyük ölçüde etkili olabilir. Bu taktikler kimi zaman basit olabileceği gibi kimi zaman da teknik bilgi ve altyapı gerektirebilir.
Şimdiye kadar uygulanmış en iyi growth hacking örneklerini aşağıda inceleyebilirsiniz.
1. Facebook – İkincil Hedefler
Hedef kitleye ulaşılması zor ise yakın bir pazara hitap ederek talep yaratmak mümkündür. Bu taktiği Facebook kullanmıştır. Facebook ilk kurulduğunda bazı okulların kendi sosyal ağları mevcuttu ve Facebook tamamen öğrencileri hedefleyen bir platformdu. Hedef kitlesi öğrenciler olan Facebook, zaten bir sosyal ağa sahip olan okullar yerine çevredeki diğer okullara yöneldi.
Sosyal ağa katılanların artması ve Facebook’un iyi olduğunu söylemeleri yeni katılacak olanlara bir sosyal kanıt sunuyordu. Sosyal kanıt internet kanallarında kullanıcı kazanmak için en güçlü unsurlardan biridir. Facebook bu sayede kısa sürede önemli bir kullanıcı sayısına erişerek daha geniş kitlelere yayıldı.
2. Mailbox – Bekleme Listesi
Bekleme listesi kullanıcılara giriş yaptıkları anda hizmeti kullanmaya başlamalarına izin vermek yerine, onları yavaş işleyen bir bekleme sırasına ekleme şeklinde kullanılan bir taktiktir. Mailbox’ın kullandığı bu taktik ile Mailbox uygulamasını indirmek için sıraya giren insanlara önlerinde ve arkalarında kaç kişinin yer aldığı söyleniyordu. Bu sıra ise çok büyük rakamlarla ifade edildiği için uygulamaya talebin ve kullanıcı sayısının ne kadar yüksek olduğu gösterilerek uygulamanın popüler ve güvenilir olduğu duygusu yaratılıyordu. Ayrıca birçok insanın uygulamayı denemek için beklediği düşüncesi bir sosyal kanıt sunuyordu. Kullandığı bu growth hacking taktiği ile Mailbox önemli bir kullanıcı kitlesine ulaştı.
3. Airbnb ve Instagram – Çapraz Paylaşım
Çapraz paylaşım; bir uygulamanın kullanıcılarına, kullandıkları diğer sosyal ağlarda paylaşım yapabilmesine olanak vermesidir. Airbnb ve Instagram’ın kullandığı bu growth hacking yöntemi genellikle güvenilirlik sağlar.
Airbnb, kullanıcıların platformdaki ilanlarını en büyük rakibi Craiglist’te paylaşmalarına imkan veren bir uygulamaya geliştirdi. Kısa sürede Craiglist’te Airbnb’nin ilan ve yorumlarını gören birçok kullanıcı Airbnb’yi kullanmaya başladı.
Instagram da bu yöntemi Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlarda Instagram fotoğraflarının paylaşılmasına imkan veren bir özelliği ile kullanmıştır.
Bu iki örnek; büyük kitlelere erişim sağlayan kanallarda içeriklerin paylaşılması ve uygulamalara daha fazla kullanıcı çekerek daha iyi sonuçlara ulaşılmasının mümkün olacağını gösteriyor.
4. Hotmail – Hatırlatma
Web sitesi ve bloglarda marka ismi ve logosu mutlaka yer alır. Bir adım daha ileri gidilerek kullanıcıların oluşturduğu içeriklerin sonuna da aynı şekilde marka ismi ve logosunun yerleştirilmesi bir taktik olarak kullanılabilir.
Hotmail, kullandığı bu yöntemde her emailin sonunda “Şimdi ücretsiz Hotmail hesabınızı oluşturun” mesajını ekledi. Böylece Hotmail hiçbir reklam harcaması yapmadan, kullanıcılarının gönderdikleri emaillerle alıcılara Hotmail’in reklamını yapmış oldu.
5. PayPal – Ödüllendirme
Kullanıcılara iki yönlü ödül önererek arkadaşlarını davet etmeye teşvik etmek de bir growth hacking yöntemidir. Bu yöntem ile davet eden kişiye bir ödül teklif edilirken, davet edilen kişiye de bir ödül teklif edilir.
PayPal büyümeye başladığı dönemlerde 20 dolarlık bir iki yönlü ödül sunuyordu. Eğer bir kullanıcı birini davet ederse ve davet edilen kişi PayPal kullanmaya başlarsa, bu iki kişi 10’ar dolar alıyordu. Bu promosyonunu bitirene kadar PayPal on milyonlarca kullanıcıya ulaşmıştı. PayPal’ın kullandığı bu growth hacking yöntemi biraz pahalı olsa da PPC gibi diğer ödemeli kanallarla karşılaştırıldığında, daha az süreklilik gerektireceği ve nitelikli kullanıcılar sağlayabileceğinden karlı bir yöntemdir.
Growth hacking yöntemleri girişimcilere düşük maliyetlerle büyük dönüşümler sağlayabilecekleri ve online mecraları yaratıcılık, sosyal metrikler ve analizlerle en verimli şekilde kullanabilecekleri imkanlar sunuyor.