En Önemli Sosyal Medya Kuralları

En Önemli Sosyal Medya Kuralları
Sosyal medya kuralları hedef kitlenizle en sık buluştuğunuz bu platformlarda nasıl etkileşime girmeniz gerektiği konusunda size yol gösterir. Sosyal medyada başarılı olmak için bir deneme ve yanılma sürecinin kaçınılmaz olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle sosyal medyada yeni olanlar için gözlem büyük önem taşıyor. Yine de bu işte başarılı olmak isteyenler için önemli bazı sosyal medya kuralları var. Bazen hangi kuralın zorunlu hangisinin tercihe bağlı olduğuna karar vermekte zorlanabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki önemli sosyal medya kuralları size yardımcı olabilir.
Tüm sosyal medya ağları için; 1. Gün içerisinde birkaç kez paylaşımda bulunuyorsanız, paylaşımlarınızın arasında belli bir süre olduğundan emin olun. Çünkü sosyal medyada art arda aralıksız paylaşımda bulunduğunuzda takipçi kaybedersiniz. 2. Tüm yorumlara olabildiğince hızlı cevap verin. Yapılan araştırmalar bir markanın paylaşımına yorum yapan kullanıcıların yüzde 53'ünün 60 dakika içinde geri dönüş beklediğini gösteriyor. 3. Hashtag sanatını öğrenin. Bir hashtag iyi sonuç verirken on hashtag ile risk almış sayılırsınız. Aslında bu sayı platforma göre değişiyor: Twitter'da en fazla 2, Instagram'da ise en fazla 11 hashtag uygun görülürken, Facebook'ta ya da Pinterest'te hashtag kullanımı tavsiye edilmiyor. 4. Hedef kitlenizi önce eğlendirin ve bilgilendirin, ardından satışa odaklanın. Hedef kitlenizin ilgisini çekip hakkınızda olumlu bir izlenim yarattıktan sonra pazarlama konusunda şansınız artacaktır. 5. Şirketinizden bahsederken birinci çoğul şahıs (biz) kullanın. Böylece kullanıcılar karşılarında bir makine değil bir kişi olduğu izlenimine kapılarak daha fazla güven duyacaktır.
önemli sosyal medya kuralları Twitter için; 6. İnsanlardan direkt olarak sizi takip etmesini istemeyin. Bu Twitter kullanıcıları için pek motive edici bir yöntem gibi gözükmüyor. Sizi takip etmeleri için farklı yöntemler deneyin. 7. 140 karakterin tamamını kullanmayın. Retweet ederek size cevap vermeleri için bir boşluk bırakın. İdeal bir tweet uzunluğu 71 ile 100 karakter arası olarak ifade ediliyor. Yine de Twitter kendi içinde yaptığı değişikliklerle bu konuda daha esnek olma fırsatı sunuyor. 8. Başka şirketlerin hashtaglerini kullanmayın. Trend olan ya da ilgi gördüğünü fark ettiğiniz hashtagleri kullanmadan önce size ne kadar uyumlu olduğunu iyice araştırmanızı tavsiye ederiz. 9. Takipçi satın almayın. Satın aldığınız takipçilerin şirketinize değer katma ihtimali yok gibi gözüküyor. Üstelik takipçilerinizi inceleyen kullanıcılar, satın aldığınızı kolayca anlayabiliyor ve bu da itibar kaybetmenize neden oluyor. 10. Tweetinizi anahtar kelimelerle doldurmayın. Tweet yazarken takipçilerinizle karşılıklı konuşuyor gibi cümleler kurmanızda fayda var. Bu daha samimi bir izlenim yaratarak etkileşiminizi arttırmaya yardımcı olur.
Facebook için; 11. Kendi paylaşımlarınızı beğenmeyin. Bu sizin tamamen beğeni toplamak amacıyla paylaşımda bulunduğunuz izlenimi vererek hayranlarınızın gözünde itibar kaybetmenize neden olabilir. 12. Hayranlarınızın, müşterilerinizin ya da çalışanlarınızın fotoğraflarını izinsiz kullanmayın. Gizlilik artık eskisinden daha önemli bir konu haline geldi. İzinsiz kullandığınız fotoğraflar ileride sorunlara yol açabilir. 13. Paylaşımınızla alakasız insanları etiketlemeyin. İnsanlar alakasız paylaşımların bildirimini almaktan hoşlanmıyor. Sürekli ilgilenmediği konularda bildirim alan kullanıcıların şikayet ettiğini mutlaka siz de duymuşsunuzdur. 14. Paylaşımlarınızı beğenmelerini, paylaşmalarını ya da onlara yorum yapmalarını istemeyin. Örneğin, bir kedi fotoğrafı paylaşıp "Siz de kedileri seviyorsanız beğenin" demeniz kullanıcıları harekete geçirmek için yeterli değil. Üstelik bu insanları rahatsız eden bir hal alma riski taşıyor.
önemli sosyal medya Instagram için; 15. İnsanlardan sizi takip etmesini ya da hashtaglerinizi kullanmasını istemeyin. Bu profesyonel bir davranış değil. 16. Aşırı paylaşım yapmaktan kaçının. Yapılan araştrmalar Instagram'da yapılması gereken paylaşım sıklığıyla ilgili net bir veri sunmakta yetersiz kalıyor. Yine de insanların anasayfasını işgal edecek kadar sık paylaşım yapmamakta fayda var. 17. Markanızla uyumlu olacak hashtagler kullanın. İdeal hashtag sayısı 11'dir. Daha önce de söylediğimiz gibi, Instagram hashtag kullanmak için en ideal platformlar arasında yer alıyor.
LinkedIn için; 18. Bağlantı taleplerinizi kişiselleştirin. Onlara neden bağlantı kurmak istediğinizi söyleyin. Jenerik talep metni yerine kendi cümlelerinizle onları bağlantılarınıza eklemek istediğinizi söylemeniz bile fark yaratacaktır. 19. Bağlantı kurduktan sonra “hoş geldiniz” mesajı gönderin. Bu sosyal medya kuralı size çok sıradan gelebilir. Fakat, çok basit bir şey olmasına rağmen bu mesajı gönderen gerçekten çok az kişi var. İnsanlarla iletişime girmekten çekinmeyin. Karşılığını mutlaka alacaksınız. 20. Gruplara hemen üye olmayın ya da ilk iş olarak kendinizi pazarlamaya başlamayın. Gruplara üye olmadan önce ilginizi çeken grup hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunuzdan emin olun. Grup içerisinde pazarlama çalışması gerçekleştirmeden önce grup dinamiğini anlamaya çalışın. 21. Mecranın profesyonel tonunu kullanmayı ihmal etmeyin. Çok sayıda sosyal medya platformu arasında en profesyonel ton kullanılması gereken platform LinkedIn'dir. Siz de platformun bu tonuna ayak uydurun.
Google+ için; 22. Paylaşımlarına yorum yaparken yazarları mutlaka etiketleyin. Böylece, nazikçe onlara referans vermiş ve yazarlarla iletişime geçmiş olursunuz. 23. Paylaşımda bulunurken önce yorum ekleyin. Google+ paylaşımları okumak ve yazmak için son derece keyiflidir. Bu paylaşımlar mini blog içerikleri gibi kullanılabiliyor. Platformun sunduğu fırsatlardan faydalanmayı ihmal etmeyin. 24. İçeriklerinizi ilgili çevrelerle paylaşın. Bir çevreye direkt mesaj atarak içeriğinizi paylaşmanız bir grupta paylaşmakla benzer bir etki yaratır. Bu kişiler zaten içeriğinizin konusuyla ilgileneceği için okunurluk oranınız da artacaktır. 25. Google+ metin formatını kullanın. Kalın içerik için *metin*, yana eğik içerik için _metin_ ve üstü çizili içerik için -metin- şeklinde yazmanız yeterli olacaktır.
sosyal medya kuralları Pinterest için; 26. Pin’leriniz için başarılı tanımlar oluşturmayı ihmal etmeyin. Bazen farklı imajları tek seferde yüklemek için tanım yazmadığınız olabilir. Fakat imajları tanımladığınız bu metinler daha fazla kişi tarafından keşfedilmenizi sağlayacaktır. 27. Orijinal kaynağa mutlaka referans verin. Kullandığınız ve paylaştığınız imajların kaynağına link vermeniz büyük önem taşıyor. 28. Daha fazla etkileşim almak için sizinle alakası olmayan imajlar paylaşmayın. Size geri gönüşümü olmayacak bir etkileşim hiçbir işinize yaramaz. Bu nedenle sadece profiliniz için faydalı olacak paylaşımlarda bulunun. 29. Sadece kendi ürünlerinize ait görselleri paylaşmayın. Bunun yerine blog içerikleriyle ve farklı kaynaklardan kullanacağınız imajlarla zenginleştirdiğiniz bir platform yaratabilirsiniz.
Yukarıda en önemli sosyal medya kuralları şirketinize ya da size ait sosyal medya hesaplarını yönetmede yardımcı olabilir. Unutmayın, sosyal medya hedef kitlenize ulaşmanın en iyi yollarından biridir. Bu konuda kendinizi geliştirmeye önem verin.

İlgili Haberler

Sosyal Medyada Paylaşmamanız Gereken 10 Konu
Sosyal Medyada Paylaşmamanız Gereken 10 Konu
Devamını Oku >
Instagram’da Takipçi Sayısı Artırma Yöntemleri (10+ Etkili Yöntem)
Instagram’da Takipçi Sayısı Artırma Yöntemleri (10+ Etkili Yöntem)
Devamını Oku >
Sosyal Medya Yöneticileri İçin Kontrol Listesi
Sosyal Medya Yöneticileri İçin Kontrol Listesi
Devamını Oku >
 Paylaşılabilir Görsel İçerikler İçin Tasarım Tavsiyeleri
Paylaşılabilir Görsel İçerikler İçin Tasarım Tavsiyeleri
Devamını Oku >
Moda Markaları Sosyal Medyayı Nasıl Kullanmalı?
Moda Markaları Sosyal Medyayı Nasıl Kullanmalı?
Devamını Oku >
Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçme Ve Kurtulma Yolları
Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçme Ve Kurtulma Yolları
Devamını Oku >
Sosyal Medya Tarihçesi
Sosyal Medya Tarihçesi
Devamını Oku >
Twitter'da Tutarlı Bir Marka İmajı Nasıl Oluşturulur?
Twitter'da Tutarlı Bir Marka İmajı Nasıl Oluşturulur?
Devamını Oku >