Etkili ve Kaliteli İçerik Üretimi için 7 İpucu

Etkili ve Kaliteli İçerik Üretimi için 7 İpucu

İçerik üretimi, internetin hayatımıza girmesi ve her alanda aktif olarak rol oynaması ile artmıştır. Bunun sebebi, insanların her durumda önce internete başvurması olmuştur. Dolayısıyla her gelişme, güncel olan her olay ve durumla ilgili seri bir şekilde internet üzerinde de yenilikler olması gerekir. Dolayısıyla bu konuda destek alabilmek için başarılı içerik üreticileri ile içerik satın almak isteyenleri buluşturan platformlar ortaya çıkmıştır. Buralarda içerik üretenler ve üretmek isteyenlerin ise başarılı, etkili ve SEO uyumlu içerikler üretebilmesi için bazı konulara dikkat etmesi gerekir.

İçerik üretimi yapmak isteyenlerin takip edebileceği bazı basit ipuçları sayesinde son derece başarılı ve kaliteli içerikler ortaya konabilir. İşte başarılı ve kaliteli bir içerik için 7 ipucu!

1. İçeriklerin Akıcı ve Okunabilir Olması

İçerikler, ağırlıklı olarak metinlerden oluşur. Dolayısıyla metinlerin okunabilir olması ve kolay anlaşılması oldukça önemlidir. İçerikte ele alınan konu, çok uzun paragraflar olmadan kısa cümlelerle ele alınmalıdır. Paragraflar da aynı şekilde fazla uzun olmamalı, okuyucuya sıkıcı bir izlenim vermemelidir. Kısa paragraflar, alt başlıklar ve net cümlelerle, okuyucu görmek istediğini rahatça görebilmelidir. İçerikler genelde metinlerden oluşsa da bazı durumlarda görsel veya işitsel eklemelerle desteklenebilir.

2. Özgün ve Eşsiz İçerikler Oluşturulmalı

İçerik üretimi, üretim kelimesinden de anlaşılabildiği gibi sıfırdan oluşturulan bir yazı olmalıdır. Ayrı ayrı yazıların kopyalanması, kelimelerin değiştirilerek ele alınması içeriklerde tercih edilmez. Konu ile ilgili edinilen bilgiler, sizin cümlelerinizle ve sizin bilgilerinizle harmanlanarak kullanılmalı. Bu yapılırken anlam bütünlüğü, konuya sadık kalma ve diğer kuralları da es geçmemek gerekir. Hepsi tamamen uygulandığında ancak başarılı ve sağlıklı bir içerik elde edilebilir.

3. Sonsuz Araştırma Merakı, Olmazsa Olmazlardan

İçerik üretimi birçok konuda olabilir. Edebiyat, spor, gündem, teknoloji, dünya gelişmeleri ve daha birçok alanda içerik talepleri gelebilir. Hepsiyle ilgili yeterli bilgi sahibi olmak elbette zor. Bu yüzden içerik konusuna göre yeterli araştırma yapmak oldukça önemlidir. Mümkün olduğunca çok kaynaktan edinilen bilgiler doğru şekilde yoğurularak ele alınmalı ve ortaya tamamen size ait bir pasta çıkarılmalıdır. Ne kadar çok araştırma yaparsanız o kadar geniş bilgi sahibi olursunuz. Bu da içerikleri yazmanızı kolaylaştırır. Rakip firmaların benzer konularda yazılan içeriklerini inceleyerek de fikir sahibi olabilirsiniz.

4. İmla, Yazım Kuralları ve Anlam Bütünlüğü Oldukça Önemli

Her metinde olduğu gibi içeriklerde de imla kuralları, kelimelerin doğru kullanımı, noktalama işaretleri oldukça önemlidir. Anlatım bozukluğu olmadan kullanılan cümleler, doğru kullanılan noktalama işaretleri ile içeriklerinizi kusursuz ve profesyonel hale getirebilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre %50’nin üzerinde kişi, imla ve yazım hatası olan içeriklerin olduğu siteleri tercih etmemekte hatta güvenilmez bulmaktadır. Dolayısıyla mutlaka içeriklerde dilbilgisi kurallarına ve imla kurallarına dikkat etmeniz gerekir.

5. SEO Uyumlu Olmasına Özen Gösterilmeli

İçeriklerin internette kullanılmasının amaçlarından biri de hedef kitleye daha kolay ulaşabilmektir. Bu açıdan SEO uyumlu, anahtar kelimeleri yeterince içeren yazılar olması oldukça önemlidir. SEO uyumlu yazılar, Google aramalarında da ön plana çıkarak hedef kitleye daha çabuk ulaşmayı sağlar. Bu sayede daha fazla kişi içeriklere erişmiş olur. Bunda en önemli faktör ise konuyla ilgili anahtar kelimelerin yeterli ve doğru şekilde kullanımıdır. Başlıklar mutlaka anahtar kelimeyi içermelidir, anahtar kelime ya da kelime grupları mutlaka içeriklerin ilk paragrafında ve son paragrafında da geçmelidir. Farklı ekler alarak ya da ek almadan içeriklerde anahtar kelimelere yer vermek, Google aramalarda daha öne çıkmayı sağlar.

6. Konu Bütünlüğü Sağlanmalı

İçerikler oluşturulurken, ilk cümleden son cümleye kadar bütünlük olması gerekir. Bunun için ön planlama yapmak daha etkili ve kolay bir içerik elde etmeyi sağlayabilir. Gerektiği yerlerde alt başlık kullanımı yaparak okunabilirlik arttırılmalıdır. Kullanılan alt başlıkların genelden detaya doğru ilerlemesi gerekir. Böylece okur, tamamen anlam bütünlüğü sayesinde rahat ve akıcı bir şekilde okumasını tamamlar. Kelime sınırı olan içeriklerde detaylandırmalar, buna göre yapılmalıdır. 500 kelimelik bir içerikte çok detaya girmenize gerek olmazken, 2.000 kelimelik içeriklerde daha fazla detaydan bahsedebilirsiniz. İçeriğin yazılacağı yere göre yazı dili belirlenmelidir. Bazı içerikler daha resmi bir siz dili ile yazılırken bazıları daha samimi bir dille ele alınabilir.

7. Benzer İçeriklerden Fikir Alınabilir Ancak Alıntı Asla!

İçerikler içerisinde en çok dikkat edilmesi gereken durum ise kopya içeriklerdir. Elbette başka benzer içeriklere bakarak fikir alınmalıdır. Ancak bunlardan alınan cümleler, başlıklar bire bir aynı olmamalıdır. Bu durumda içeriğiniz zaten kopya içerdiği için kabul edilmeyecektir. Bu yüzden diğer içeriklere bakarak fikir edinebilir, bilgilerinizi arttırabilirsiniz. Ancak direkt olarak cümlelerde ufak değişikliklerle içerik oluşturmak kabul edilemez.

Tüm bu ipuçları doğrultusunda başarılı ve etkili bir içerik elde etmek artık zor değil! Bunlara bağlı kalarak oluşturulan içerikler, konusuna göre hedef kitlesine de kolaylıkla ulaşacaktır. Aynı zamanda sizin de bilgi birikiminizi arttıracak birçok alanda kendinizi geliştirmenizi sağlayacaktır. Siz de tüm içerik süreçleriniz için Lugat İçerik Ajansı’ndan destek alabilirsiniz!

Etiketler:

İlgili Haberler

Table of Contents Nedir?
Table of Contents Nedir?
Devamını Oku >
Spor Sektöründe İçerik Pazarlaması Nasıl Yapılır?
Spor Sektöründe İçerik Pazarlaması Nasıl Yapılır?
Devamını Oku >
Web Sitenize Özel Kaliteli İçerik Üretimi için 5 İpucu
Web Sitenize Özel Kaliteli İçerik Üretimi için 5 İpucu
Devamını Oku >
İçerik Stratejiniz İçin Neden Bir Ajansla Çalışmalısınız?
İçerik Stratejiniz İçin Neden Bir Ajansla Çalışmalısınız?
Devamını Oku >
İçerik Pazarlamasında Sık Kullanılan Terimler
İçerik Pazarlamasında Sık Kullanılan Terimler
Devamını Oku >