15 Şub 24
Konular menu icon D/A

Site Hızını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Site Hızını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, sanal ortamda geçirilen zaman giderek artar. Hem kişisel hem kurumsal olarak birçok web sitesinin kurulmasıyla; bilgiye, eğlenceye, işe ve eğitime erişim daha da kolaylaşmış durumda. Ancak, internet üzerindeki bilgi kirliliği arasında doğru verilere ulaşmanın yanı sıra, site hızının da tatmin edici olması son derece önemli. Çünkü bir web sitesinin yavaş bir şekilde açılması, kullanıcıyı rahatsız eder ve genellikle hemen siteyi terk etmelerine neden olur. Ayrıca, yavaş yükleme süreleri dönüşümleri de olumsuz yönde etkileyebilir. Sayfa hızının artmasıyla birlikte, dönüşüm oranında artış gözlemlenir.

 

Site Hızı Nedir?

İnternet kullanıcılarının dikkatini çeken konulardan biri kesinlikle site hızı. Bir web sitesinin hızının ne olduğunu anlamak, web sitesini her yönüyle mükemmel hale getirmek isteyenler için önemli bir bilgi. Web sitesi hızı, sadece bir web sitesine erişirken bilgisayarın hızıyla ilgili değildir. Aynı zamanda tarayıcının içeriği ne kadar hızlı bir şekilde ekranda görüntüleyebileceğiyle de ilgili. Bu nedenle, cihazın site hızındaki tek etken olduğunu düşünmek doğru olmaz.

Web sitesi hızı, bir web sayfasının yüklenmesi için geçen süre olarak tanımlanır. Bir web sayfasının yüklenmesi, kullanıcının başka bir sayfaya ne kadar hızlı geçebileceğini etkiler. Görseller, videolar ve komut dosyaları gibi öğelerin yüklenmesi; metinlerden daha uzun sürebilir. Yavaş yüklenen bir web sitesi, kullanıcılar için sinir bozucu olabilir. Çünkü içeriği görüntüleyebilmek için tüm öğelerin indirilmesini beklemeleri gerekir. Bu nedenle, web sitesi sahipleri ve geliştiricileri, kullanıcı deneyimini olumlu yönde etkilemek için web sitelerinin hızını optimize etmeye özen göstermeli.

 

Site Hızı Nasıl Ölçülür?

Web sitesinin hızını ölçmenin ilk adımı bir araç kullanmak. Çevrimiçi olarak kullanılabilen birçok araç mevcut. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

 

  • PageSpeed​​Insights 
  • GTMetrix
  • Pingdom
  • WebPageTest
  • Yslow

 

Bu araçların hepsi farklı çalışır ancak çoğu benzer bilgiler verir. Daha sonra bu veriler site sahibinin kendi ölçümleriyle karşılaştırılabilir. İki sayı grubu arasında önemli farklar varsa bir şeylerin değişmesi gerektiğini sinyali alınır.

 

Site Hızını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

İdrak edilmesi gereken ilk şey genel olarak web sitesi performansını hangi unsurun etkilediği. Web sayfası ne kadar karmaşıksa performansı da o kadar yavaş olur. Site hızının etkilenmesinde önemli role sahip olan faktörler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

 

  • Dosyaların Boyutu: Dosya ne kadar büyük olursa tarayıcının onu indirmesi o kadar uzun sürer. Örneğin sitede genişliği 800 piksel ve yüksekliği 600 piksel olan bir görsel varsa, tarayıcının biri görselin üst yarısı için, diğeri alt yarısı için olmak üzere iki ayrı dosya indirmesi gerekir. GIF, JPG veya BMP yerine PNG formatı kullanılıyorsa dosya boyutu daha küçük olur. Ancak kalitesi o kadar iyi olmayabilir. 
  • Dosya Sayısı: Bir sayfada çok sayıda farklı dosya varsa tarayıcının aktardığı toplam veri miktarı artar. Bu, sayfanın yüklenmesinin daha uzun süreceği anlamına gelir.
  • Dosya Türü: Bazı dosya türlerinin görüntülenebilmeleri için sunucuda ek işlemler yapılması gerekir. Örneğin bazı tarayıcılar, kullanıcı Adobe Acrobat Reader'ı indirmediği sürece PDF'leri görüntülemez. 
  • Sunucu Yanıt Süresi: Bu, istemcinin sunucuya bir istek göndermesi ile sunucunun yanıt vermesi arasında geçen süreyi ifade eder. Yavaş sunucu yanıt süresi, büyük dosyaların indirilmesinde gecikmelere neden olabilir.
  • Tarayıcı Uyumluluk Sorunları: Farklı tarayıcılar web sitelerini görüntülemek için farklı teknolojiler kullanır. Her birinin kendine özgü özellikleri ve kısıtlamaları bulunur. Bazı tarayıcılar belirli HTML etiketlerini desteklerken bazıları desteklemeyebilir. Örneğin, Internet Explorer 8 bazı HTML 5 etiketlerini destekler ancak hepsini desteklemez. Ayrıca Flash video, ses veya Java uygulamalarını da desteklemez. Diğer tarayıcılar bazı HTML 5 etiketlerini destekleyebilir ancak diğerleri için destek sağlayamayabilir. Ayrıca belirli multimedya içeriği türleri için destekten yoksun olabilirler.
  • Ağ Gecikmesi: Bilgilerin ağ üzerinden istemciden sunucuya aktarılması için gereken süreyi ifade eder. Daha uzun gecikmeler, kullanıcının internet bağlantısının normalden daha yavaş olduğu anlamına gelir.
  • Bant Genişliği Sınırlamaları: Bazı ağlar kullanıcıların kullanabileceği bant genişliğini sınırlar. Bu, kullanıcıların aynı anda çok fazla veri gönderip alamayacağı anlamına gelir.
  • İstemci Tarafında Komut Dosyası Oluşturma: Bazı tarayıcılar, geliştiricilerin komut dosyalarını doğrudan sayfalarına yazmasına olanak tanır. Diğerleri harici bir komut dosyası kitaplığı kullanmalarını gerektirir.
  • Önbelleğe Alma: Tarayıcılar, birisi her ziyaret ettiğinde yeniden indirmek zorunda kalmamak için web sayfalarını önbelleğe alır. Aynı web sayfası tekrar istenirse, sunucudan yeni kopyayı alma sürecinden geçmek yerine önbelleğe alınmış sürüm kullanılır. Ancak sitenin içeriği sık sık değiştiği için önbelleğe alma dinamik sitelerde pek iyi çalışmaz. Ayrıca tarayıcı sayfanın yalnızca en son sürümünü önbelleğe alabilir.
  • Web Sayfası Yükleme Sırası: Bir sayfadaki çeşitli öğelerin yüklenme sırası, sayfanın yüklenme hızını etkiler. Örneğin, eğer bir bağlantı ilk önce görünüyorsa ziyaretçi muhtemelen başka bir metni okumadan önce o bağlantıya tıklayacak. Metin ilk önce görünürse tam tersi etki oluşur.

 

Web sitesi hızını etkileyen ancak burada bahsedilmeyen çeşitli faktörler de var. Bu faktörlerin ne olduğunu belirlemenin en iyi yolu siteyi sahibinin test etmesi. Google PageSpeed ​​Insights gibi araçlar kullanılarak test yapılabilir. Site hızını etkileyen faktörler hakkında daha fazla bilgi edinmek ve web sitenizin performansını artırmak için Anatomi uzmanlarından destek alabilirsiniz.

Etiketler:

İlgili Haberler

Server Sıde Taggıng Nedir ve GTM’den Farkları Nelerdir?
Server Sıde Taggıng Nedir ve GTM’den Farkları Nelerdir?
Devamını Oku >
UI / UX Tasarımcıları için En İyi 12 Fıgma Eklentisi
Web Araçları menu icon
22 Mar 24
UI / UX Tasarımcıları için En İyi 12 Fıgma Eklentisi
Devamını Oku >
Google Consent Mode Nedir? Basıc Consent Mode vs Advanced Consent Mode
Dijital menu icon
15 Şub 24
Google Consent Mode Nedir? Basıc Consent Mode vs Advanced Consent Mode
Devamını Oku >
GA4 Enhanced Conversion
Arama Motorları menu icon
15 Şub 24
GA4 Enhanced Conversion
Devamını Oku >
Makine Öğreniminin Dönüşüme Sağladığı Katkılar
Dijital menu icon
19 Oca 24
Makine Öğreniminin Dönüşüme Sağladığı Katkılar
Devamını Oku >
Google Analytics'te Mobil Performansı Nasıl Ölçersiniz?
SEO & SEM menu icon
18 Oca 24
Google Analytics'te Mobil Performansı Nasıl Ölçersiniz?
Devamını Oku >
Dijital Analitikte Son Trendler Nelerdir?
Dijital menu icon
17 Oca 24
Dijital Analitikte Son Trendler Nelerdir?
Devamını Oku >