Geleceğin Tişörtleri Metan Yiyen Bakterilerden Yapılabilir

Geleceğin Tişörtleri Metan Yiyen Bakterilerden Yapılabilir

Mango Materials, atmosferi temizleyebilen giysiler üretebilmek için sera gazından yeni bir iplik materyali geliştirdi.

Metan gazı (Biyogaz) atıklarını kullanarak doğada çözünebilen bir iplik geliştiren startup Mango Materials, yağ bazlı materyallerden elde edilen geleneksel ipliğin yerine geçebilecek bir buluşa imza attı. Tekstil endüstrisinde kapalı devre üretim sürecinde ortaya çıkan atık miktarının azaltılması konusuna ilginç bir çözüm getiren şirket, PHA iplikten üretilen kumaşların atmosferdeki metan gazı salınımının yanı sıra okyanus ve denizlerdeki plastik kirliliğini de azaltabileceğini düşünüyor. Atmosferdeki metan gazı oranı yüksek seviyelere ulaştığında CO2 (Karbondioksit) gazından 30 kat zararlı hale geliyor.

Polyesterden üretilmiş bir tişörtü çamaşır makinesinde yıkadığımızda, minik mikrofiber parçacıklarının makinenin atık borusundan geçerek kanalizasyon sistemine ve oradan da okyanus ve denizlere karıştığını biliyoruz. Çünkü bu tür atıklar, atık su tesislerinde yok edilmiyor. Metan gazı bazlı PHA iplikle ise tişörtün tamamı bile okyanus suyuna düşse deniz organizmaları bu materyali sindirebiliyor.

Mutluluk paylaştıkça artar :)
← Google 5 Yeni Ürün Tanıttı Hyundai’nin H-Promise projesi, great Ajans’a emanet! →

Yazar Hakkında

Gülşen Erkılıç
Gülşen Erkılıç
Gülşen, İstanbul Kültür Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu. Araştırmaya ve yazmaya meraklı olan ve şimdiye kadar çeşitli web sitelerinde içerik editörlüğü yapan Gülşen, DijitalAjanslar.com'da içerik editörü ve yazarı olarak editörlük kariyerine devam ediyor.