2014 Yılında Ajansları Zorlayacak Trendler

Ajansların markalar için oynadığı roller değişiyor. Tüketici alışkanlıklarının değişmesi ve teknolojik yenilikler; ajansların müşterilerine yaklaşımlarını, ekiplerinin yapısını ve sundukları hizmetleri yeniden düzenlemeye zorluyor.
Dahası, müşteri tarafında artan talepleri karşılamanın mümkün olup olmadığını anlayabilmek için ajansların tüm iç dinamiklerini gözden geçirmeleri gerekiyor.
Yeni pazarlama yaklaşımlarının yükselişine, büyük bir hızla değişen ve gelişen teknoloijye rağmen müşterilerinin taleplerini sosyal medya, mobil ve içerik pazarlama dahil olmak üzere titizlikle yerine getiren ajanslar, aynı zamanda pazarlama inovasyonu dünyasında düşünce lideri olmak için çabalıyor. Gözümüzün önünde hızla evrim geçiren teknoloji ve bu durumun pazarlama dünyasına yansıması, ajansları 2014 yılında kendilerini geliştirmeye ve sürekli takipte kalmaya itecek.
Entegre pazarlama stratejisi geliştirme
Markalar, gün geçtikçe pazarlama kanallarını ayrıştırılmış yaklaşım ile kullanmanın en iyi sonuçları vermediğinin farkına varıyor. Ajanslar artık bir kampanya için tüm doğru pazarlama kanallarını tespit etmek ve kullanmak durumunda.
Ajansların, hizmet verdikleri markaların hedeflerini gözeterek, mevcut tüm pazarlama kanallarını entegre eden stratejiler uygulamaları gerekiyor. Bu durum, markaların pazarlama ekiplerini bir araya getirerek büyük resmi görmelerini sağlamak demek.
Sadece mevcut kanalların entegre kullanılması elbette yeterli değil. Ajansları asıl zorlayacak yaklaşım, günden güne gelişen teknolojiye adapte olarak, yeni platform ve yöntemleri de mevcut kanallara ekleyerek, entegre pazarlama stratejisini sürekli geliştirmek.
Kampanya tabanlı pazarlamanın hikayesel anlatıma dönüşmesi (Storytelling)
Pazarlama planı olarak kampanya üstüne kampanya düzenleme yaklaşımı artık yeterli bir yöntem olmaktan çıkıyor. Dolayısıyla markalar etkisi bir iki ay süren çekici kampanyalara alternatif olarak hikayesel anlatım yöntemine yöneliyor, uzun vadeli stratejiler istiyor. Ajanslar bu nedenle, markaların insancıl ve kişisel bir duruş sergilemesi, hedef kitlenin aklına kazınması için temasal hikayeler oluşturma yaklaşımını göz önünde bulundurmalı. Bu yaklaşım, pazarlama stratejilerinde, her adımda kolayca özümsenebilecek ve geniş açıda kapsamlı bir hikaye anlatacak, katmanlı hikayesel anlatım kampanyalarına yol açıyor.
360 derece pazarlama yönetimi
Ajans ekipleri müşterilerin ihtiyaçları ile uyumlu ve konusunda uzman takımlardan oluşurlar. İşe alımlar adayın deneyimlerine göre gerçekleştirilir. Ancak, markaların pazarlama kanallarının entegre edilmesi ve hikayesel anlatımın da göz önünde bulundurarak kullanılması söz konusu. Haliyle, bu işi koordine edecek yöneticilerin ana amaçları çok iyi kavrayarak, pazarlama kanallarının birbirine nasıl uyum sağlayacağını 360 derece anlaması gerekiyor.
Pazarlama yönetimini gerçekleştirecek olan ekip, ister marka tarafında olsun, ister ajans tarafında, öncelikle tüm kanalların entegrasyonunu ve hikaye anlatım evrelerini koordine etmek ve tek kaynaktan yönetmek durumunda. Yönetim ekibinin, konusunda uzman ekipleri bir araya getirmek, perspektif ve derinlik katmak, tüm harcanan eforların müşteri adına en iyi sonucu yaratmak adına nasıl birleştiğini göstermekten sorumlu olması gerekir.
Yeni hizmet talepleri
Markalar, ajanslardan müşterileri adına yaratıcı içerik üretmek de dahil olmak üzere, içerik pazarlama adına daha kapsamlı uygulamalar yapmasını isteyecek. Markalar, aynı zamanda mobil platformların müşterileri üzerindeki önemini ve mobil pazarlama yöntemlerini sorgulayacak. Markanın web siteleri ve ürettiği içerikler, hem marka hem de ajansın başarısı için kritik unsurlar haline gelecek. İçerik ekipleri, kullanıcı arayüzü ve deneyimi (UI/UX) tasarımcıları, responsive arayüz geliştiricileri ve özellikle mobil geliştiriciler ajanslarda yerlerini almaya devam edecekler.
Bu değişiklikler ajansların gelişmesine önemli ölçüde katkı sağlayacak. Peki, ajansınız buna hazır mı?