18 Oca 24
menu icon SEO & SEM menu icon D/A

Google Analytics'te Mobil Performansı Nasıl Ölçersiniz?

Google Analytics'te Mobil Performansı Nasıl Ölçersiniz?

Google Analytics’in son derece güçlü araçlar arasında olduğu bilinen bir gerçek. Girişimciler Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) yatırımının karşılığını alıp almadığını bilmek isteyebilir. Google Analytics üzerinden SEO performansını nasıl ölçeceğini merak edenler bunun kolay pek çok yoluna başvurabilirler. SEO sıralamalarını izleyen birtakım araçlar yatırım çabalarını ölçebilirler ancak bu araçların kullanımı ekonomik külfet getirebilir. 

Ağır ekonomik külfet getiren bu araçlar yerine Google Analytics’e yönelmek kişiye büyük bir fayda sağlar. Çünkü Google Analytics, diğer ölçüm araçlarıyla birebir niteliklere sahip olmasa bile ücretsiz olduğu için oldukça ilgi çekici. Google Analytics, mobil performans ölçümünde güçlü bir araç. Anatomi, bu alandaki uzmanlığıyla size etkili bir mobil performans analizi stratejisi sunar. Girişimcilerin uygulamakta olduğu stratejilerin işe yarayıp yaramadığını öğrenmeleri için Google Analytics kullanımıyla SEO sıralamalarını nasıl takip edeceklerini öğrenmeleri elzem. 

SEO Performansı Nasıl Ölçülür? 

Google Analytics kullanarak SEO performansı ölçmenin çeşitli yolları var. Bu yollar farklı başlıklar altında incelenebilir. 

Organik Trafiğin Temizlenmesi 

Google Analytics ile SEO performansı ölçümü yapmanın ilk adımı sitenin organik trafiğini temizlemek. Web sitesinin arama motorlarından siteyi kaç kişinin ziyaret ettiğini görmek, SEO stratejilerinin ne kadar etkili olduğunu ve dijital pazarlama çabalarının ne kadar iyi sonuç verdiğini gösterir. Organik Arama trafiğinin azaldığı görülüyorsa bu, SEO stratejilerinin iyileştirilmesi gerektiği anlamına gelebilir.  Organik Arama trafiği artıyorsa , SEO çabalarının karşılığı alınıyor demek. 

Google Analytics'te Anahtar Kelime Sıralamasının Takip Edilmesi 

Yeni başlayanların çoğu, anahtar kelime sıralamasını takip edebilmek için bir dizi SEO raporu içeren SEO aracı için ödeme yapılması gerektiğini düşünür ancak aslında sıralama verilerine Google Analytics'ten ulaşabilmek mümkün. Google Search Console’u Google Analytics’e bağlayarak söz konusu verilere erişim sağlanabilir. Bu sayede arama sorgularının nasıl performans gösterdiği tam olarak görülebilir. 

Yönlendirme Kaynaklarından Gelen Trafiğin İzlenmesi 

Google SEO sıralama faktörlerinin en önemlilerinden biri geri bağlantılar. Trafiği yüksek bir web sitesinden yeni bir geri bağlantı alınabilir ya da ilgili bir web sitesinde bir misafir gönderisi yayınlanabilir. Eğer bu bağlantıdan kaç ziyaretçinin geldiği öğrenilmek isteniyorsa, yönlendirme trafik kaynakları raporu kontrol edilebilir. Kişi bu raporu yalnızca hangi yönlendirmelerin en fazla trafiği gönderdiğini görmek için kullanmakla kalmaz, aynı zamanda fırsatları da arayabilir. 

Katılımın İzlenmesi 

Google, yüksek hemen çıkma oranını olumsuz bir SEO sıralama faktörü olarak hesaba katmasa da ne kadar etkileşimde bulunulduğunu dikkate alır. Bir ziyaretçi içerikle etkileşime girmediğinde ve hızlı bir şekilde hemen geri döndüğünde, bunun nedeni genellikle sayfanın ziyaretçinin sorgusunu karşılamaması. Birçok kullanıcının web sayfalarından hızlı bir şekilde ayrılması uzun vadede sayfanın arama sıralamasını etkileyebilir. 

Mobil Uyumluluğun Ölçülmesi 

SEO performansını ölçmek söz konusu olduğunda, web sitesinin mobil uyumluluğunu kontrol etmek her zamankinden daha önemli olur. Google, mobil öncelikli dizine eklemeyi kullanır. Bu, dizine ekleme ve sıralama için web sitesinin mobil sürümünü kullandığı anlamına gelir. Sitenin farklı mobil cihaz türlerini kullanan kullanıcılar için ne kadar iyi performans gösterdiğini görmek için Google Analytics verileri kullanılabilir. 

Site Hızının Takibi 

Google, arama sonuçlarında sıralanıp sıralanmaması gerektiğini belirlemek için web sitesinin kullanıcı deneyimine bakar. Site hızlı yüklenmiyorsa SEO kampanyalarına zarar verebilir. Google Analytics'te site hızı raporu yoktur ancak sitenin ne kadar hızlı yüklendiğine kapsamlı bir şekilde bakmak ve performans sorunlarını teşhis etmek için Google'ın PageSpeed Insights aracı kullanılabilir. 

Kırık Bağlantıların Onarımı 

Kırık bağlantılar, artık web sitesinde bulunmayan bağlantılar olarak tanımlanır. Genellikle bir bağlantı koptuğunda tarayıcının 404 hatası gösterdiği görülür. Ayrıca SEO sıralamaları ve kullanıcı deneyimi olumsuz yönde etkilenebilirler. Google Analytics ile bozuk bağlantıları otomatik olarak takip edilebilir. 

Etiketler:

İlgili Haberler

Server Sıde Taggıng Nedir ve GTM’den Farkları Nelerdir?
Server Sıde Taggıng Nedir ve GTM’den Farkları Nelerdir?
Devamını Oku >
UI / UX Tasarımcıları için En İyi 12 Fıgma Eklentisi
Web Araçları menu icon
22 Mar 24
UI / UX Tasarımcıları için En İyi 12 Fıgma Eklentisi
Devamını Oku >
Dijital Analitikte Son Trendler Nelerdir?
Dijital menu icon
17 Oca 24
Dijital Analitikte Son Trendler Nelerdir?
Devamını Oku >
E-Ticaret Analitiği için Data Layer: En İyi Uygulamalar ve Stratejiler
Web Araçları menu icon
25 Ara 23
E-Ticaret Analitiği için Data Layer: En İyi Uygulamalar ve Stratejiler
Devamını Oku >
Google Optimize’ın Ardından Convert ve VWO’ya Geçiş Rehberi
Dijital menu icon
21 Ara 23
Google Optimize’ın Ardından Convert ve VWO’ya Geçiş Rehberi
Devamını Oku >
Dönüşüm Oranınızı Maksimuma Çıkarmak için İzlemeniz Gereken Adımlar
Dijital menu icon
21 Kas 23
Dönüşüm Oranınızı Maksimuma Çıkarmak için İzlemeniz Gereken Adımlar
Devamını Oku >