2018’e Yön Verecek 8 SEO Trendi

2018’e Yön Verecek 8 SEO Trendi
Görünüşe göre 2018, SEO için heyecan verici bir yıl olacak. Önümüzdeki yıl SEO hakkında karşımıza çıkacak olan gelişmelere hep birlikte göz atalım. 200’ün üstünde faktörün yer aldığı Google algoritmasıyla birlikte SEO, karmaşık bir konu. SEO’yu zor kılan, bilmeniz gereken şeylerin çokluğu değil, SEO’nun oyunun kurallarını değiştiren ve sürekli değişen doğası. Arama motorlarının, arama sonuçlarının kalitesini artırmaya çalışması, bazı sıralama faktörlerinde değişiklikler yaşanmasına sebep oluyor. Eskiden önemli olan bazı faktörler önemsizleşirken, yenileri ortaya çıkıyor. 2018’de SEO konusunda oyunda kalabilmeniz ve şimdiden hazırlıklı olmanız için, ufukta görünen yeni yılda öne çıkacak 8 SEO trendini bir araya getirdiğimiz bir liste hazırladık.
  1. SERP Özelliklerinin Yükselişi
Organik arama listesinde 1. sırada yer almak, mümkün olan en fazla trafiği çekmek anlamına mı geliyor? Bunu bir kez daha düşünün. SERP (Search Engine Result Page – Arama Motoru Sonuç Sayfası) özellikleri (yerel paketler, bilgi panelleri, snippet’ler ve fazlası), internette arama yapan kişilerin dikkatini çekiyor ve organik listelemeden tıklama çalıyor. Google’ın SERP konusunda geçirdiği evrimi düşünecek olursak, ilk sayfada karşımıza çıkan 10 mavi linkten, yukarıdaki Brezilya karnavalı gibi karışık bir görüntüye geçti. Bu konuda ne yapabilirsiniz? SERP özelliklerinin evrimi ile, sıralamanızı bu özellikler dahilinde takip etmeniz ve kullandığınız anahtar kelimelerden hangilerinin bu özellikler tarafından potansiyel olarak sizden trafik çaldığını görüntülemeniz gerekiyor. Bunu yapabilmek için, SEO Power Suite’in Rank Tracker aracını kullanabilirsiniz. Bu araç sayesinde, organik aramaların yanı sıra 15 Google SERP özelliğini takip edebilirsiniz. Google SERP özelliğinin yer aldığı sütun, hangi özelliklerin kullandığınız anahtar kelimelerle tetiklendiğini, yeşil renkle gösteriyor. Bunun yanı sıra SERP Analysis sekmesi altında, SERP özelliklerinin uçuculuğunu gün be gün takip edebilirsiniz. Bu veriye göre, SERP özelliği fırsatlarını değerlendirebilir, özellikli snippet (featured snippet) alıp alamayacağınızı görebilirsiniz.
  1. Yapılandırılmış Veri
Yapılandırılmış veri, HTML’in kullandığı spesifik dili formatlamaya yarar;  arama motorlarına, içeriği nasıl yorumlaması ve SERP olarak nasıl göstermesi gerektiğini söyler. Google, yapılandırılmış verinin hiçbir zaman bir sıralama sinyali olduğunu resmen onaylamadı. Ancak, yapılandırılmış veri, arama sıralamasındaki yerinizi bazı açılardan iyileştirebilir. Bilgi grafik panelini ve fotoğraflarla ya da puanlamayla zenginleştirilmiş snippet bağlantıları düşünün. Web sitenizin, arama sonuçlarında bu özelliklerle görünmesi tıklama oranını (CTR – Click-Through Rate) %30’a kadar artırıyor. Rakiplerinizin önüne geçme fırsatını kaçırmamalısınız. Bunun için ne yapabilirsiniz? Arama sonucunuzu zengin bir görünüşe kavuşturmak istiyorsanız, çoğu SEO’nun bağlı kaldığı Schema.org’u ziyaret edebilirsiniz. Adım adım ne yapmanız gerektiğini anlatan bu rehberi kullanarak, SEO için iyi bir başlangıç yapabilirsiniz. Yükseltmeyi yaptıktan sonra, zenginleştirilmiş snippet’ınızı, yukarıda bahsettiğimiz Rank Tracker aracıyla takip edebilirsiniz.
  1. En Hızlı Ayakta Kalacak
Hız artık çok önemli… Yalnızca sıralama sinyali olarak da değil. Hız, artık bir UX (User Experience – Kullanıcı Deneyimi) faktörü ve sıralamayı etkiliyor. Fakat tam olarak ne kadar hızlı olmak gerekiyor? Google, sayfaların 3 saniye altında açılmasını bekliyor. Bunun için ne yapabilirsiniz? Öncelikle, Google’ın sayfa hız testini yapın. Bu test, WebSite Auditor’a entegre edildi ve ücretsiz versiyonu bulunuyor.  WebSite Auditor’da bir proje yaratın. Ardından Content Analysis kısmına gelin ve test etmek istediğiniz sayfayı belirtin. Sayfadaki faktörlerin yer aldığı hesaplamaları karşınızda göreceksiniz. Technical (Teknik) faktörlere gidin ve Page (Sayfa) hızına gelin. (Masaüstü sürümü için) Her hangi bir problemle karşılaşırsanız üstüne tıklayın ve nasıl düzeltebileceğinize dair tavsiyeler alın.
  1. Uyumluluk 2.0
Google’ı harika bir içeriğiniz olmadığı halde, harika bir içeriğiniz olduğuna ikna etmek gittikçe zorlaşıyor. Arama motoru devini, içerik konusunda aldatmaya çalışırsanız bunun için kolayca ceza alabilirsiniz. Google’ın içerik kalitesini değerlendirmek için çeşitli yöntemleri var. “Latent Semantic Indexing” (Gizil Semantik Endekslemesi) bunlardan yalnızca bir tanesi. Milyarlarca sayfada kullanılan terimlerin, bu terimlerin ne kadarının beklentiyle ve içerikle ne bağlamda uyuştuğuna bakan Google, bu sayede içeriğin ne kadar geçerli olduğunu anlıyor. Bunun için ne yapabilirsiniz? İçeriklerinizin Google için geçerli olup olmadığını, her bir terim için elle giriş yaparak WebSite Auditor’ın TF-IDF aracıyla öğrenebilirsiniz. WebSite Auditor’da Analysis > TF-IDF’e girip sayfayı seçin. Uygulama, Google’ın arama sonuçlarına götürecek, ilk 10’da yer alan sayfaları analiz ederek, her bir terim için TD-IDF skorunu hesaplayacak. Sonuç olarak, rakiplerinizin de kullandığı ilgili terim ve ifadelerin yer aldığı bir liste göreceksiniz.
  1. Sesli Aramanın Önemi Artıyor
Sesli arama konusunda hâlâ şüpheleriniz mi var? Google’ın raporuna göre gençlerin %55’i ve yetişkinlerin %40’ı internette sesli arama yapıyor ve sesli aramanın önemi gittikçe artıyor. Sesli arama, beraberinde yeni anahtar kelime arama rutinlerini de beraberinde getiriyor. Sesli arama yapanlar, kısa kelimeler yerine normal konuşmalar ve cümlelerle arama yapıyor. Bu konuda ne yapabilirsiniz? Rank Tracker, burada da önemli bir araç olarak devreye giriyor. Rank Tracker’ın ücretsiz versiyonu çalıştırın, Keyword Research’e gidin Suggest Keywords’e tıklayın. Listeden Common Questions metodunu seçin ve anahtar kelimelerinizi girin.
  1. Mobil, inkar edilmeyecek kadar hızlı büyüyor
Sesli aramaların artmasıyla birlikte, Google aramalarının yarısından fazlası, mobil cihazlardan geliyor. Mobil öncelikli endeksleme ve mobil-dostu olma sıralama faktörünü etkiliyor. Bu yüzden mobil SEO’yu görmezden gelemezsiniz. Bunun için ne yapabilirsiniz? Öncelikle, sayfalarınızın mobil-dostu olup olmadığını kontrol edin. Google’ın mobil testi WebSite Auditor’da Content Analysis altında kullanılabilir durumda. Sayfa URL’inizi girin, Technical (Teknik) faktörlerden Page (Sayfa) kullanılabilirliğini test edin.
  1. Linksiz Backlinkler
Linkler, yıllardır arama motorları için güven sinyalleri arasında yer alıyor. SEO konusunda optimize etmek için en çok uğraşılan da, genelde manipüle edilenler de yine bu linkler. Fakat devir değişiyor. Linksiz bahsetmeler (mentions), sayfa dışı sinyali olarak kabul edilebilir. Arama motorları, bahsetmeleri, markalarla kolayca bağdaştırabiliyor ve site otoritesi olarak belirleyebiliyor. Bing, linksiz bahsetmeleri sıralama olarak kullanıyor. Bu patent de Google’ın aynı şeyi uygulayabileceğini gösteriyor olabilir. Bu konuda ne yapabilirsiniz? Kullanacağınız herhangi bir backlink kontrol aracının yanı sıra, web görüntüleme aracı Awario’yu kullanabilirsiniz. Geçek zamanlı endekslemeyle, en yüksek otoriteye sahip mention’ları görebilirsiniz.
  1. Giderek Artan Özelleştirilmiş SERP’ler
Özelleştirilmiş arama sonuçları, sadece geleneksel sıralama faktörlerine bağlı değil. Bu sonuçlar, aynı zamanda kullanıcı hakkında da konum, arama geçmişi ya da ilgi alanları gibi bilgiler veriyor. Google, Bing ve Yahoo, arama sonuçlarını farklı birçok yöntemle özelleştiriyor. 2011’deki bir araştırmaya göre Google arama sonuçlarının %50’si özelleştirilmiş. Bu oran, tabii ki günümüze kadar artmaya devam etmiştir. Bunun için ne yapabilirsiniz? Özelleştirme ya da kişiselleştirme sizin aleyhinizde çalışmıyor. Bir kişi, sizin hedef anahtar kelimeniz ile ilk kez arama yaptığında, arama motoru sayfasında üst sıralarda, tarafsız SERP ile birlikte yer almalısınız. Eğer arama yapanlar, sizi tıklarsa, onların tercihleri arasına giriyorsunuz ve daha sonra yapacakları aramalarda büyük ihtimalle üst sıralarda görünüyorsunuz.  Rank Tracker, sıralamanızı takip edecektir. Ekstra bir seçim yapmanıza gerek yok. Fakat kullandığınız internet tarayıcıda tarafsız SERP sonuçlarını görüntülemek istiyorsanız, Incognito/Private modun açık olduğundan emin olun.
Etiketler:

İlgili Haberler

Analytics Universal'den GA4'e Geçiş ve Eski Verilerin Korunması
Dijital menu icon
17 Şub 23
Analytics Universal'den GA4'e Geçiş ve Eski Verilerin Korunması
Devamını Oku >
Bu Bir Uyarıdır! Nereye Tıkladığına Dikkat Et!
Bu Bir Uyarıdır! Nereye Tıkladığına Dikkat Et!
Devamını Oku >
Facebook'un Mesajlaşmanın Günümüzdeki Önemini Yansıtan Raporu
Facebook'un Mesajlaşmanın Günümüzdeki Önemini Yansıtan Raporu
Devamını Oku >
Canlı Video Yayını Nedir, Pazarlama İçin Neden Önemlidir?
Canlı Video Yayını Nedir, Pazarlama İçin Neden Önemlidir?
Devamını Oku >
Küçük İşletmelerin Facebook’tan Pozitif ROI Görememesinin 4 Sebebi
Küçük İşletmelerin Facebook’tan Pozitif ROI Görememesinin 4 Sebebi
Devamını Oku >
Google AMP Nedir ve SEO Amaçlı Nasıl Kullanılır?
Google AMP Nedir ve SEO Amaçlı Nasıl Kullanılır?
Devamını Oku >
Görsel İçerik Pazarlamasının Önemi Nedir?
Görsel İçerik Pazarlamasının Önemi Nedir?
Devamını Oku >
Snapchat’le 2018 Yılı Sosyal Medya Pazarlamasına Dair 5 Tahmin
Snapchat’le 2018 Yılı Sosyal Medya Pazarlamasına Dair 5 Tahmin
Devamını Oku >