SEO Hataları Ve Çözüm Yöntemleri

SEO Hataları Ve Çözüm Yöntemleri
SEO hatalarına karşı çözüm yöntemleri geliştirerek sitenizin Google arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını sağlayabilirsiniz. Belli başlı bazı SEO hataları ile çok sık karşılaşıyoruz. Genellikle farkında olmadan yapılan bu hatalar sitenizde kritik zararlara yol açabilir. Bu hatalardan kurtulmak için öncelikle hatalarınızı fark etmeli ve duruma çözüm odaklı yaklaşmalısınız. Bu yazımızda sık karşılaşılan SEO hataları ve bu hataların çözüm yöntemlerini derledik.
1. Tüm kaynakları SEO’ya yatırmak SEO, herhangi bir sektörde çok etkili bir pazarlama stratejisidir ama yalnızca SEO’ya güvenirseniz işinizi tehlikeye atmış olursunuz. Pazarlamaya standart bedende üretilmiş kılıflar giydiremeyiz. Bu nedenle şirketler çoklu pazarlama stratejisi uygulamalıdır ve elde ettikleri sonuçlara göre stratejilerini dönüştürmelidir. SEO, şirketiniz için anlık etkiler yaratmaz ve faydalarını görebilmeniz zaman alır. Bu yüzden SEO uygulamalarının bir gecede sonuç vermesini beklemek yerine sabırlı olmalısınız. Farklı yöntemler daha hızlı sonuç verebilir. Örneğin, tıklama başına ödeme (PPC) daha hızlı sonuç verir ve son derece kontrol edilebilir bir yöntemdir. Organik trafiğiniz arttığında PPC harcamanızı düşürebilir, ihtiyaç duydukça artırabilirsiniz. SEO ve PPC Karşılaştırması başlıklı yazımızda bu iki yöntemin farklarına ve faydalarına değinmiştik, incelemek isteyebilirsiniz. Bir kullanıcıyı müşteriye dönüştürmek için genellikle tek bir ziyaret yeterli olmaz. İnsanlar ürününüzü ya da markanızı ne kadar fazla görürlerse sitenizi tekrar ziyaret etme ve müşteriye dönüşme ihtimalleri de o kadar artar. Remarketing, bir şirketin kullanıcıların davranışına göre reklam gösterme taktiğidir. Yani kullanıcı sizi organik arama sonucu bulmuşsa ama ilk ziyaretinde müşteriye dönüşmemişse daha sonra başka sitelerde gezinirken reklamlarınızı görmelerini sağlayabilirsiniz. Böylece sitenizi tekrar ziyaret etme ve müşteriye dönüşme ihtimallerini artırmış olursunuz. SEO, iyi planlanmış bir pazarlama stratejisinin en önemli bileşenlerinden biridir. Yine de destekleyici taktikler işinizi riske atmanıza engel olur.
2. Eksik içerik oluşturmak Belli başlı SEO kurallarını öğrenmek kolaydır. Her bir sayfa özel bir başlığa ve tanım (meta) etiketlerine ihtiyaç duyar. Böylece hem düzenli bir şekilde dizin oluşturabilir hem de  Google arama sonuçlarında yer alan diğer binlerce siteden ayrışmış olursunuz. Unutmayın, bir sayfanın içeriği optimize edilmiş başlık ve tanım etiketleri kadar önemlidir. Etiketler tek başına sitenizin görünürlüğünü artırmak ya da sitenize gelen ziyaretçileri dönüştürmeniz için yeterli değildir. Sayfanızda özgün ve kullanışlı içerik oluşturduğunuza emin olun. İçerik, sitenize istediğiniz hedef kitleyi çekmek için diğer teknik detaylar kadar, belki daha fazla önemlidir.
3. Yeni algoritmaları takip etmemek Hayatın her alanında değişikliklerle karşılaşırken, bir zamanlar hayati önem taşıyan bazı SEO tekniklerinin zaman içinde önemini kaybetmesi pek şaşırtıcı bir durum değildir. Sonuç olarak güncel olmayan SEO stratejilerini kullanırsanız sonuçlarına da katlanmanız gerekir. Yeni teknikleri uygulamazsanız rakiplerinizin gerisinde kalırsınız. Pazarlama, şirketinizin iş geliştirmesine destek olur, bu yüzden pazarlama ile ilgili makul yeniliklere açık olmalısınız. Ziyaretçilerinize hitap edecek şekilde yazmaya özen gösterin. Sitenizin başarısını anahtar kelime üzerinden gelen ranking'e göre değerlendirmeyin. Bunun yerine trafik ve dönüşüm trendlerini takip edin. Link satın almayın. İçeriğinize anahtar kelimeleri yerleştirmek için gereksiz listelerle uğraşmaktan kaçının.
4. Çok benzer URL’ler oluşturmak Bir çok web sitesi yöneticisi sürekli benzer içerikler kullanıp, bunları çoğaltmanın uygunsuz bir davranış olduğunun farkındadır. Yine de bu her zaman kasten yapılmaz. Aynı URL’nin çok benzer varyasyonları yoluyla da farkında olmadan içeriği çoğaltabilirsiniz. Yazı başlıkları ve URL'lerinizin birbirinden ayırt edilebilecek şekilde farklı olmasına özen gösterin. seo hataları
5. Sitenizin organik trafiğini takip etmemek Organik trafiğiniz bir anda düşerse algoritma güncellemesi ile ilgili yolunda gitmeyen bir durum var demektir. Belki daha basit bir sorun bile olabilir. Farkında olmadan robots.txt dosyanızı değiştirmiş olabilirsiniz veya sitenize virüs bile yerleştirilmiş olabilir. Bu açıdan, Google webmaster araçları panelinde mutlaka sitenizin kaydını yapın ve site analizlerini periyodik olarak takip edin.
6. Çok karmaşık ya da kullanışlı olmayan yapılar Tüm teknik detayları düzenlemeye çalışırsanız bazı şeyler olması gerekenden çok daha karmaşık hale gelebilir. Basitlik her zaman daha iyidir. Sitenizle ilgili her öge için bu geçerlidir. Basitlik, kullanıcılarınızın sitenizi nasıl kullanacağını daha kolay anlamasını ve Google’ın sitenizi daha iyi taramasını sağlar. Örneğin, bunun yerine: https://www.abccompany.com/cat12/prod345 Bunu kullanın: https://www.abccompany.com/sneakers/nike-air
  • Navigasyon
Metin temelli URL kullanırsanız Google sizi daha kolay bulacak ve sitenizdeki farklı bölümleri daha mantıklı şekilde kategorize edecektir.
  • İç bağlantı (Internal linking)
Sitenizdeki sayfaların içeriğinde sitenizdeki diğer sayfalara yönlendiren linkler vermeniz faydalıdır. Diğer yandan kullanıcılar için site kullanımını kolaylaştırır. Navigasyonu daha da basitleştirmek için ziyaretçinizin bulunduğu kategorideki sayfaları yan kolonda gösterebilirsiniz.
7. Bir kez anahtar kelime araması yapmak ve bir daha hiç yapmamak SEO taktiklerinin zaman içinde değiştiğini söylemiştik. Aynı şekilde sektörel ifadeler ve arama yapılan kelimeler de değişir. Birkez anahtar kelime araması yapıp bir daha asla yapmamak yeni bir araba alıp yağını hiç değiştirmemeye benzer. SEO sürekli bakım gerektirir, ihtiyaçları zaman içinde değişebilir. Sitenizde daha önce yayınladığınız sayfalara gelen organik trafiği Google Analytics'den kontrol edin, aynı zamanda odaklandığınız anahtar kelimelerle oluşan arama hacimlerini sürekli gözden geçirin ve gerekirse daha önce yayınladığınız sayfaları değişen arama kriterlerine göre güncelleyin. seo hatası
8. Link vermeye değer bulunmayan içerik oluşturmak Hedef kitlenizin beğeneceği içerikler oluşturmalısınız. Hedef kitleniz içeriğinizi beğenirse paylaşır ve diğer siteler de sitenize link verir. Link vermeye değecek içerik oluşturmak için infografik, video, imaj gibi ögeler kullanmanızı öneririz. Bunun yanı sıra düzenli içerik oluşturma kesinlikle sitenize trafik çekmek için etkilidir ama bu etkileşimi garantilemez. Etkileşimin artması için mutlaka hedef kitlenize uygun içerik oluşturmalısınız.
9. “Buraya Tıklayın” gibi genel CTA ifadeleri kullanmak İnternete bağlı yaşayan bir toplum olarak, artık “Buraya Tıklayın” yazılı linklerle yol katetmek için epey ilerledik. Artık kullanıcılar linkleri de butonları da gayet iyi tanıyorlar. Bu nedenle kullanıcı deneyimi açısından en kolay ve en mantıklı olan linkler işinize yarayacaktır. Ayrıca “Buraya Tıklayın” gibi genel CTA (call to action) ifadeleri, SEO açısından size hiçbir şey kazandırmaz. Bunun yerine sayfanızın içeriği ile uyumlu bir ifade kullanmalısınız. Örneğin, “Yeni kırmızı ayakkabılarımızı görmek için buraya tıklayın!” yazmak yerine “Yeni kırmızı ayakkabılarımıza göz atın!” diyebilirsiniz. Böylece Google’a sayfanızın içeriği ile ilgili güçlü bir ipucu vermiş olursunuz. Google, bu örnekte link içeriğinde kullandığınız "yeni kırmızı ayakkabılar" anahtar kelimelerini tarar ve yönlendirilen sayfanın bu kelimelerle doğru orantılı olduğunu anlayarak bu sayfanın ranking'ini yani SEO açısından kalitesini artırır.
10. Veri biçimlendirmeye önem vermemek Google, Microsoft ve Yahoo’nın ortak noktası schema.org büyük arama motorları için web sitesi veri biçimlerdirmesini standart hale getiren bir çabadır. Temel olarak yapılandırılmış veri biçimlendirme sayesinde arama motorları sitenizin birçok ögesini daha kolay tanır. Bu sayede çok daha iyi arama sonucu elde ederler çünkü bu biçimlendirme arama motorlarının siteniz hakkında daha fazla bilgi almasına yardımcı olur. Bu teknik bir konudur ve sitenizin kodlarında yapılacak bir çalışmadır. Konuya yabancı iseniz, çalıştığınız ajanstan veya web tasarımcınızdan destek alabilirsiniz.
SEO hataları arama sonuçlarında yer almanıza engel olabilir. Sitenize organik trafik sağlamak amacı ile arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak için bu çözüm yöntemlerine dikkat etmelisiniz.  
Etiketler:

İlgili Haberler

Danfoss'tan Yapay Zeka ve Enerji Verimliliği Alanında Google ile Stratejik Ortaklık
Danfoss'tan Yapay Zeka ve Enerji Verimliliği Alanında Google ile Stratejik Ortaklık
Devamını Oku >
Google’ın En Yetenekli Yapay Zeka Modeli Gemini’de Yeni Dönem Başlıyor
Yapay Zeka menu icon
9 Şub 24
Google’ın En Yetenekli Yapay Zeka Modeli Gemini’de Yeni Dönem Başlıyor
Devamını Oku >
Yeni SEO Tanımı Nedir Ve Gelecekte Nasıl Olacak?
SEO & SEM menu icon
1 Ağu 14
Yeni SEO Tanımı Nedir Ve Gelecekte Nasıl Olacak?
Devamını Oku >
İçerik Hırsızlığı Durumunda Yapılması Gerekenler
İçerik Hırsızlığı Durumunda Yapılması Gerekenler
Devamını Oku >
Google Analytics iOS Uygulaması Yayınlandı
Google Analytics iOS Uygulaması Yayınlandı
Devamını Oku >
Google Glass Bankacılık Uygulaması: iGaranti
Google Glass Bankacılık Uygulaması: iGaranti
Devamını Oku >
Google’dan İşaret Dili Projesi: Google Gesture
Google’dan İşaret Dili Projesi: Google Gesture
Devamını Oku >
Google Glass’ta Düşünce Gücüyle Kontrol Devri: MindRDR
Google Glass’ta Düşünce Gücüyle Kontrol Devri: MindRDR
Devamını Oku >