Facebook Retargeting Nedir Ve Nasıl Yapılır?

Facebook Retargeting Nedir Ve Nasıl Yapılır?
Markanızla daha önce ilgilenmiş olan kişileri hedef alarak yaptığınız Facebook Retargeting reklamları farkındalık yaratır ve yüksek dönüşüm oranı sağlar. Pazarlamacılar, müşterilerinin belli bir satın alma alışkanlığı olmasını arzu edebilir. Bu çok anlaşılır bir istek olmasına rağmen ne yazık ki çok mümkün gözükmüyor. Facebook üzerinden sizi takip eden kişilerin müşteriye dönüşmesi çok gerçekçi ve çok sık yaşanan bir durum değil. İnsanların satın almaya ikna olması için profesyonel ve detaylı bir çalışma gerekiyor. Satın alma süreci herkes için aynı işlemiyor. İnsanlar web sitenizi ziyaret ettiklerinde büyük ihtimalle ilk seferde satın alma işlemi gerçekleşmeden sitenizi terk edeceklerdir. Aylar sonra blogunuzu keşfedebilirler. Aradan geçen zaman içerisinde bir kampanyanızla karşılaşabilirler. Satın alma süreci genellikle sanıldığından daha karmaşık bir yoldur. Bu nedenle, bu yolda hedef kitleyi yönlendirmek gerekir. Bu süreçte işinize yarayacak yöntemlerden biri de retargeting olarak tanımlanabilir. Tipik banner reklamlarından farklı olarak, retargeting reklamlar sitenizi halihazırda ziyaret etmiş ya da bir şekilde markanıza aşina olmuş kişileri hedefler. Daha önce hiç retargeting yapmadıysanız endişelenmeyin. Bu yazımızda Facebook retargeting çalışmalarının temel özellikleri hakkında detaylara değineceğiz.
Retargeting nasıl çalışır? İki temel retargeting türü bulunur: piksel temelli ve liste temelli. Bu türler arasında bazı farklar var ve kampanya hedefinize ulaşmanız için farklı avantajlar sağlıyorlar. Piksel temelli retargeting, web sitenizi ziyaret etmiş kişilere ürünlerinizi tekrar göstermenin bir yoludur. Sanıyoruz ki bu en sık kullanılan retargeting yöntemi. Biri sitenizi ziyaret ettiğinde, kullanıcı tarafından farkedilmeyen bir JavaScript çalışır ve bilgisayarlarına bir çerez yerleştirilir. Sitenizden ayrıldıkları zaman, çerezler belli reklamların gösterildiği platformları tespit eder. Piksel temelli retargeting kullanımının avantajları arasında zamanlama gösterilebilir. Çünkü ziyaretçileriniz ürünlerinizle  çok kısa süre içinde bambaşka bir web sitesini gezerken karşılaşır. Bu kişiler özellikle sitenizde ilgilendikleri ürünleri ve bu ürünlerin benzerlerini görür. Liste temelli retargeting, iletişim bilgisine sahip olduğunuz kişiler üzerinden çalışır. Bir kişinin eposta adresini sisteme yüklemenizin ardından, Facebook bu kişilerin profillerini tespit eder ve onlara reklamlarınızı gösterir. Daha az kullanılmasına rağmen, liste temelli retargeting reklamları daha yüksek dönüşüm oranına sahiptir çünkü reklamlarınızın gösterildiği kişiler tek seferlik bir davranış üzerine değil bir etkileşim üzerine belirlenmiştir. Diğer yandan, eposta adresi bilgisine sahip olduğunuz kişi Facebook'ta başka bir email adresi kullanıyorsa reklamlarınızı görmeyecektir. Yapılan araştırmalar bu durumla çok sık karşılandığını gösteriyor. Bu yöntem için dezavantaj ise pazarlamacının listeyi genişletmek ve sürdürmek için bizzat uğraşması gerektiği ve piksel temelli retargeting gibi otomatik işlemediğidir. facebook retargeting nedir nasıl yapılır
Facebook retargeting yaparken hedefiniz ne olmalı? Retargeting hakkında belli başlı konuları artık bildiğinize göre, bu yöntemin hedeflerine odaklanabiliriz. Retargeting kampanyalarının temel amacı farkındalık yaratmak ve dönüşüm sağlamak diyebiliriz. Farkındalık Farkındalık kampanyaları web sitenizin ziyaretçilerini sizinle tekrar ilgilenmeye teşvik etmek ve onları ilgileneceklerini düşündüğünüz ürün, özellik ve duyurulardan haberdar etmek için kullanılabilir. Piksel temelli reklamlar bu konuda daha etkili olacaktır. Farkındalık kampanyaları ile markanızla çok fazla etkileşime girmemiş kullanıcıya sunduğunuz içerik her zaman doğru hedeflenmiş olmayabilir. Belli bir veritabanında yer almıyorlar. Diğer kampanyalara göre daha düşük bir tıklama oranıyla karşılaşmanız muhtemel. Yine de amaç potansiyel müşterilerinizi markanızdan haberdar etmek olduğu için reklam gösteriminin satın almayla sonuçlanmasını beklememek gerekir. Bu kampanyalar genellikle daha sonra dönüşüm oranını artırmak üzere gerçekleştireceğiniz kampanyalarınızı destekler nitelikte olacaktır. Dönüşüm Dönüşüm, insanların reklamınıza tıklayarak bir sonraki adıma geçmesine ve daha önceden belirlediğiniz bir işlemi gerçekleştirmesine denir. Örneğin, reklamdan tıklayıp gelecekleri varış sayfasında karşılarına çıkan bir formu doldurmaları dönüşümün gerçekleştiğini gösterir. Dönüşüm kampanyalarını farklı şekillerde oluşturabilirsiniz. Piksel temelli bir kampanya ile potansiyel müşteri elde edebilir, liste temelli kampanya ile markanızla ilgilenen kişilere hitap edebilirsiniz. Daha önce form doldurmaya zaman ayırmış bir kullanıcının sizden alışveriş yapma olasılığı yalnızca sitenizi ziyaret etmiş kişilere göre çok daha fazladır.
Retargeting platformu ve aracı belirlemek Açıkçası, retargeting çalışmanız için birkaç seçenek var. Çok sayıda üçüncü parti platform, web ve sosyal medya retargeting için kullanılabilir. PerfectAudience, AdRoll, Retargeter, Bizo bu seçenekler arasında göze çarpıyor. Ayrıca Facebook, Twitter ve LinkedIn üzerinden de retargeting yapabilirsiniz. Sosyal medya retargeting, kullanıcıların paylaşmasına ve etkileşimine açık olduğu için daha iyi sonuç verir. Ayrıca, bu platformlarda insanlar gerçek bir hesap tarafından paylaşılan reklamı görür ve bu durum bir bannerdan daha etkileyici olacaktır. facebook retargeting
Facebook retargeting dönüşüm kampanyası oluşturmanın püf noktaları 1. Liste oluşturun Öncelikle reklamlarınızı göstereceğiniz hedef kitleyi belirleyin. Bu aşamada, yaşam döngüsü ve hedef kitlenizin ilgi alanları üzerinden bir liste oluşturmak çok önemli. Eğer liste yeterince uzunsa bir sonraki aşamaya geçmek için hazırsınız demektir; değilse listenizi biraz daha geliştirmeye çalışın.
2. Listeyi Facebook Hedef Kitle Yöneticisine yükleyin Listenizi geliştirdikten sonra .CSV uzantılı olarak export edin ve direkt olarak yönetici sayfasına yükleyin. Böylece Facebook eposta adreslerini kullanıcı profilleriyle eşleştirecektir. Facebook reklamları sayfasında Reklamları Yönet bölümünde bulunan soldaki araçlardan hedef kitleyi seçin. Burada .CSV ya da .TXT dosyalarınızı yükleyerek müşteri listesi oluşturabilirsiniz. Daha sonra kolayca bulabilmek için listenize uygun bir isim verin ve yerleşimin sağlanması için birkaç saat bekleyin. Anında bir reklam oluşturmaya çalışırsanız tüm listeniz eklenmeden reklamınızı yayınlamış olabilirsiniz.
3. Varış URL'si belirleyin Facebook'ta yeni bir kampanya oluşturmak için yeşil renkli Reklam Oluştur butonuna tıklayın. Burada reklamınızın yayınlanmasıyla ilgili detayları belirleyebilirsiniz. Örneğin, insanları web sitenize yönlendirebilirsiniz. Seçiminiz ne olursa olsun (öncelikli hedef tıklanma oranını artırmak olmalıdır) bir UTM izleme kodu yerleştirmeniz gerekiyor. URL'nizin sonuna ekleyeceğiniz kısa bir metin sayesinde reklamınızın başarısını takip edebilir ve dönüşüm oranını tespit edebilirsiniz. Kampanya için URL'yi girdikten sonra direkt URL metin kutusunun altından kampanyaya yeni bir isim verin.
4. Reklamları bölümlere ayırın Bu aşamada listeyi girin ve isterseniz bir coğrafi sınırlandırmayla hedef kitlenizi daha da daraltın. Tüm dünyadan kullanıcılara ait eposta adresleri arasından yalnızca hizmet verdiğiniz bölgeyi belirleyerek dönüşüm ihtimali olmayan kişilere reklamınızı göstermekten kurtulabilirsiniz. Persona tanımlarınıza göre; ilgi alanları, davranışlar gibi farklı özellikler üzerinden de hedef kitlenizi sınırlandırabilirsiniz. facebook retargeting nedir
5. Bütçenizi belirleyin Kampanyanızı başlatmadan önce, kampanyanın ne kadar süreceğini göz önünde bulundurarak bir bütçe belirleyin. Tıklama üzerinden ödeme yapabileceğinizi ve ayrıca farklı reklam ayarlarını tek bir kampanya için kullanabileceğinizi unutmayın. Ayarlarınızı farklı listelere göre optimize edebilirsiniz. 6. Reklamınızı oluşturun Her bir reklamınız için 6 farklı imaj yükleyebilir ve hangi imajın daha fazla dönüşüm aldığını test edebilirsiniz. Başlığı konumlandırırken ve kullanacağınız metinleri belirlerken dikkatli olun. Metin yazarken belli sınırlandırmalara rağmen gerekli mesajı karşıya iletebildiğinizden emin olun. Ayrıca reklamınıza  eyleme çağrı (call-to-action) butonu ekleyebileceğinizi unutmayın. Facebook reklamlarınızda 1200 x 628 piksel boyutunda imaj kullanabilir ve bu imajlara maksimum %20 oranda metin yerleştirebilirsiniz. Geliştirilmiş seçenekler bölümünden reklamınızı tanımlayan 200 karakterlik bir metin ekleyebilirsiniz.
7. Süreci izleyin Tebrikler, Facebook'ta dönüşüm hedefli bir reklam oluşturdunuz. Artık reklamınızın tıklama ve hedefe ulaşma detaylarının izini sürebilirsiniz. Günlük tıklama sayısını ve harcamanızı görebilirsiniz. Bu ekrandan bütçe artırma, planlama değişikliği gibi düzenlemeler gerçekleştirebilirsiniz.
Retargeting, hedef kitleniz ile etkileşim kurmak ve kendinizi onlara hatırlatmak için harika bir yöntem. Yaratıcı ve ilgi çeken reklamlar ile Facebook üzerinden satışlarınızı artırabilir ya da markanızla daha önce ilgilenmiş kişilere kendinizi gösterebilir ve farkındalık yaratabilirsiniz.
Etiketler:

İlgili Haberler

En Popüler Online Dijital Pazarlama Sertifikaları
En Popüler Online Dijital Pazarlama Sertifikaları
Devamını Oku >
Facebook Messenger Bot Oluşturmak İçin Araçlar
Facebook Messenger Bot Oluşturmak İçin Araçlar
Devamını Oku >
2015 Sosyal Medya Pazarlama Trendleri
2015 Sosyal Medya Pazarlama Trendleri
Devamını Oku >
Miles&Smiles Facebook Kampanyası: Çifte Yılbaşı
Miles&Smiles Facebook Kampanyası: Çifte Yılbaşı
Devamını Oku >
Pronet Facebook Kampanyası: Bir Musibet
Pronet Facebook Kampanyası: Bir Musibet
Devamını Oku >
Mükemmel Sosyal Medya İçerikleri Oluşturmanın Yolları
Mükemmel Sosyal Medya İçerikleri Oluşturmanın Yolları
Devamını Oku >
Facebook’un Konum Hizmeti “Facebook Places” Yenilendi
Facebook’un Konum Hizmeti “Facebook Places” Yenilendi
Devamını Oku >
Avon Facebook Uygulaması: Big&Daring ile Uzay Yolculuğu
Avon Facebook Uygulaması: Big&Daring ile Uzay Yolculuğu
Devamını Oku >