Dijital Pazarlama Bütçesi Oluşturma Süreci

Dijital Pazarlama Bütçesi Oluşturma Süreci
Dijital pazarlama bütçesi oluşturma sürecinde doğru planlama yapmak projeden istenen sonucu almanız için çok önemlidir. İster manuel ister otomatikleştirilmiş yöntemler kullanın, projenin işleyişini en baştan tahmin edebilmelisiniz. Kurum içi dijital projeler ya da müşteriler için tahmin geliştirirken ortaya çıkacak bir belirsizlik, hem mevcut hem de gelecek projelerinizde karlılık ve güvenilirlik sorunu yaşamanıza yol açabilir. Proje için ihtiyaç duyulan süre, projeye dahil olan insan sayısı ve/ya gerekli tecrübe seviyesi bazen daha düşük maliyet elde etmek için kasıtlı olarak önemsenmiyor. Bu vermeniz gereken ticari bir karar ama çözüm odaklı yaklaşarak gerçekçi süre ve insan sayısını plana dahil etmeniz gerekiyor. Bütçeyi düşürmek için doğru olmayan rakamlarla işe başlamak yerine şeffaf bir başlangıç yapmalısınız. Dijital pazarlama bütçesi oluştururken dikkat etmeniz gereken temel konuları listeledik:
1. Proje planı ya da brief ile başlayın. Bütçe tahmini oluşturmadan önce tüm detayları sorgulayın. Bu süreçte doğru soruları sormak çok önemlidir. Sebebi ne olursa olsun, brief yaklaşık bütçeyi oluşturmak için ihtiyacınız olan bilgileri içermiyorsa, sorumluluklarınızın ne olduğundan emin olmak için bu bilgileri mutlaka edinin.
2. Tahminlerinizi gözden geçirin. Sektörde yeterince tecrübeniz olduğunda, hiçbir kıyaslama yapmadan dijital reklam ajansları tarafından üstlenilen birçok proje için doğru tahminler oluşturabilirsiniz. Yine de müşteriyle paylaşmadan önce fikirlerinizi ve hesaplamalarınızı diğer iş arkadaşlarınızla gözden geçirmenizde fayda var. Bütçe detayları ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmalısınız. Projede çalışacak kişi sayısı, zamanlamalar, tedarikçi maliyetleri ve benzeri konuları göz önüne alarak, mümkün olan en doğru hesaplamayı yaptığınıza emin olun. İlk günden yapacağınız gözden geçirme iş akışı konusunda işinize yarayacacaktır.
3. Tahmininizin sorumluluğunu alın. Bütçelendirmeye neleri dahil edip etmediğiniz konusunda açık ve net olun. Tahmini rakamları belirlerken tüm masraflarla ilgili net bir bilgi veremeseniz bile tahmini bir bütçe aralığı belirleyin ve teklifin sözleşmeye dönüşüm süreci içinde tüm kriterleri gözden geçirerek bütçeyi detaylandırın. Örneğin, bir dijital pazarlama kampanyası için belirlenecek bütçe çok sayıda faktöre göre değişkenlik gösterir: web sitesi tasarımı, internet reklamları, sosyal medya ayağında yapılacak uygulama ve reklamlar vb. Bu aşamada tahmini bir bütçe aralığı verilir ve yapılacak işin detayları belirlendikçe bütçe netleşir. dijital pazarlama için bütçe oluşturma süreci
4. Görevleri belirleyin. Projede ihtiyacınız olan herkesin var olduğundan emin olun. Metin yazarları, proje yöneticileri, önyüz tasarımcıları ve geliştiriciler, sosyal medya uzmanları gibi projede yer alması gereken tüm birimlerin oluşturacağı maliyetler, bütçe hesaplarken göz önünde bulundurulmalıdır. Çok kolay gözüküyor ama bazı detaylar proje tahminleri yapılırken gözden kaçabilir. Görev verdiğiniz kişilere sorumluluklarını detaylı bir şekilde açıklayın. Bu zamanı ayırarak projenin akışını çok rahatlatmış olursunuz. Herkesin işe başlarken ne yapması gerektiğini bilmesi gerekiyor.
5. Geriye dönüp bakın. Mümkün oldukça eski benzer projelere göz atın. Böylece işin yaklaşık olarak ne kadar sürede tamamlanacağını, daha fazla kar elde etmek için hangi kaynakları kullanabileceğinizi görebilirsiniz. Farklı örnekleri incelemek projenizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.
6. Hangi değerleri kullanacağınıza karar verin. Projeye dahil olan kişilerin ücretleri ve oluşacak maliyetler konusunda hesabınızı saat olarak mı yoksa gün olarak mı yapacağınıza karar vermelisiniz. Bunun için dikkat etmeniz gereken bazı faktörler var; kişilerin deneyimleri, piyasa değerleri, bütçede etki yaratan diğer masraflar ve kişilerin bütçeye katkısı gibi. Bu doğrultuda çeşitli maliyet değerleri belirleyebilirsiniz.
7. Fikrinizi ortaya koyarken araştırmalar yapın. Tahmin aşamasında düşünme ve strateji geliştirme sürecini gözden kaçırmak çok kolaydır. Müşteri “Bize yeni bir web sitesi tasarlayın” dediği zaman, ilk aklınıza gelen tasarımcı, geliştirici ve proje yönetim süreci olabilir. Bu arada siteyi kimin kullanacağı, nasıl bir fark yaratabileceğiniz, kullanıcı deneyimi ve optimizasyon ile ilgili yapacaklarınız da öncelikli olarak düşünülmesi gerekenler arasındadır. Bunun için piyasa, müşteri ve marka araştırmaları yapabilirsiniz. Bu keşif sürecini de plana dahil etmelisiniz.
Sonuç Dijital pazarlama bütçesi hesaplarken; gerekli zamanı, katılacak insan sayısını ve yetkinlik/tecrübe seviyesini olduğundan az hesap ederek bütçeyi düşürmeye çalışmayın çünkü projenin sonunda sorumlu yine siz olacaksınız ve proje hatalı yürütülürse istenen sonuca ulaşmayacaktır. Projenin işleyişini tehlikeye atacak tasarruflarda bulunmayın. İşin bütçesi ve talepler uyuşmuyorsa bunu müşterinizle paylaşmanız faydalı olacaktır.
Benzer Yazılar
Yeter Çetinkaya: Yapay Zeka insanlık için tehdit mi, yoksa büyük bir fırsat mı?
Yeter Çetinkaya: Yapay Zeka insanlık için tehdit mi, yoksa büyük bir fırsat mı?
Devamını Oku >
Dönüşüm Oranınızı Maksimuma Çıkarmak için İzlemeniz Gereken Adımlar
Dönüşüm Oranınızı Maksimuma Çıkarmak için İzlemeniz Gereken Adımlar
Devamını Oku >
Dijital Pazarlamada Hedef Kitle Analizi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dijital Pazarlamada Hedef Kitle Analizi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Devamını Oku >
Günümüz Dijital Dünyasında Sosyal Medya Pazarlaması Niçin Önemlidir ?
Günümüz Dijital Dünyasında Sosyal Medya Pazarlaması Niçin Önemlidir ?
Devamını Oku >