Facebook Sayfası Optimizasyon Yöntemleri

Facebook Sayfası Optimizasyon Yöntemleri
Yeni bir Facebook sayfası açacaksanız ya da mevcut sayfanızı yeniden düzenlemeyi düşüyorsanız Facebook sayfası optimizasyon yöntemleri işinize yarayabilir. Dünya çapında en çok kullanılan sosyal medya platformu Facebook, markalar için potansiyel müşterilerine ulaşabildikleri önemli bir mecra. Dolayısıyla markaların Facebook’taki iletişimlerini ve reklamlarını olduğu gibi, sosyal medyadaki imajını temsil eden Facebook sayfalarının optimizasyonu da bir o kadar önemli. Facebook’ta sadece marka olarak sayfa açmanız gerekmiyor. Yeni bir girişimin kurucusu, bir işletme sahibi ya da blog yazarı dahi olsanız; Facebook, hedef kitlenize ulaşmak konusunda önemli fırsatlar sunabilir. Mevcut sayfanızı optimize etmek ya da potansiyel takipçilerinize işinizi en iyi şekilde anlatabilmek için aşağıda sıraladığımız Facebook sayfası optimizasyon yöntemlerinden yararlanabilirsiniz.
1. Facebook sayfası kategorisini doğru seçin. Facebook sayfası oluştururken kategoriyi yaptığınız iş ve hizmetleriniz doğrultusunda seçmelisiniz. Burada 6 farklı sayfa kategorisi göreceksiniz:
  • Yerel İşletme veya Yer: Fiziki konumu ön plana çıkarmak isteyen yerel işletmeler; kamu alanları, anıt binalar, kulüpler, hastane ve hava alanları vb yerler için idealdir.
  • Şirket, Kuruluş veya Enstitü: Şirketinizi temsilen bir sayfa açmak istiyorsanız en doğru seçim bu kategoridir.
  • Marka veya Ürün: Markanız, ürün ve hizmetlerinizi ön plana çıkaracak bir sayfa için bu kategoriyi seçebilirsiniz.
  • Sanatçı, Müzik Grubu veya Tanınmış Kişi: Müzik grubu, tanınmış bir kişi ya da kendiniz için sayfa açıyorsanız bu kategori uygundur.
  • Eğlence: TV şovları, kitaplar, albümler vb. eğlenceye yönelik sayfalar için idealdir.
  • Ortak Hedef veya Topluluk: Topluluk sayfaları insanları aynı sebep doğrultusunda bir araya getirecek ve bilgi paylaşımı sağlayacak sayfalardır.
Topluluk sayfaları dışındaki herhangi bir kategoriyi seçtiğinizde karşınıza alt menüler çıkacak. Bu menülerde işinizi daha ayrıntılı bir şekilde kategorilendirebilir ve açıklayabilirsiniz. facebook sayfası optimizasyonu Şunu unutmayın ki sayfa kategorisini bir kez seçtikten sonra değiştirmek mümkün olmuyor. Sayfa açıldıktan sonra geri dönüp kategori detaylarını düzenleyebiliyorsunuz fakat örneğin Ortak Hedef veya Topluluk kategorisindeki bir sayfayı Yerel İşletme ve Yer kategorisine taşıyamıyorsunuz.
2. Hakkında bölümünü doldurun. Sayfanızın kategorisini seçip adını belirledikten sonra işinizle alakalı bilgileri doldurmanız gerekiyor. Bu kısım “Hakkında” bölümü ile başlar ve sayfanızın en önemli bölümlerinden biridir. Çünkü Facebook Graph ve Google ssayfanız ile ilgili bilgileri buradan çekecektir. Olabilecek en optimize “Hakkında” bölümünü oluşturmak için bu kısmı aşağıdaki örgüyle doldurabilirsiniz:
  • Anahtar Kelimeler: Eğer hedef kitleniz ve potansiyel müşterileriniz konusunda yeterince araştırma yaptırsanız, kullanacağınız anahtar kelimeleri de belirlemişsinizdir. Burada o kelimeleri kullanabilirsiniz. Fakat sadece anahtar kelime eklemek yerine anlamlı cümleler oluşturmalısınız.
  • Ne İş Yaptığınız: Kullanıcılar için sayfanızın temsil ettiği marka ya da şirketin ne iş yaptığı, ürün veya hizmetinin ne olduğu önemlidir.
  • Güvenilirlik: Sayfa ziyaretçilerinize bu kısımda güven vermek, sayfanızı beğenip beğenmeyeceği konusundaki kararsızlığını etkileyecektir.
  • Tam Doldurma: Hakkınızda bölümü tamamıyla doldurmanız, ziyaretçilere merak ettikleri konular hakkında fikir vermenizi sağlar. Tahmin edersiniz ki Facebook’ta karşılaştığınız bir marka hakkında bilgi almak için Google’da araştırma yapmak gerçekten sinir bozucudur.
facebook sayfa optimize Bunların dışında “Hakkında” bölümünde web sitenize ya da bloğunuza yönlendirecek bir link olduğundan emin olun. Bu bağlantı bir ana sayfa, Facebook’a özel bir açılış sayfası, bir opt-in sayfası ya da ürün sayfası olabilir. Facebook’ta arandığınızda ulaşılmak için ise URL’nizi düzenlemeniz gerekiyor. Facebook URL’sinin sonuna eklenecek sayfa adı ya da marka adı olabilir.
3. Doğru bir profil fotoğrafı seçin. Bir sonraki adımda Facebook profil fotoğrafınızı seçmenizi isteyecektir. Burada işiniz için en uygun resmi seçmeniz çok önemli. Profil resmi eklemediğinizde sayfanız sahte gibi görünecektir. Bu nedenle fotoğrafı bir an önce eklemeniz gerekiyor. Profil fotoğrafınızı eklerken, Facebook 180x180 pixel boyutlarında olması gerektiği uyarısını veriyor. Fakat bu boyutta fotoğraflar yüklenirken kalitesi düşebiliyor. Bu nedenle profil fotoğrafınızın boyutlarını en az 540x540 pixel olarak ayarlamanızı tavsiye ederiz. Profil fotoğrafı olarak şirketin logosu, ürün fotoğrafı ya da kapak fotoğrafı ile kombinasyon oluşturabilecek bir görsel seçebilirsiniz.
4. Sayfanızı “Sık Kullanılanlar”a ekleyin. Sayfayı açma işlemi sırasında bir tıkla rahatça yapabileceğiniz bu işlem ileriki dönemde sayfayı yönetirken size yardımcı olacaktır. Bu işlem ile sayfanız Facebook’un Ana Sayfası’nda dol tarafta yer alan “Sayfalar” kısmının hemen altına eklenecek ve sayfaya ulaşmanız kolay olacaktır.
5. Hedef kitlenizi belirleyin. Facebook sayfası açmanın en son adımı tercih ettiğiniz sayfa hedef kitlesidir. Burada hedeflediğiniz demografik kitleyi belirlemelisiniz. Eğer hedef kitlenizi nasıl belirleyeceğinizden emin değilseniz aşağıdaki iki öneriye bir göz atın:
  • Diğer sosyal medya platformlarının analizlerini kullanın: Takipçilerinizi bir platformdan diğerine taşımayı düşünüyorsanız, bu güzel bir başlangıç olabilir. Örneğin Instagram takipçilerinizi analiz ederek Facebook’taki hedef kitlenizi belirleyebilirsiniz.
  • Bir analytics aracı kullanın: Bir analytics aracı ile kimlerin sizinle ya da markanızla etkileşim halinde olduğunu belirleyebilir ve hedef kitlenizi buna göre seçebilirsiniz. Analytics konusunda Agora Pulse ve Simply Measured bizim önereceğimiz araçlar arasında.
preferred-page-audience Mevcut bir Facebook sayfanız var ve optimize olduğundan emin olmak istiyorsanız, sayfanızın “Ayarlar” kısmından Tercih Edilen Hedef Kitle (Preferred Page Audience) bölümünde bu işlemi yapabilirsiniz. Fakat bu özellik hala bazı Facebook sayfalarında bulunmuyor ve çok yakında tüm sayfalarda aktif hale gelmesi bekleniyor.
6. Kapak fotoğrafına önem verin. Kapak fotoğrafları Facebook sayfasının en az kullanılan bölümlerinden biridir. Önceden kapak fotoğrafı ile kullanıcılara marka hakkında bilgi verilirken, günümüzde daha etkili olan %20 kuralı sebebiyle görselde çok fazla yazı olmamasına özen gösteriliyor. Kapak fotoğrafında mümkün olduğunca az yazı tercih edildiği gibi; fotoğraf ya da tasarımın telif hakkı başkasına ait, aldatıcı veya yanlış da olmaması gerekiyor. Kapak fotoğrafınızın optimizasyonu için doğru ölçülerde olduğundan emin olmalısınız. Facebook’un kapak görseli boyutları güncel olarak 1702x603 pixel’dir. Ayrıca vitrininiz olacak bu kısma eyleme çağrı (call to action) içeren bir slogan ya da açıklama eklemeniz önemlidir.
7. CTA butonu ekleyin. 2014 yılının sonunda Facebook sayfalar için getirdiği bir yenilik ile CTA yani eyleme çağrı (call to action) butonu eklenmesine imkan vermeye başladı. Bu butonlar takipçilerinizin sizinle etkileşim kurmasını sağlayabileceği gibi sayfanızı ziyaret edenleri de harekete geçirme konusunda oldukça teşvik edici. facebook-sayfa-kapak Bir sayfa yöneticisinin seçebileceği  7 adet CTA butonu bulunuyor:
  • Şimdi Rezervasyon Yap
  • Şimdi Ara
  • Bizimle İletişime Geç
  • Mesaj Gönder
  • Uygulamayı Kullan
  • Oyna
  • Şimdi Alışveriş Yap
  • Kaydol
  • Videoyu İzle

8. Göz alıcı grafikler paylaşın. Facebook sayfasının optimizasyonu sadece açılırken uygulanan yöntemlerle bitmiyor. Sayfa açıldıktan sonra da doğru içerikler paylaşmak optimizasyon sürecinin bir adımını oluşturuyor. Facebook sayfanızda paylaşacağınız görsel ve grafiklerin alakalı olduğu kadar ilgi çekici ve göz alıcı olması çok önemli. Bunun için çeşitli görsel hazırlama araçlarını kullanabilirsiniz. Canva, Typorama, Word Swag, ve Legend gibi araçları kullanarak bir tasarımcıya gerek kalmadan kendi grafiklerinizi oluşturabilirsiniz.
9. Takipçileriniz ile etkileşim kurun. Facebook’ta sayfanızı beğenen e takip eden kullanıcılarla etkileşim halinde olmanız, optimizasyon için önemli olan bir diğer unsur. Çünkü etkileşim kurarken; içeriklerinizin beğenilmesine, paylaşılmasına ve altına yorum yazılmasına katkı sağlıyor ve platformda bir topluluk oluşturmuş oluyorsunuz. Facebook’ta kesinlikle paylaş-bırak yapmayın, içeriklerinizi mutlaka takip edin. Takipçilerinizin yorumları ve tepkileri belki de işinizi geliştirmeye katkı sağlayacak ve fikir verecektir. Facebook sayfanız markanız adına konuştuğunuz yer değil; iletişim kurduğunuz yerdir. facebook etkileşim
Yukarıda sıraladığımız 9 optimizasyon yöntemi sadece yeni açılacak sayfalar için değil, mevcut sayfalar için de yardımcı olacaktır. Facebook’ta mevcut bir sayfanız varsa yukarıdaki detayların üzerinden giderek yanlış ve eksikleri tespit edip düzenleyebilirsiniz. Facebook sayfa optimizasyonu ile sayfanızı güncel hale getirebilir, takipçilerinize doğru mesaj verebilir ve kitlenizi büyütebilirsiniz.
Etiketler:

İlgili Haberler

En Popüler Online Dijital Pazarlama Sertifikaları
En Popüler Online Dijital Pazarlama Sertifikaları
Devamını Oku >
Facebook Messenger Bot Oluşturmak İçin Araçlar
Facebook Messenger Bot Oluşturmak İçin Araçlar
Devamını Oku >
Nescafé’den 360 Derece Facebook Reklamı
Nescafé’den 360 Derece Facebook Reklamı
Devamını Oku >
Facebook’tan Güncel Haber Uygulaması: Notify
Facebook’tan Güncel Haber Uygulaması: Notify
Devamını Oku >
Facebook’un Üçüncü Çeyrek Geliri 4,5 Milyar Doları Buldu!
Facebook’un Üçüncü Çeyrek Geliri 4,5 Milyar Doları Buldu!
Devamını Oku >
Facebook, Mobil Platformuna Alışveriş Özelliği Ekliyor!
Facebook, Mobil Platformuna Alışveriş Özelliği Ekliyor!
Devamını Oku >
Facebook’a Dislike Butonu Yerine Yeni Emojiler Geliyor!
Facebook’a Dislike Butonu Yerine Yeni Emojiler Geliyor!
Devamını Oku >
Interbrand: Dünyanın En Değerli Markaları 2015
Interbrand: Dünyanın En Değerli Markaları 2015
Devamını Oku >