Mark Zuckerberg, verdiği röportajda, kullanıcıların Messenger’da birbirlerine gönderdikleri tüm mesajları “kendi iyilikleri için” taradıklarını açıkladı.
Messenger’da birbirimize gönderdiğimiz hiçbir mesajın mahremiyeti yok. Çünkü Facebook’un kuralları arasında içeriklere müdahale etme gibi bir hakkı bulunuyor.
Facebook, kullanıcıların Messenger konuşmalarını taradığını itiraf etti. İnsanların birbirlerine gönderdikleri metin mesajları, fotoğraflar ve linkler “kurallar dahilinde” taranıyor.
CEO Mark Zuckerberg, Vox’tan Ezra Klein’la yaptığı röportajda Myanmar’daki etnik temizlik konusuyla ilgili bir soru üzerine, sistemin insanların neler konuştuğunu tespit ettiğini ve Messenger’da birbirlerine sansasyonel mesajlar göndermesini engellediklerini söyledi.
Şirket, Bloomberg’e ise halka açık içeriklerle aynı şekilde, kötüye kullanımı engellemek için Messenger konuşmalarını da analiz ettiklerini beyan etti. Facebook topluluk kurallarını ihlal eden mesajların moderatörler tarafından okunup işaretlendiğini, gerekli görüldüğü takdirde de silindiğini açıkladı.
Şirket sözcüsünün açıklamasına göre; bir fotoğraf gönderildiğinde sistem fotoğraf eşleştirme teknolojisini kullanarak görselde çocuk sömürüsüne yönelik bir durum olmadığını belirliyor. Ya da bir link paylaşıldığında kötü amaçlı yazılım ve virüs taramasından geçiyor. Facebook, bu otomatik araçları platformdaki kötü davranışları engellemek için yapıyor.
Bunun, Facebook’u silmek için diğer geçerli bir sebep olduğu akla gelmiyor değil. Bu tür iletişim platformlarının ne derece zararlı olabileceğini şu örnekten anlayabiliriz: Hindistan’da Facebook’un sahibi olduğu WhatsApp’ın şifreli mesaj servisini 200 milyondan fazla kişi kullanıyor.
Yalan haberler, politik propagandalar ve daha pek çok yalan yanlış bilgi, sohbet grupları yoluyla hızla yayılıyor. Cambridge Analytica skandalıyla gündeme gelen ve milyonlarca kullanıcının bilgisini izinleri haricinde kullanmakla ve seçim sonuçlarını değiştirmekle suçlanan Facebook’a karşı WhatsApp’in eski kurucusu tarafından da kapatma kampanyası başlatılmıştı.
Kapak Görseli: TNW