Google AMP Nedir ve SEO Amaçlı Nasıl Kullanılır?

Google AMP Nedir ve SEO Amaçlı Nasıl Kullanılır?
Mobil kullanımda sayfa açılışını hızlandıran Google AMP nedir ve SEO amaçlı nasıl kullanılır sorularının yanıtını yazımızda bulabilirsiniz. Dünyadaki mobil cihaz kullanıcı sayısının 2019’da 5.07 milyara ulaşması bekleniyor. Mobile dayalı kullanım, teknoloji meraklılarının da artmasını sağlıyor. Beklentilerine yanıt vermek için, kullanıcı dostu, görsel açıdan ilgi çekici ve hepsinden önemlisi hızlı yüklenen bir web siteniz olmalı. Araştırmalara göre, tüketicilerin %47’si web sitelerinin 2 saniyenin altında açılmasını isterken, %40’ı ise açılışı 3 saniyenin üzerinde zaman alan siteleri terk ediyor. Google, Facebook ve Apple gibi teknoloji devleri, bu soruna dikkat çekerek birbirlerine karşı bu alanda üstünlük kurmaya çalışıyor. 2015’te Instant Articlesla kullanıcıların karşısına çıkan Facebook, bu platform sayesinde yayıncıların hızlı yüklenen, interaktif makaleler hazırlamasının yanı sıra içerik ve iş modellerini kolayca kontrol edebilmelerini sağlamak istedi. 1 ay sonrasında Apple da harekete geçerek Apple News’u duyurdu. Fakat en büyük ilgi, Google’ın internette gezinme biçimimizi değiştiren Accelerated Mobil Pages (AMP) projesi etrafında yoğunlaştı. Google AMP nedir? Açık kaynaklı bir inisiyatif olan Google AMP, yayıncıların mobile uyarlanmış içerikler hazırlayıp her yerden yüklemesini sağlamak isteyen bir girişim modeli. Sayfaların açılışını hızlandıran AMP, web sitelerinin açılışını yavaşlatan cookies, üçüncü parti JavaScript’ler, ağ problemleri gibi konulara odaklanıyor. Google, kullanıcılarına minimal veri ile inanılmaz derecede hızlı bir internet tarayıcısı hizmeti sunuyor. Pinterest, şu an AMP kullanan markalardan biri. Pinterest’in yazılım mühendisi Jon Parise, AMP’nin sayfaların yüklenme hızını 4 kat artırdığını ve mobilde kullanılan geleneksel sayfa optimizasyonlarından 8 kat daha az veri kullandığını belirtiyor. Şu an, 900.000 domainden 2 milyarın üzerinde sayfa AMP kullanıyor. AMP Nasıl Çalışıyor? AMP’nin temel amacı, web sitelerinin daha hızlı yüklenmesini sağlamak. Geçmişte, diğer sayfalar için bir endeks görevi gören Google, artık içerikleri kendi sunucularında depoluyor. Google, yukarıda sözünü ettiğimiz, yayıncıların Facebook sunucuları üzerinden içerik yaratmasına izin veren ve kullanıcıların Facebook uygulamasından çıkmadan makaleler okuduğu Instant Articles’la karşılaştırılabilir. İkisi arasındaki fark ise AMP’nin, web sitelerinin diğer sitelere embed edilebileceği açık kaynaklı bir inisiyatif olması. Web tasarımcıların, web sayfası yaratırken kullandığı kısıtlı teknik özellikleri genişleten AMP, sitenizin alternatif versiyonlarını AMP’ye ait kural ve standartlar doğrultusunda yaratmanıza fırsat veriyor. HTML düzenine benzer yapı, sayfanın yüklerini azaltarak minimuma indiriyor. Google-AMP-news Accelerated Mobile Pages (AMP), 3 temel bölüme ayrılıyor:
  • AMP HTML; HTML yapısının yeniden tasarlanmış ve AMP özellikleriyle genişletilmiş bir versiyonu. Hızlı ve güvenilir performans için bazı kısıtlamalar haricinde, AMP HTML, AMP özelinde bazı etiketler ve bildik bazı kalıpların daha hızlı işlemesini sağlıyor.
  • AMP JS; mobil dostu sayfalar için yeni JavaScript. AMP’nin en iyi uygulamalarıyla sayfadan hızlı render almayı, kaynak yüklemelerini hızlandırıyor ve yukarıda bahsettiğimiz özel etiketleri organize ediyor.
  • AMP Cache (Önbellek); tüm geçerli AMP dokümanlarının dağıtıldığı proxy tabanlı içerik dağıtım sistemi. AMP HTML sayfalarını alıp, önbelleğe kaydedip sayfa performansını optimize ediyor. AMP Cache içerisinde yerleşik bir onaylama sistemi de bulunuyor. Bu sistem, sayfaların AMP HTML standartlarına uygunluğunu denetliyor.
Google AMP’nin SEO’ya etkisi ve diğer getirileri nelerdir? Bir sıralama sinyali olmayan AMP, SERP (Arama Motoru Sonuç Sayfası) sıralamanıza direkt olarak sihirli bir dokunuş yapmıyor. Ancak, web sitenizin görünürlüğünü sonuç sayfalarının hangisinde olursanız olun web sitenizin görünürlüğünü artırıyor ve daha çok kullanıcı çekmenizi sağlıyor. Google Webmaster Trends analiz uzmanı Garry Illyes’in SEJ Summit’de yaptığı açıklamaya göre AMP kullanan yayıncıların %80’i daha çok sayfa görüntülenmesi alıyor. Daha yüksek tıklama oranı (CTR) Web sitesinin daha akıcı bir yapıda olması, gelişmiş tıklama oranlarını da beraberinde getiriyor. AMP, kullanıcıların kötü tasarımlı ve yavaş yüklenmesini önlüyor. Bu sayede kullanıcılar, sıradan mobil dostu sayfalar ya da AMP ile hızlandırılmış sayfa seçenekleri arasında seçim yapabiliyor. Örneğin, The Washington Post, AMP üzerinden günde ortalama 1.000 makale paylaşıyor. Bazı sayfalarının açılışı 400 milisaniye sürüyor ve içerikler okuyucunun karşısına tam zamanında çıkmış oluyor. AMP, tıklama oranını %50 artırıyor. Daha iyi bir mobil kullanıcı deneyimi = düşük bounce rate oranı ve yüksek bellek Yatay eksende bir içerik akışı, kullanıcılara her bir linke tek tek tıklamadan gezinme imkanı tanıyor. AMP sayesinde, sitenizdeki belli bir ürüne ait içerik ya da yorum anında yüklenebiliyor. Böylece bounce rate (siteden çıkma oranı) düşüyor ve kullanıcının cihaz belleği artıyor. Yine Washington Post’tan örnek verelim. Geleneksel mobil aramayla gelen kullanıcıların %51’i 1 hafta içinde siteye dönüyor. Ürün ve teknoloji baş yöneticisi Jarrod Dicker’a göre ise AMP sayesinde bu rakam %63’e ulaşmış durumda.
Etiketler:

İlgili Haberler

Analytics Universal'den GA4'e Geçiş ve Eski Verilerin Korunması
Dijital menu icon
17 Şub 23
Analytics Universal'den GA4'e Geçiş ve Eski Verilerin Korunması
Devamını Oku >
Bu Bir Uyarıdır! Nereye Tıkladığına Dikkat Et!
Bu Bir Uyarıdır! Nereye Tıkladığına Dikkat Et!
Devamını Oku >
Görsel İçerik Pazarlamasının Önemi Nedir?
Görsel İçerik Pazarlamasının Önemi Nedir?
Devamını Oku >
Snapchat’le 2018 Yılı Sosyal Medya Pazarlamasına Dair 5 Tahmin
Snapchat’le 2018 Yılı Sosyal Medya Pazarlamasına Dair 5 Tahmin
Devamını Oku >
E-Ticaret Sitesi Dönüşüm Oranı Google Analytics’le Nasıl Artırılır?
Dijital menu icon
26 Eki 17
E-Ticaret Sitesi Dönüşüm Oranı Google Analytics’le Nasıl Artırılır?
Devamını Oku >
Google, Google Payment İle Ödeme Sistemleri Pazarına Giriyor
Google, Google Payment İle Ödeme Sistemleri Pazarına Giriyor
Devamını Oku >
2018'in Sosyal Medyaya Yön Verecek Trendleri
2018'in Sosyal Medyaya Yön Verecek Trendleri
Devamını Oku >
Son Yılların Yükselen Web Tasarım Trendleri
Web Tasarım menu icon
20 Eki 17
Son Yılların Yükselen Web Tasarım Trendleri
Devamını Oku >