Server Sıde Taggıng Nedir ve GTM’den Farkları Nelerdir?

Server Sıde Taggıng Nedir ve GTM’den Farkları Nelerdir?

Her yerde olduğu gibi dijital dünyada da sık sık yenilikler ve güncellemeler görülmektedir. Bunlardan biri de server side tagging olarak bilinen ve sunucu tarafından etiketleme anlamına gelen Google tag manager’in yeni bir yoludur. Popüler olarak kullanılan çevrimiçi araçlardan biri olan GTM’e alternatif olarak geliştirilen bir araçtır. Web sayfalarında analitik pazarlama gibi kodların eklenmesini sağlayan ve çevrimiçi araçlar arasında yer alan GTM, dijital pazarlama dünyasında oldukça yaygın kullanıma sahiptir. En büyük avantajı ise web sayfası yöneticilerinin ve dijital pazarlama yapanların web sayfalarına kod eklemesini kolaylaştırmasıdır. Server side tagging ise bunların daha yeni bir yolu olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Server Side Tagging Nedir?

Kullanıcıların etkinliklerini nerede olursa olsun ölçmeye yarayan server side tagging, veri toplamak için çeşitli kapsayıcıları kullanır. Verilerin izlenmesi için farklı bir yaklaşım sunan server side tagging sayesinde kontrol direkt şirketlerinizde olur. Türkçe karşılığı “sunucu tarafı etiketleme” olan server side tagging kullanılarak web sitenizin güvenliğini sağladığınız kadar kullanıcılarınızın da verilerini güvende tutar. Bunu verileri merkezi bir sunucuda saklaması ve veri gizliliklerini düzenlemesiyle daha fazla kontrol ve koruma sağlama imkânı verir.

 

Server Side Tagging ve Google Tag Manager Farkı

Google etiket yöneticisi, web sitelerindeki operatör kaynaklarından gelen etiketleri, değişkenleri ve tetikleyici faktörleri kullanarak bunları bir tarayıcı yerine sunucuda yönetimi sağlar. Sunucu tarafından etiketleme ise bunun daha gelişmiş ve yeni bir versiyonu olarak farklı kapsayıcıları kullanarak veri toplama sağlar.

GTM, web sitesi performanslarının daha iyi hale gelmesi, verilerin daha iyi kontrolü, gizlilik uyumları gibi avantajlar sağlarken gizlilik açısından da hassas ve güvenilirdir. Server side tagging ise üçüncü taraf satıcıların veri izlemesi konusunda koruyucu bir göreve sahiptir. Bu da kullanıcıların kendi kişisel verileri de dahil olmak üzere toplanan hiçbir veriye üçüncü kişilerin izin vermemesini sağlar. Günümüz siber dünyasında bu çok ciddi ve kaliteli bir kontrol ve güvenlik sağlar.

 

Sunucu Tarafından Etiketlemeyi Kimler Tercih Etmeli?

Sunucu tarafından etiketleme özellikle hassas işlerle uğraşanlar için oldukça ideal bir seçimdir. Yüksek veri gizliliği, gelişmiş veri kontrol sistemi, veri kalitesi gibi özellikleri açısından oldukça idealdir. Verileri dağıtmadan önce kontrol edebilme ve değiştirebilme özelliği ile de en iyi seçenek olan sunucu tarafından etiketleme yani server side tagging, aynı zamanda pazarlama açısından da fayda sağlar.

Pazarlama konusunda da avantaj elde etmek isteyenlerin tercih edebileceği server side tagging, satın alım döngüsü süresince yüksek görünürlük sağlaması, reklam getirileri ve geri dönüşüm oranları açısından oldukça fayda sağlar. Bu yaklaşım sayesinde hem veri toplama açısından hem de gelişmiş kontrol açısından ciddi karar verme yetenekleri sağlar.

 

Web sayfasını ziyaret edenlerin ilk önceliklerinden biri elbette gizlilik ve güvenliktir. Geliştirilmiş olarak sunulan gizlilik ve güvenlik seçeneklerine ek olarak rıza alınmadan veri toplanmasını ve paylaşılmasını da önler. Bu da tabi ki web sayfasını ziyaret eden kullanıcıların siteye ve firmaya olan güvenini arttırır. Server side tagging, yalnızca işletmeler için değil, kullanıcılar ve üçüncü kişiler için de fayda sağlar. Bu da çevrimiçi dijital işlemler arasında yeni olan server side tagging’i GTM’dan ayıran ve yenilenmiş hali olarak sunulan en iyi özellikleri arasında yer alır. Birçok alan için farklı açılardan sunduğu faydaları sayesinde hem güvenle tercih edilmekte hem de kullanıcıların rahat bir şekilde kullanabilmesini sağlamaktadır. Pazarlama performansınızın artmasına katkı sağlayacak en doğru araçların kullanılması için Anatomi ile iletişime geçebilirsiniz.

Etiketler:

İlgili Haberler

UI / UX Tasarımcıları için En İyi 12 Fıgma Eklentisi
Web Araçları menu icon
22 Mar 24
UI / UX Tasarımcıları için En İyi 12 Fıgma Eklentisi
Devamını Oku >
Google Ads Enhanced Conversıon
Dijital menu icon
22 Mar 24
Google Ads Enhanced Conversıon
Devamını Oku >
Google Consent Mode Nedir? Basıc Consent Mode vs Advanced Consent Mode
Dijital menu icon
15 Şub 24
Google Consent Mode Nedir? Basıc Consent Mode vs Advanced Consent Mode
Devamını Oku >
GA4 Enhanced Conversion
Arama Motorları menu icon
15 Şub 24
GA4 Enhanced Conversion
Devamını Oku >
Makine Öğreniminin Dönüşüme Sağladığı Katkılar
Dijital menu icon
19 Oca 24
Makine Öğreniminin Dönüşüme Sağladığı Katkılar
Devamını Oku >