İnternet Ve Sosyal Medya Kullanıcı İstatistikleri 2017

İnternet Ve Sosyal Medya Kullanıcı İstatistikleri 2017

We Are Social ve Hootsuite tarafından yayınlanan “Digital in 2017 Global Overview” raporu internet, mobil ve sosyal medya kullanıcı istatistikleri konusunda önemli bilgiler sunuyor. Dijital pazarlama ajansı We Are Social, Hootsuite işbirliği ile hazırladığı “Digital in 2017 Global Overview” raporunu yayınladı. 238 ülkeden toplanan verilerle hazırlanan 106 sayfalık raporda; internet ve dijitalin gelişimi ile ilgili güncel bilgiler, istatistikler ve trendler yer alıyor. Günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen dijital bağlantıların hayatımızı nasıl değiştirdiği gözler önüne seren raporun detaylarına geçmeden önce; We Are Social’ın araştırmada tespit ettiği bazı bilgilere değinmekte fayda var. Araştırmaya göre;

  • Dünyanın yarısından fazlası artık en az 1 adet akıllı telefon kullanıyor.
  • Dünya nüfusunun neredeyse üçte ikisi en az bir cep telefonu sahibi.
  • Dünya genelinde web trafiğinin yarısından fazlası artık cep telefonundan geliyor.
  • Dünyanın dört bir yanındaki mobil bağlantıların yarısından çoğu artık “genişbant”
  • Dünya nüfusunun beşte birinden fazlası son 30 gün içinde alışveriş yaptı.

2017 yılının internet kullanımında önemli bir kilometre taşı oluşturacağını gösteren bulgular, mobil kullanımın hızlı artışını da bir kez daha gözler önüne seriyor.
Türkiye’nin İnternet ve Sosyal Medya Kullanım İstatistikleri Türkiye’de nüfusun %60’lık penetrasyonun milyonu oluşturan 48 milyon kişi internete bağlanıyor. Raporda aktif sosyal medya kullanıcı sayısı olarak da 48 milyonu görüyoruz fakat bu sayının tekil kullanım olmadığını belirtelim. Türkiye’deki mobil kullanıcı sayısı 71 milyonken, sosyal medyaya mobilden bağlanan kullanıcı sayısı ise 42 milyon.

Büyümeye baktığımızda Türkiye'de 2016 Ocak ayından bu yana internet kullanıcı sayısının %4 ile 2 milyon, aktif sosyal medya kullanıcısı sayısının ise %14 ile 6 milyon arttığını görüyoruz. Ülkemizde sosyal medyayı mobilden kullanan kişi sayısı ise son bir yıl içerisinde %17 oranında artmış durumda. Rapora göre Türkiye'deki cihaz kullanıcılarının %95'i cep telefonu sahibi ve %75'i akıllı telefon kullanıyor. Dizüstü ve masaüstü bilgisayar kullanımı %51 oranındayken, TV'nin %98 ile hayatımızda hala önemli bir yeri var. Kullanıcılar gün içerisinde ortalama 7 saatini bilgisayar karşısında, 3 saatini telefon üzerinden internete bağlanarak ve 3 saatini sosyal medya platformlarında geçiriyor. TV karşısında geçirilen vakit ise ortalama 2 saat. Türkiye'nin web trafiğine göre; bilgisayar üzerinden ziyaretlerin %29 oranında gerileyerek %36'ya düştüğünü, mobil trafiğin ise %33 oranında artarak %61'e çıktığını görüyoruz. Bu durum Türkiye'de web trafiği konusunda mobilin ne derece önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

Son olarak ülkemizde en çok kullanılan sosyal medya kanallarında değinelim. Türkiye'de en çok kullanılan sosyal medya kanalı Youtube ve onu küçük bir fark ile Facebook takip ediyor. Diğer popüler sosyal medya kanalları ise Instagram ve Twitter. 2015 yılında ikinci sırada yer alan Facebook Messenger ise geçtiğimiz yıl altıncı sıraya gerilemiş.
Global Dijital İstatistikler Dijital dünya 2015’e kıyasla 2016’da neredeyse tüm önemli göstergelerde muazzam bir büyüme yaşadı. Rakamlara göre günümüzde 3.77 milyarı bulan global internet kullanıcı sayısı %50’lik bir penetrasyona eşit. Bu nüfusun 2.80 milyarı aktif olarak sosyal medya kullanıyor. Kullanıcıların 2.56 milyarı sosyal medyaya mobilden bağlanırken, toplam mobil kullanıcı sayısı ise 4.92 milyar. Ayrıca dünya genelinde 1.61 milyar kişi e-ticaret kullanıcısı.

İnternet kullanıcıları 2015 yılına kıyasla %10 büyüyerek 354 milyon; aktif sosyal medya kullanıcıları %21 büyüme ile 482 milyon arttı. Tekil mobil kullanıcılar son 12 ayda %5 büyürken, mobil sosyal medya kullanıcılarında tam %30 artış gerçekleşti. Değişim hızı 2016 yılında yayınlanan raporda da dikkat çekiciydi. Fakat yeni raporda internet penetrasyonunun %50’yi aştığını görüyoruz, yani son 12 boyunca şaşırtıcı bir büyüme hızı söz konusu.

İnternet kullanımına cihazlar bazında bakıldığında masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan internete giriş oranının %20 azalarak, %45’e düştüğü görülüyor. Mobil internet kullanımı %30’luk artışla %50’ye ulaşırken; tablet ile bağlanma oranı %5 düştü. Sosyal medya platformları arasında Facebook bu yıl da açık ara önde. Platform, hakimiyetini ikinci ve üçüncü sırada yer alan Messenger ve Whatsapp uygulamaları ile sürdürüyor. 4. sırada ise Youtube yer alıyor.

We Are Social tarafından 2017 yılı için yayınlanan global ve bölgesel tüm raporlara aşağıdan ulaşabilirsiniz:

“Digital in 2017 Global Overview” raporu ile ilgili detaylı bilgi için We Are Social tarafından yayınlanan, 2015 yılı verilerinin yer aldığı rapora şuradan ulaşabilirsiniz.

İlgili Haberler

👠Kapsamlı 2023 Q4 MENA Moda ve Hazır Giyim Sektör Raporu Yayında!
👠Kapsamlı 2023 Q4 MENA Moda ve Hazır Giyim Sektör Raporu Yayında!
Devamını Oku >
WatchGuard 2023 4. Çeyrek İnternet Güvenliği Raporu'nu Yayınladı
WatchGuard 2023 4. Çeyrek İnternet Güvenliği Raporu'nu Yayınladı
Devamını Oku >
Renault, Programatik Reklamları İle Radyoda!
Renault, Programatik Reklamları İle Radyoda!
Devamını Oku >
Türkiye’nin İlk Programatik TV Reklamı Yapı Kredi’den!
Türkiye’nin İlk Programatik TV Reklamı Yapı Kredi’den!
Devamını Oku >
SocialBrands Sosyal Medya Ocak Liderlerini Açıkladı!
SocialBrands Sosyal Medya Ocak Liderlerini Açıkladı!
Devamını Oku >
Digital Age: Dijital Dünyada 2016’da Neler Oldu?
Digital Age: Dijital Dünyada 2016’da Neler Oldu?
Devamını Oku >
Uber Uygulaması Türkiye’de Yasaklandı!
Uber Uygulaması Türkiye’de Yasaklandı!
Devamını Oku >
SocialBrands Sosyal Medyanın Aralık Liderlerini Açıkladı
SocialBrands Sosyal Medyanın Aralık Liderlerini Açıkladı
Devamını Oku >