Çin Polisi, Yüz Tanıyabilen Güneş Gözlükleri Kullanmaya Başladı

Çinli polis memurları, yüz tanıma teknolojisiyle suçluları tespit eden güneş gözlükleri kullanmaya başladı.
Çin polisi tarafından kullanılmaya başlanan, ileri teknoloji camlarla ve kamera sistemiyle donatılmış gözlükler, yüz tanıma algoritmaları kullanarak, tren istasyonu ya da havaalanı gibi en kalabalık yerlerde bile suçluları tespit edebiliyor.
George Orwell’in “1984” romanında bahsettiği teknolojiyi hatırlatan gözlükler, gelip geçen insanları saniyeler içinde tarıyor. Gözlük kullanıcısı bir kişinin geldiği yöne bakınca, gözlüğe yerleştirilmiş kamera yüzün kesin en-boy oranını alıp, veri tabanındaki suçlularla karşılaştırıyor.
Geçtiğimiz yıl çıkan güneş gözlükleri, Zhengzhou’nun Doğu tren istasyonunda başarıyla test edildi ve 7 suçlu yakalandı. Yüz tanıma teknolojili gözlükler, ulaşım merkezlerinde ve sınır geçişleri sırasında kullanılan sabit cihazlara maliyeti daha düşük ve hızlı bir alternatif.
Otoriteler kalabalık bir yerde şüpheli bir şahıs tespit ettiğinde, suçlu kalabalığın içinde gözden kaybolabiliyor. Gözlükle ise polisin suçlu olduğunu düşündüğü bir kişinin yüzüne bakması ve harekete geçmesi yetiyor.
Tabii ki teknoloji, her zaman yalnızca faydalı yönleriyle değerlendirilmiyor ve istenmeyen durumları da beraberinde getiriyor. Uluslararası Af Örgütü’nden William Nee’nin The Wallstreet Journal’a verdiği demece göre, yüz tanıma teknolojili güneş gözlükleri Çin gibi sıkı denetleme ve gözlem yapılan bir ülke için işleri daha da sıkıntılı hale getirebilir, muhalif kişiler ya da etnik azınlıklar üzerinde de kullanılabilir.
Çin, yıllardır vatandaşlarından biyometrik veri topluyor ve dünyada gözlem kamera ağının en yaygın olduğu ülke. Sisteme hem suçluları hem de vatandaşları eklemek ve suçluyu çabucak tespit etme düşüncesi, distopyan bir kurgu filmini andırıyor.
