8. İstanbul Ekonomi Zirvesi 5-6 Aralık tarihlerinde İstanbul Çırağan Sarayı’nda gerçekleşti. Bu yıl 8. kez düzenlenen zirvenin ana teması "Yapay Zekâ ve Ekonomi" oldu. Borusan Otomotiv ve BMW Türkiye, zirvenin sponsorları olarak "Otomotiv Sektöründe Yapay Zekâ ve Sürdürülebilirlik" konulu panele ev sahipliği yaptılar. Duayen gazeteci Hakan Çelik’in moderatörlüğünde gerçekleşen panelde; Borusan Otomotiv Dijital Dönüşümden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Gökhan Yoluaçık, Fütürist- Ekonomist- YK Danışmanı ve Yazar Ufuk Tarhan, Digitopia CEO’su ve Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifi (TRAI) Kurucusu Halil Aksu ve KPMG Türkiye Yeni Nesil Teknoloji Çözümleri Lideri ve Şirket Ortağı Engin Şayan otomotiv sektöründe yapay zekâ alanındaki yenilikler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına dair bilgi verdi.
Borusan Otomotiv Dijital Dönüşümden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Gökhan Yoluaçık, otomotiv sektörünün sürdürülebilirlik ve dijitalleşme alanındaki dönüşümden payını fazlasıyla aldığını ve hızlı ve radikal bir dönüşümün içinde olduğunu belirterek, yapay zekâ konusunda da ciddi adımlar attıklarını söyledi.
Yoluaçık, iş ve deneyim süreçlerinde yapay zekâ kullanımının belirli bir olgunluk seviyesi gerektirdiğini belirterek, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu amaçla Borusan Otomotiv Grubu bünyesinde bir Ar-Ge merkezi kurduk. Özellikle kısa adımlarla ve çabuk kazanımlarla ilerleyip kazanımlarımızı şirket içine yaymayı hedefliyoruz. Ar-Ge merkezimizi kullanarak insan kaynağımızı hızlı biçimde yeni süreçlere uyumlandıracağız. Bundan sonraki dönemde, hızlı bir şekilde yapay zekâ kullanımını süreçlerimizin bir parçası haline getireceğiz.” dedi.
Borusan Otomotiv Grubu’nun elektrifikasyon konusunda olduğu gibi yapay zekâ entegrasyonunda da öncü şirket olmayı hedeflediğini belirten Yoluaçık, “Elektrifikasyon yalnızca tüketiciye bir elektrikli araç sunmaktan ibaret değil, tüm süreçleriyle elektrikli mobilite deneyimini yaşatmak anlamına geliyor. Örneğin Borusan Otomotiv Grubu olarak elektrikli şarj istasyonlarıyla ilgili cep telefonu uygulamamız ChargeIQ üzerine yapay zekayı da entegre ederek, ‘akıllı rota’ seçeneğiyle kullanıcılarımızı zaman ve enerji tasarrufuna yönlendirmeyi hedefliyoruz.” dedi.
Fütürist, Ekonomist, YK Danışmanı ve Yazar Ufuk Tarhan, "Gelecek, bize verdiği sinyallerle aslında neler getireceğini uzun süredir söylüyor: Sürdürülebilirliği en üst çatı olarak sunuyor ve 'Sürdüremezseniz, devamınız mümkün değil' diyor. Enerji sorununu çözmek, daha akıllı bir dünya kurmak ve yapay zekâ gibi teknolojilerden yararlanarak yönetişim sistemlerini düzeltmek artık bir zorunluluk." dedi.
Digitopia CEO’su ve Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifi (TRAI) Kurucusu Halil Aksu, “Yapay zekâ, daha önce icat ettiğimiz teknolojilerden daha hikmetli gözüküyor. İlk kez bir teknoloji sadece bizim kas gücümüzü, yük taşıma kabiliyetimizi ya da birtakım mekanik işleri değil; yaratıcılığımızı, düşünce kabiliyetimizi ve medeniyet üretme yeteneğimizi elimizden alacakmış gibi gözüküyor. Artık yapay zekâ, medeniyetimizin bir parçası ve insanlığa değer katacak şekilde kullanmayı şirket olarak da birey olarak da hepimizin öğrenmesi gerekiyor.” dedi.
KPMG Türkiye Yeni Nesil Teknoloji Çözümleri Lideri ve Şirket Ortağı Engin Şayan ise “Ateş ilk bulunduğunda, insanlık bununla ilk tanıştığında o ateşte yemek pişirebildi ama yangın çıkararak kendisine ve çevresine zarar da verebildi. O yüzden bir yapay zekanın artısını eksisini çok iyi anlamak lazım. Borusan Otomotiv ile yapay zekâ projelerini, kullanım vakalarını belirlemeye çalışıyoruz. Burada çalışma alanlarımızı fonksiyonlar halinde ele alıyoruz. İnsan kaynakları, finans, satış & pazarlama veya satış öncesi ile satış sonrası gibi farklı departmanlarla workshoplar yaparak doğru kullanım vakalarını belirlemeye çalışıyoruz.” dedi.