Abdi İbrahim’den Dünya Alzheimer Günü’ne Özel Kampanya

Abdi İbrahim’den Dünya Alzheimer Günü’ne Özel Kampanya

Abdi İbrahim ve Türkiye Alzheimer Derneği 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’ne özel bir kampanya hazırladı. “Beni Hatırla” isimli kampanya kapsamında bir de anlamlı bir video yayınlandı.

Proje ile ilgili detayları röportajda okuyabilirsiniz.

Abdi İbrahim Ürün Müdürü Pelin Tatlıcı
Bu kampanya nasıl ortaya çıktı?

Kampanyamızın güzel bir hikayesi var. Çok duygusal bir film oldu. Duygusal anlar yaşadık.
Müziğin ve eski şarkıların hastalığın ilerlemesinde olumlu bir etkisi olduğu biliniyor.

Türkiye Alzheimer Derneği liderliğinde Abdi İbrahim sponsorluğunda, ajansımz Buzz Medikal ile birlikte 21 Eylül Dünya Alzheimer Gününe özel Alzheimer Hasta ve Hasta Yakınlarıyla bir film çektik. Alzheimer hasta ve hasta yakınları Esmeray’ın Unutama Beni şarkısını söylediler, ve Unutsam da Seni Unutma Beni mesajını verdiler.

Bu kapsamda amacımız Alzheimer hastalarına ve hasta yakınlarına toplumun destek olarak yalnız bırakmamaları mesajını verebilmek.

 
Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Işın Barak Kulaksızoğlu
Ülkemizde Alzheimer hastalığı nasıl algılanıyor?

Dünyada 46 milyon, ülkemizde 600,000 Alzheimer hastası olmasına rağmen, ülkemizde hastalık daha çok kentli ve eğitimli kitleler tarafından tanınıyor. Başta kırsal kesimde olmak üzere büyük çoğunluk, bunamayı yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak algılıyor. Unutkanlık yaşlanınca normal sanılıyor veya Alzheimer sadece yaşlıların hastalığı sanılıyor oysaki bu hastalik 40’lı yaşlarda başlıyor.

Öte yandan hastalığın utanç verici, haysiyet kırıcı bir durum olarak nitelendirildiği ve pek çok ailenin hastasını çevrelerinden gizlediği de bir gerçektir.

Alzheimer konusunda hangi noktalarda eksiklerimiz var?  

Topluma Alzheimer demansının bir hastalık olduğu ve bu hastalığın ilk belirtisinin de unutkanlık olduğunun anlatılması gerekmektedir, böylece bu belirtileri gösteren kişilerin tedaviye ve yardıma yönlendirilmesi mümkün olabilir. Elimizdeki veriler korunma tedbirlerinin çok etkili olduğunu gösteriyor, riskli bireylerin uygun takibi basit önlemlerle demanstan korunabilme konusunda farkındalık çalışmalarında devlet kurumlarının ciddi desteğine ihtiyaç vardır.

Hasta yakınının önemi

Hasta yakını hastalığın yükünü, hastanın kendisinden bile daha ağır taşımaktadır. Hastaya hem bedensel hem de zihinsel olarak destek olmak zorunda kalan hasta yakını, bir süre sonra hastasına 7/24 bakım vermek zorunda kaldığı için, kendine ait hiçbir sosyal hayatı olmayan, uykuları bölünmüş, aile ilişkileri bozulmuş, kısaca bedenen ve ruhen tükenmiş bir bireye dönüşüyor. Hasta yakınları üzerinde yapılan araştırmalar, her üç hasta yakınından birinin tükenme sendromu yaşadığını ve her 4 hasta yakınından birinin de şiddetli depresyon yaşadığını diğerlerinin de sınırda olduğunu göstermiştir.

Bu kampanyanın farkı nedir, amacı ve  önemi konusunda bilgi verebilir misiniz?

Her yıl olduğu gibi, bu yıl da 21 Eylül Dünya Alzheimer Gününde bir kampanya düzenliyoruz. Bu yıl ki temamız: “Beni Hatırla”. Küresel olarak yapılan araştırmalar; 3 kişiden 2 sinin ülkelerinde Alzheimer demansının çok az tanındığını ya da hastalarının ve ailelerinin hiç anlaşılmadığını,desteklenmediğini  ifade ettiklerini gösteriyor.

Dolayısıyla, Türkiye Alzheimer Derneği ve Dünya Alzheimer Federasyonu üyesi diğer organizasyonlar bu yıl, bulundukları ülkelerde “Beni Hatırla” başlıklı çeşitli farkındalık çalışması yürütecekler.

Mutluluk paylaştıkça artar :)
← “Volkswagenim” Yenilenen Sitesiyle Yayında! “Kenan’la Tam Gaz” Web Sitesi Yayında! →

Yazar Hakkında

Tuğba Ayvaz
Tuğba Ayvaz
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun olduktan sonra AIESEC uluslararası staj platformunda aktif görev aldı. Tuğba, DijitalAjanslar.com içeriklerini koordine ediyor ve ajanslarla iletişimi sağlıyor.