WhatsApp’ın işletmelere yönelik araçları, platformun yalnızca günlük mesajlaşma platformu olmadığını, markalar için de bir fırsat olduğunu gösteriyor.
Facebook, ana uygulamasına yeni kullanıcılar eklemeye devam ederken, sosyal ağa bağlı ikinci ve üçüncü platformlar da kullanıcı sayısını artırmaya devam ediyor. Bu platformlardan yükselişiyle en dikkat çeken tabii ki Instagram. Bir sonraki milyar kullanıcılı platform olarak görülen Instagram, çok yakın bir gelecekte Facebook bulmacasının önemli bir parçasını oluşturacak olan WhatsApp’tan daha çok konuşuluyor.
Aslında, direkt mesaj genişlemeye devam ediyor. Facebook’un WhatsApp’ı satın alması, yakında büyük bir hamle olarak görülebilir. Facebook Messenger, batılı pazarlarda lider konumda, WhatsApp ise Messenger’ın ilk sırada olmadı olmadığı her yerde lider. Messenger’ın işletmelere adaptasyonu Facebook’un tahminlerinden yavaş olsa da, platform büyümeye devam ediyor.
Facebook’a ait raporlara göre, Messenger’da şu an 300.000’in üzerinde aktif bot yer alıyor. Her ay işletmeler ve insanlar arasında 8 milyar mesaj paylaşılıyor. Bu da geçen yılda gönderilen mesaj sayısının 4 katına denk geliyor.
WhatsApp’ta da benzer sinyaller görülüyor. Uygulamayla her gün atılan 60 milyar mesajın önemli bir kısmı Hindistan ve Brezilyalı işletmelerin para transferleriyle ilgili. Yani WhatsApp, bu ülkelerdeki küçük ölçekli işletmelerin %80’inin hem müşterileriyle iletişim kurmasını hem de markalarını büyütmesini sağlıyor.
Ve şimdi de WhatsApp, CEO Jan Koum’un istifa etmesinin ardından bir değişim sürecinde. İşletmelere yönelik araçlara odaklanan platform, gelişmiş özellikler ve araçlar yayınlıyor.
Ocak ayında yeni işletme uygulamasını yayınlayan WhatsApp, araçla birlikte direkt reklamı kullanılabilir hale getirmek için önemli bir adım attı. Facebook’un grup sohbetlerle ilgili bakış açısıyla, grup konuşmalarıyla da ilgili araçlar yayınlayan WhatsApp, Instagram benzeri video grup araması özelliğini yayınlayacak.
Bunların yanı sıra, Snapchat Stories klonu WhatsApp Durumu’nun günlük 450 milyon aktif kullanıcısı bulunuyor. Bu rakam Instagram’dan 150 milyon daha fazla ve büyük fırsatları da beraberinde getiriyor. Her ay platformla 1.5 milyar kişinin etkileşime geçtiğini düşünürsek, Facebook’un uygulamayı er ya da geç bir gelir kaynağı haline getirmeyi planladığını söyleyebiliriz.
Koum’un WhatsApp’tan ayrılmasının Facebook’un uygulamanın gelecekte nasıl yönetilmesi gerektiği üzerine çıkan anlaşmazlıktan kaynaklandığı düşünülüyor. Koum’un ardından idari kadrosunu yeniden şekillendiren Facebook, aktif olarak işletme araçlarına ve markalar için yeni seçenekler yaratmaya yönelecek ve alternatif pazarlara açılmanın yollarını arayacaktır.