10 Tem 14
menu icon Dijital menu icon D/A

Dijital SWOT Analizi Nedir Ve Nasıl Yapılır?

Dijital SWOT Analizi Nedir Ve Nasıl Yapılır?
Dijital SWOT analizi; bir şirketin dijital dünyada güçlü ve zayıf yönlerini, fırsatları ve tehditleri göz önünde bulundurarak başarılı olmasına yardımcı olur.  Eric Kessler, Encyclopedia of Management Theory'de güçlü ve zayıf yanlarını, fırsatları ve tehditleri düzenli olarak analiz eden şirketlerin diğerlerinden % 60 daha fazla hayatta kalma şansı olduğunu belirtiyor. Güçlü yönler (Strengths), Zayıf Yönler (Weaknesses), Fırsatlar (Opportunities), and Tehditler (Threats); kısacası SWOT, pazarlamada en çok bilinen ve kullanılan paradigmalardan biridir. Modern iletişim, tanıtım ve pazarlama çağında SWOT analizi önemini koruyor. Bununla beraber, tamamen yeni bir düzeyde SWOT analizi yapan dijital markalar görmekteyiz. Bu yazıda SWOT analizinin; bir şirketin tehditlere ve zayıf yanlarına rağmen, güçlü yanlarına ve fırsatlara odaklanarak pazarlama planı yapmasına nasıl yardımcı olabileceğini analiz edeceğiz. Öyleyse, her şeyden önce SWOT analizinin ne olduğuna bir göz atalım.
SWOT Analizi Nedir? SWOT bir şirketin operasyon, kazanç ve performansının dört ana kategoriye göre analizidir. Bu dört temel bileşen, şirket için taktiksel strateji oluşturmaya yardımcı olur.
  • Güçlü Yanlar (S): Bir işletmenin ya da markanın rakiplerine üstünlük sağlayabileceği güçlü yönleri ve özellikleri.
  • Zayıf Yanlar (W): Bir öncekinin aksine, bir işletmenin ya da markanın rakiplerine göre dezavantaj olacak güçlü yönleri ve özellikleri.
  • Fırsatlar (O): Bir işletmenin ya da markanın fırsata çevirebileceği ögeler ve riskler.
  • Tehditler (T): Bir işletmenin ya da markanın sorun yaşamasına sebep olabilecek çevresel faktörler ve durumlar.
dijital swot analizi nedir Dijital bir marka için SWOT analizi basamaklarını daha detaylı incelemeden önce bu analizin şirketler için ne kadar faydalı olduğuna bakalım.
Dijital SWOT Analizi Nedir? Dijital SWOT Analizi; markanızın online platformlardaki güçlü yanlarını, zayıf yanlarını, fırsatlarını ve tehditlerini belirlemenize yardım eden bir stratejik analizdir. Bu süreç sayesinde markanızın online duruşunun ne kadar güçlü olduğu ve gelişmek için sahip olduğunuz fırsatlar ile ilgili daha iyi bir fikriniz olur. Bu süreç kullanılmayan kaynakları ve tüm online varlığınızı daha iyi optimize etmenize yardımcı olur. Sürecin "Tehdit" kısmı rekabetçi analiz sağlar ve markanızı Google algoritma güncellemeleri gibi internet dinamiklerinden ve rekabetten kaynaklanan tehditlere hazırlar. Temelde bir marka için güçlü bir dijital varlık, doğru tasarlanan ve yönetilen bir web sitesi ile başlar. Daha sonra online markanızın tanıtımında kullanmak üzere kendinizi sosyal medya ağları, blog, içerik oluşturma ve içerik yönetimi konularında da geliştirmelisiniz. İçeriğiniz ne kadar odaklanmış, hedeflenmiş ve alakalı olursa müşterilerinizle ilişki kurarken o kadar etkili olursunuz. Reklamcılık ve pazarlama dünyası değişmeye devam ederken etkileşimli içerik oluşturmak önemli hale geliyor. Fakat içeriğinizin başarısı ile etki yaratmadan önce güçlü, birbirine bağlı bir dijital varlığa sahip olmanız gerekiyor. Yeni bir müşteri ile çalışmadan önce, kurumsal bir kıstas belirlemek için markanın dijital SWOT analizini yapmak gerekir. Başarılı dijital pazarlama kontrol ve denge gerektirir. Bir başlangıç noktanız olmazsa pazarlama çalışmalarınızın başarılı olup olmadığını anlamanız güçleşir. Bir strateji ve plan belirlemeden önce portföyünüzü, sosyal profillerinizi, web sitenizi ve diğer online iletişim kanallarınızı gözden geçirmeniz çok önemlidir. Yaptığınız en küçük değişiklik ve güncellemelerin ne kadar etkili olduğunu görünce şaşıracaksınız.
SWOT Analizi Kullanmanın Faydaları Bir organizasyonun her bir tanımlanmış veriyi nasıl kullandığı, geniş ölçüde planlama sürecine ya da SWOT’un başlatılma sebebine bağlı olarak belirlenir. Uzun dönemli plan yapmak ya da kısa dönem gerçekleştirilmemiş hedefleri anlamak amacıyla kullanılması fark etmeksizin SWOT, ilerlemeyi etkileyecek organizasyonel ve dış etkenlerin keşif sürecini başlatır. Birçok kaynaktan geri bildirim içeren, özenle yapılmış bir SWOT analizi çok uzun zaman alabilir ama fikir ve yeni bilgi ortaya çıkarmak çok makul sonuçlar doğurur. Tüm organizasyonel süreçler, bölümler ve alanlar farklı analizler başlatabilir ve özel sonuçlar üst yönetime yönlendirilebilir. Bir organizasyonun baştan sona analiz edilmesini ve yönetimin her bir organizasyonel bölümün detaylarına ulaşmasını sağlar. Organizasyonun analiz edilmesi sürecinde departmanlar için ayrı SWOT sayesinde zamandan tasarruf edilebilir. Böylece organizasyonun kaliteli bir şekilde incelenmesi mümkün kılınabilir. Pazarlama, gelişimine devam ederken eski pratikler hala kullanılıyor. Bunlardan biri de SWOT analizi ama bu kez dijital markanız için uygulanıyor. dijital swot analizi nasıl yapılır
Markamın Dijital Varlıkları İçin SWOT Analizini Nasıl Uygularım? Adım 1 – Arama Motorları Arama motorlarında markanızı arayın. Sadece Google’a bağlı kalmayın; Bing, Yahoo, MSN, Yandex’i de kullanın. Oturumunuzun kapalı olduğuna emin olun ya da işlemlerinizin ve bağlantılarınızın arama sonuçlarını riske atmamak için Google Chrome’un Gizli Pencere modunu kullanın.
Adım 2 – Sosyal Medya Markalaşmış şirketinizin sosyal medya sayfalarını gözden geçirin. Facebook – Markanızın sayfasındaki “Hakkında” bölümünü doldurduğunuzdan emin olun. Bu bölüm, sayfanın bir şirkete ait olduğunu gösterir. Merhaba ZAYIF YÖN! Web sitenize, blogunuza ve diğer sosyal medya profillerinize link verdiniz mi? “Temel Bilgiler” bölümü altında, tüm iletişim bilgilerinizi yazdığınızdan ve aşağı açılan menülerden doğru kategorileri seçtiğinizden emin olun. Bu önemli çünkü Facebook Graph Search adlı özel arama motorunu kullanıyor. İşiniz Graph Search için hazır mı? Linkedin – İşletmenizin arandığında bulunmasını istiyorsunuz, değil mi? Şirketlerin ve küçük işletmelerin markalaşmış sayfalar oluşturması ve yönetmesini mümkün kılan tüm bu sosyal profillerin yapısını zamanla fark edeceksiniz. Onların ağlarına trafik getirerek katkı sağlasanız da ek arama listeleri elde etmeniz için size bir fırsat yaratır. Gerekli alanları anahtar kelime tanımları ile doldurmak için kendinize zaman ayırın. Bilgilerin, markanızı başka yerlerde tanıttığınız bilgilerle tutarlı olduğundan emin olun. Bundan daha sonra bahsedeceğiz ama yine de çalışanlarınızın şirket sayfasına bağlı olduğundan emin olun. Ve evet, sayfanızda içerik paylaşmalısınız, özellikle de kendi içeriğinizi. Google+ – Sosyal ağlar arasında daha yeni ve daha az kullanılanlardan biri olduğu için Google+’ın çoğu marka için FIRSAT olduğunu söyleyebiliriz. Birçok marka Google+’ın gerçek değerini Youtube’un Google Yerel, Reviews, Hangouts ve diğer sayfalarla kusursuz entegrasyonu sayesinde fark etti. Bunun dışında Google Authorship kaydı da önemlidir. Twitter – Sosyal ağlar arasında diğerlerine göre en fazla yanlış yönetilen ve terk edilen profil Twitter’da bulunuyor. Her nedense Twitter hala birçok marka için bilinmeyen bir dil olmaya devam ediyor ama faydaları kulak ardı edilmemeli. Profilinize web sitenizin linkini eklediniz mi? Biyografinizde önemli anahtar kelimeler bulunuyor mu? Profil imajı ve arka plan imajı da kullanmalısınız. Diğerleri  Pinterest, Instagram, Foursquare, Tumblr vs... Tüm bu profillerin web sitenize bağlandığından (profillerinize gitmek için görünen linkler oluşturun) ve markalaşmış içeriğin tutarlılığından emin olun. Aynı marka ögelerini kullanın; logo, marka mesajı ve imajları. dijital swot analizi sosyal medya İpucu: İmaj kullandığınız zaman onları arama sonuçları için optimize ettiğinizden emin olun. Altyazı ve tanım kullanmazsanız sonuçlarda çıkma fırsatını kaçırırsınız çünkü imajın web sitenizde, blogunuzda ya da sosyal ağlarda yer alması tek başına bir şey ifade etmez.
Adım 3 – Çalışanlarınız Adım 1’deki süreci takip edin ve organizasyonunuzdaki insanları kontrol edin. Ekibinizde çalışanların isimlerini arama motorlarında aratın. Olumlu taraftan düşünürsek, tüm çalışanlarınızın örnek vatandaş olduğunu varsayalım ve sosyal grafiğinizi markanızın yararına kulladığınızdan emin olalım. Çalışanlarınızın sosyal profillerini kontrol etmeli ve şirket sayfalarınızı ile listelerinizi profillerinde göründüğünden emin olun. Çalışanlarınız markanızın bir parçasıdır ve en büyük pazarlama değerlerinizden biri olmalılar. En azından Linkedin’de işveren olarak şirketinizi listelediklerinden emin olmalısınız. Online itibarınızın yönetimi doğrultusunda "çalışanlar için sosyal medya kullanım kılavuzu" oluşturarak uygulamaya başlayın.
Adım 4 – İçerikler – Markanızın Blogu ya da Web Sitesi Kurumsal Blog – Blog yazıyorsanız devam edin ve kendinizi tebrik edin çünkü bu kesinlikle bir GÜÇLÜ YAN. Ancak birçok marka yazdığı içerikleri arama sonuçları için optimize etmez, siz SEO'ya önem verin. Web Sitesi – Ana pazarlama merkeziniz web sitenizdir. Çoğu markanın pazarlama arsenalinde yeterince takdir edilmemiş ve kullanılmamış değeridir. Çünkü web sitelerinin çoğu hala yeterince önemsenmiyor ve uzun süre güncellenmeden bırakılıyor. Alacağınız birkaç tavsiye web sitenizi optimize etmenize yardımcı olur. Güncellemeden, geliştirmeden ve düzenli olarak yeni, alakalı içerik eklemeden yılların geçmemesi için içeriğin yönetildiğinden emin olmalısınız. Günümüzde web siteleri performansla ilgilidir ve buradaki ipuçlarının birçoğunu uygularsanız emeğiniz arama motorlarında bulunmanız ile geri döner. Web sitenizin SEO’sunu denetlemekle işe başlamalısınız.
Bu yazımızda marka yöneticileri ve dijital pazarlama profesyonellerine destek olmayı amaçladık. Dijital SWOT analizine gereken önemi verirseniz, kendi şirketiniz veya temsil ettiğiniz markanın dijital dünyada daha başarılı olması için önemli bir adım atmış olacaksınız.

İlgili Haberler

Dijital Reklam Ajansı ile Çalışmanın Avantajları
Dijital menu icon
30 Eyl 24
Dijital Reklam Ajansı ile Çalışmanın Avantajları
Devamını Oku >
Evden Yapılabilecek İş Örnekleri ve En Karlı İş Fikirleri
Dijital menu icon
23 Eyl 24
Evden Yapılabilecek İş Örnekleri ve En Karlı İş Fikirleri
Devamını Oku >
Dönüşüm Oranı Nedir ve Nasıl Artırılır?
Dijital menu icon
25 Haz 14
Dönüşüm Oranı Nedir ve Nasıl Artırılır?
Devamını Oku >
Kazanılmış Medya Nedir ve Pazarlama İçin Neden Önemlidir?
Dijital menu icon
25 Mar 14
Kazanılmış Medya Nedir ve Pazarlama İçin Neden Önemlidir?
Devamını Oku >
Dikkat Çeken Kampanya Örnekleri
Dijital menu icon
22 Oca 13
Dikkat Çeken Kampanya Örnekleri
Devamını Oku >