Facebook, Nesnelerin İnterneti alanına geliştiriciler için sunduğu bulut bilişim sistemi “Parse” ile giriş yapıyor.
Son zamanların en çok konuşulan teknolojik gelişmesi haline gelen Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) konusunda, internete bağlanabilen nesnelerin birbirine entegre kullanılabilmesi ve sosyal platformlara bağlanabilmesi oldukça önem taşıyor. Cihazların birbiriyle olan iletişimi üzerine şekillenecek bu yeni dünyada, Facebook da yerini almaya hazırlanıyor.
Düzenlediği F8 Konferansı’nda internete bağlanabilen nesneleri kendisi ile ilişkilendirecek bir yazılım üzerinde çalışıldığını açıklayan Facebook; 2013 yılında satın aldığı Parse ile birlikte nesneleri kendine bağlamayı hedeflediğini duyurdu. Açıklamaya göre Parse, geliştiriciler için bir tür bulut bilişim omurgası oluşturacak ve yeni uygulamalar bu sistem üzerine inşa edilecek.
Facebook Parse ile birlikte sosyal ağa veri akışının daha hızlı ve kolay hale gelmesini hedefliyor. Böylelikle Facebook aracılığı ile garaj kapısını açmak, eve gitmeden önce ısıtma sistemini çalıştırmak, akıllı kilit ya da lamba gibi cihazları açıp kapamak veya en basit örnekle internete bağlı saksı suyunun ne zaman bittiği ile ilgili bildirim almak mümkün olacak.
Parse yazılımını kullanarak Nesnelerin İnterneti (IoT) konusunda çalışmalar yapan çeşitli şirketler bulunuyor ve bu şirketlerin sayısının artması bekleniyor. Apple tarafından hayata geçirilen HomeKit ve Google’ın Android @Home yapılarına benzer bir hamle olarak nitelenen bu açılım, internete bağlanabilen cihaz geliştiricileri için de önemli imkanlar sunuyor.
Facebook Nesnelerin İnterneti konusundaki bu adımı ile kendi ekosistemini günlük hayatımızda kullandığımız cihazların yazılımları ile entegre etmeyi amaçlıyor. Konu ile ilgili detaylı bilgi için Parse blog sayfasındaki açıklamaya göz atmanızı öneririz.