Kurumsal Blog Yönetimi İçin Faydalı Öneriler

Kurumsal Blog Yönetimi İçin Faydalı Öneriler
Kurumsal blogların içerik pazarlama çalışmalarına ve dönüşüme katkısını artırmak için belirli temel adımları izlemekte fayda var. Blog oluşturmak, birçok içerik pazarlama yönteminin ötesinde; yayınlanma, tanıtım ve optimizasyon kolaylığı ile tercih edilen, en popüler yollardan biridir. Kurumsal bloglar içerik aracılığıyla tüketicilerle güçlü ve aktif bir etkileşim kurulmasına imkan veriyor. Yine de birçok firma içerik pazarlama karmasının en önemli parçası olan blog konusunda sorun yaşıyor; yeterli ve iyi içerikler üretmelerine rağmen istedikleri verimi alamıyor ve blogların dönüşüme katkısı istenenin altında kalıyor. Eğer kurumsal blogunuzun performansından memnun değilseniz, güçlü bir blog oluşturmak için aşağıda yer alan 5 temel adımı izlemenizi öneririz.
1.    Blog hedeflerinizi yeniden gözden geçirin. Blog oluşturmaya başladığınızda belirli hedeflerle yola çıkmış olabilirsiniz. Ancak zaman içerisinde bu hedefleri tekrar değerlendirmeli, gerekiyorsa yeni hedefler belirlemelisiniz. Firmalar blogları pazarlama için kullanmaya başladıklarından bu yana blog formatları, tüketicilerin ilgileri, tercihleri, medyayı kullanım biçimleri büyük ölçüde değişti. Daha fazla müşteriye ulaşmak ya da müşteri hizmetlerini güçlendirmek gibi çok çeşitli amaçlarla bir kurumsal blog oluşturabilirsiniz. Ancak belirli aralıklarla blog hedeflerinizi gözden geçirerek; bu hedefleri gerçekleştirip gerçekleştiremediğinizi, hedef kitlenizin ihtiyaç ve beklentilerini karşılayıp karşılamadığınızı değerlendirmelisiniz. Genel hedefleri şöyle sıralamak mümkündür:
  • Tüketicilerin ilgisini çekmek, etkileşimi artırmak ve yeni müşteriler kazanmak,
  • Düşünce liderliği oluşturmak ve medyada ücretsiz görünüm sağlamak,
  • Bir e-ticaret sunucusu ya da ürün duyuru platformu aracılığıyla satış aracı olarak kullanmak,
  • Mevcut çalışanlara ilham vermek ve adayların ilgisini çekmek için kurum kültürü ve vizyonunu tanıtmak,
  • Firmanın ürün ve hizmetleri ile ilgili bilgi ve gelişmeleri paylaştığı bir müşteri ilişkileri ve geri bildirim sağlama mekanizması olarak kullanmak.

2.    Hedef kitleniz kim? Blog okuyucuları doğrudan etkileşim kurmadığı sürece onları tanımak; ilgileri, beklentileri ve eğilimleri hakkında bilgi sahibi olmak mümkün değildir. Hedef kitleyi tanımlamak için iyi yöntem hedef kitle hakkında bildiklerimizi daraltmak olacaktır. Böylece içerik ve amaçlarla ilgili daha doğru ve etkili bir analiz yapılabilir. Hedefler için doğru bir felsefe benimsediğinizi düşünüyorsanız; hedef kitlenizi genişletebilir, içeriklerinizi farklı kitlelere göre çeşitlendirebilirsiniz. Hedef kitleleri şu şekilde gruplandırabilirsiniz:
  • Müşteriler
  • Potansiyel müşteriler
  • Çalışanlar
  • Sektör mensupları
  • Medya
  • Yatırımcılar
Bir kurumsal blog birden fazla hedef kitleye hitap edebilir. Bu nedenle blog paylaşımlarını ve içerik planını spesifik kitleler ve ulaşılmak istenen sonuçlara uygun olarak hazırlamak önemlidir. Bunların yanında okuyucuları etkileşim kurmaya teşvik etmek; hedef kitle segmentleri hakkında hakkında daha fazla veriye ulaşmanıza ve belirli personaları geliştirmenize yardımcı olacaktır. kurumsal blog yönetimi
3.    Etkileşim sağlayacak içerikler üretin. Blog hedeflerinizi ve hedef kitlenizi yeniden gözden geçirip gerekli değişikliklere karar verdikten sonra içerikleriniz üzerinde çalışmaya başlamalısınız. Genel anlamda içerik trendleri, görsel trendlerden video trendlerine kadar, çok daha görülebilirdir. Blog etkileşimini değerlendirmek, medya ve gündeme uygun olan ve sektör trendlerini gözlemlemek içeriklerin ilgi çekmesi için önemlidir. Sadece tek bir yaklaşıma odaklanarak trendlerdan faydalanma imkanlarını kaçırmayın. Blog içeriği oluştururken şunlara dikkat etmenizi öneririz:
  • Hedef kitleniz ve iş hedeflerinize uygun olan tüm konuları takip edin.
  • Tutarlı içerikler paylaşın.
  • İçerik hazırlama sürecinde çalışanlar, müşteriler ve etkili kişilerden yardım isteyin.
  • İçeriklerinizi aramalar için optimize edin ve eylem çağrısında bulunun.
Buzzsumo ve SEMRush gibi izleme araçlarını kullanarak içeriklerin performansını ve rakiplerinizi takip edin.
4.    Konuşun ve katılıma teşvik edin. Tekdüze, etkileşime kapalı ve okuyucularla konuşmayan bir blog okurların ilgisini çekmeyecektir. Okurları katılıma teşvik etmek için şu yöntemleri kullanmanızda fayda var:
  • Başka blogları okuyun ve yorum bırakın.
  • Popüler blog yazarlarının içeriklerine link verin ve yazarları etiketleyin.
  • Blog yorumlarını yanıtlayın.
  • Aboneliği ve paylaşımı kolaylaştırın.
Sektörel haber kanalları ya da bloglarda takip etmek istediğiniz konularla ilgili içerikler paylaşıldığında haberdar olmak istiyorsanız; Buzzsumo, Google Alerts veya benzeri bir hizmetten faydalanmanızı öneririz. Katılım, blog okurlarının ya da sosyal ağlardaki takipçilerin diğer etkili kişilerle birlikte oluşturduğu kitle kaynaklı içerik ve öneriler şeklinde ortaya çıkabilir. İçerik pazarlamada gerçekten çok değerli olan etkileşimi güçlendirmek için insanlardan içeriklerinize katkı yapmalarını isteyin ve katkı yapan kişilere teşekkür etmeyi ihmal etmeyin. blog yönetimi
5.    Optimizasyon ve ölçümleme yöntemlerini belirleyin. Pazarlama amaçlı blog içeriklerinin tüketicilere firma mesajlarını iletmekte başarılı olup olmadığı, tüketici ile etkileşimi artırıp artırmadığı ve bunların iş hedeflerine etkisinin ölçümlenmesi daha etkili iletişim stratejileri belirlemek için çok önemlidir. İçerik pazarlamasının dönüşümünü ölçümlemek için pek çok metrikten ve araçtan faydalanılabilir. Blogunuzun müşteri kazanma, sektörel liderlik, çalışanlarla ve tüketicilerle etkileşim gibi amaçlarına göre neyi izleyeceğinizi, ölçümleyeceğinizi ve optimize edeceğinizi belirleyin. İlgili bloglarla hedefler, amaç, hedef kitle, içerik ve etkileşim uyum içinde ve canlı olduğunda bloglar son derece verimli olabilir. Blog performansının ölçümlenmesi kısmen blogun amacına ve hedef kitlesine bağlıdır. Blog verimliliğinin ölçümlenmesi için aşağıdaki yöntemlerden faydalanabilirsiniz:
  • Sayfa ziyaretleri, içeriklere verilen linkler, alınan geribildirimler gibi genel web analizleri,
  • Arama sonuçlarında görünürlüğü ve performansı,
  • RSS kaynağı ve email istatistikleri,
  • Sosyal paylaşımlar ve etiketler,
  • Sektörle ilgili web sitelerinde ve bloglarda görünürlük,
  • Gelen bağlantılar,
  • Kayıt, indirme, form doldurma gibi eylem çağrısı sonuçları.
Ayrıca ölçümleme yöntemleri hakkında daha fazla bilgi için “İçerik Pazarlama Ölçümleme Yöntemleri” ve “Önemli Dijital Pazarlama Metrikleri” başlıklı yazılarımıza göz atmanızı öneririz.
Kurumsal blog yönetimini geliştirmek ve iyileştirmek için faydalanabileceğiniz önerilerle içerik pazarlama çalışmalarınızı güçlendirebilir ve dönüşümü artırabilirsiniz. 

İlgili Haberler

İçerikler Hangi Sıklıkla Güncellenmeli?
İçerikler Hangi Sıklıkla Güncellenmeli?
Devamını Oku >
Web Siteniz için Meta Tıtle ve Descrıptıon Nasıl Yazılır?
Web Siteniz için Meta Tıtle ve Descrıptıon Nasıl Yazılır?
Devamını Oku >
Girişimciler İçin Pazarlama Amaçlı Blog Yazmanın Faydaları
Girişimciler İçin Pazarlama Amaçlı Blog Yazmanın Faydaları
Devamını Oku >
Dönüşümü Artırma Amaçlı İçerik Yazma Örnekleri
Dönüşümü Artırma Amaçlı İçerik Yazma Örnekleri
Devamını Oku >
Başarılı Kullanıcı Kaynaklı İçerik Kampanyaları
Başarılı Kullanıcı Kaynaklı İçerik Kampanyaları
Devamını Oku >
Blog Trafiği Rekabet Analizi İle Nasıl Artırılır?
Blog Trafiği Rekabet Analizi İle Nasıl Artırılır?
Devamını Oku >
İçerik Pazarlama Ölçümleme Yöntemleri
İçerik Pazarlama Ölçümleme Yöntemleri
Devamını Oku >
Yaratıcı Blog Başlıkları Nasıl Olmalı?
Yaratıcı Blog Başlıkları Nasıl Olmalı?
Devamını Oku >