Micro-Influencer ve Mega-Influencer Arasındaki Fark Nedir?

Micro-Influencer ve Mega-Influencer Arasındaki Fark Nedir?
Micro ve Mega Influencer arasındaki farkın ne olduğunu ve pazarlama stratejiniz için hangisinin doğru olduğunu yazımızdan öğrenebilirsiniz. Favori blogger’ınızı bir ürünü tavsiye ederken hiç gördünüz mü? Peki onun tavsiye ettiği ürünün hemen bir fotoğrafını çektiniz mi? Influencer Marketing’in işleyiş biçimi böyledir. Yarattığınız nişteki insanlarla bağlantıda olan ilgili ve etkileşimi yüksek kitleye ulaşarak satışları artırmak Influencer Marketing’in temelini oluşturur. Bu araştırma, tüketicilerin %75’inin sosyal medyada yapılan tavsiyeler üzerine bir şeyler satın alabileceğini gösteriyor. Influencer Marketing’in güçlü etkisini buradan da görebilirsiniz. Tüketiciler için Influencer Marketing, Word-Of-Mouth (WOM) yani ağızdan ağıza pazarlamanın dijital halidir ve görünürlüğü, bilinirliği artırır. Bu yüzden markalar için çok kazançlıdır. Çoğu marka, Influencer Marketing’e yaptığı ortalama 1 dolarlık yatırımla 6.50 dolar gelir elde ediyor. Ne kadar cazip görünse de sektörünüzdeki en büyük influencer’a para saçarak her zaman en doğru yanıtı almanız ne yazık ki mümkün değil. Farklı seviyelerdeki influencer’ları hesaba katmanız ve işletmeniz ya da kampanyanız için hangileri daha uygunsa onlarla çalışmanız gerekiyor. Micro ve Mega Influencer’lar arasındaki fark burada devreye giriyor.
Micro-Influencer Nedir? Sosyal medyayı aktif olarak kullanan fakat çok fazla takipçisi olmayan tüketiciler bu kategoriye giriyor. Bu insanlar, sevdikleri ürünlerle ilgili paylaşımlar yapıyor, bunun için para aldıkları için değil, yalnızca ürünleri sevdikleri için paylaşım yapıyor. Mütevazı takipçi kitlesine sahip müşterilerden, marka savunucusu isimlere kadar pek çok kişi Micro-Influencer kategorisine dahil. Bu kişilerin 10 bin kişiden az takipçileri olması gerekiyor. Yukarıdaki grafik, sosyal medya kullanıcıların ne kadar fazla takipçileri varsa içerik etkileşiminin o kadar düştüğünü gösteriyor. 10 milyondan fazla takipçisi olanların beğeni oranı 1.66, yorum oranları 0.05’ken; 1.000 takipçiye sahip Micro-Influencer’ların beğeni oranı 8.03, yorum oranı ise 0.56. Grafikte de görüldüğü üzere, Micro-Influencer’lar tarafından yaratılan içerikler daha fazla ilgi çekiyor. Mega-Influencer Nedir? Sektördeki anahtar seslerdir. Micro-Influencer’ların aksine 10 bin ve üstü takipçi sayısına sahiptirler ve online varlıklarının ünlü olmalarıyla bir bağlantıları vardır. Mega-Influencer’lar, markalı içerik paylaşmak için ücret alır ve hatırı sayılır takipçi kitlelerine bu içerikleri ulaştırır. Influencer Marketing dünyasındaki tamamen ücretli tanıtımın örneğidir. Influencer.co'nun raporuna göre, 2.000-100.000 arası takipçiye sahip Micro-Influencer'lar Instagram postu paylaşımı başı 137 dolar ile 258 dolar arası ücret alıyor. 100.000 üstü takipçi sayısına sahip influencer'larda ise bu rakam tek post başına 1.000 dolara kadar ulaşabiliyor. Influencer’ların 2 farklı seviyesini öğrendikten sonra markanızı her biriyle nasıl tanıtmanız gerektiğine göz atalım:
Micro-Influencer Marketing Marka Uygulama Örneği Clinique Cilt bakımı markası Clinique, yeni erkek ürünlerini tanıtmak için Micro-Influencer Marketing’den yararlandı ve film yapımcıları, stilist ve doğayla iç içe olmayı seven erkek influencer’ları hedefledi. Her bir influencer, markanın farklı bir yönünü tanıttı ve markanın yeni ürünlerini günlük hayatta nasıl kullandıklarını gösterdi. Sonuç olarak kampanya, Clinique’in Instagram hesabının 3.8 katından fazla etkileşim oranı ve 67.000 etkileşim aldı. Alınacak Dersler: Hedef kitleye direkt olarak ulaşabilecek influencer’lar seçmek, dikkatli bir seçimin ardından ürünleri onların hayatına benzersiz bir şekilde entegre ederek doğal görünmesini ve daha az satışa odaklı görünmeyi sağlamak. Micro-Influencer Kazanmak İçin Yapmanız Gerekenler:
  1. Hikayelerini paylaşmalarına izin verin
  2. Devam eden kampanyalarda onlara yer verin
  3. Müşterilerin yarattığı içerikleri toplayın ve paylaşın

Mega-Influencer Marketing Marka Uygulama Örneği Got Milk? Sosyal medyada büyük etki yaratan Got Milk? kampanyası, Amerika’daki şehirlere ünlü atletlerin süt içmenin faydalarından bahsettiği posterlerin asılmasıyla birlikte başladı. Refuel, eski Amerikan futbolu oyuncusu Hines Ward’la iş birliği yaparak kampanyayı güçlendirdi. Marka, ünlülerle iş birliği yaparken ürünle pek de ilgisi olmayan tüketicileri hedefledi ve daha büyük bir etki yarattı. Kampanya, bildik marka algısını değiştirirken, yeni bir demografik gruptaki satışlar yükseldi. Mega-Influencer Marketing Yapmak İçin: Mega-Influencer pazarlaması, adından da anlaşılacağı gibi bir hayli ilgili, etkileşim halindeki dev bir izleyici kitlesine ulaşmanızı sağlar. Maliyet artar çünkü bir ünlü ya da milyonlarca sahip bir sosyal medya yüzünü ucuz fiyata ürününüzü tanıtması için ikna edemezsiniz ve çoğu markanın buna ayıracak bütçesi de yoktur. Büyük markaların tanıtım yapabilmek için ne kadar büyük paralar harcayabildiğini Kim Kardashian’ın Instagram feed’ine bakarak anlayabilirsiniz. Influencer Marketing’de etkileşim başına ödenen maliyetleri aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.

İlgili Haberler

İçerikler Hangi Sıklıkla Güncellenmeli?
İçerikler Hangi Sıklıkla Güncellenmeli?
Devamını Oku >
Web Siteniz için Meta Tıtle ve Descrıptıon Nasıl Yazılır?
Web Siteniz için Meta Tıtle ve Descrıptıon Nasıl Yazılır?
Devamını Oku >
Mikro-Influencer İş Birlikleri Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler
Mikro-Influencer İş Birlikleri Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler
Devamını Oku >
İçerik Pazarlamasında Etkili Olan 5 Araç
İçerik Pazarlamasında Etkili Olan 5 Araç
Devamını Oku >
Instagram’da Görünürlüğünüzü Artırmanın 12 Yolu
Instagram’da Görünürlüğünüzü Artırmanın 12 Yolu
Devamını Oku >
İçerik Pazarlamada Sık Yapılan 5 Hata
İçerik Pazarlamada Sık Yapılan 5 Hata
Devamını Oku >
2017’de Facebook’ta En Çok Paylaşılan İçerikler
2017’de Facebook’ta En Çok Paylaşılan İçerikler
Devamını Oku >
Z kuşağı Nedir ve Nasıl İçerik Tüketir?
Z kuşağı Nedir ve Nasıl İçerik Tüketir?
Devamını Oku >