2015 İçin Önemli Web Tasarım Trendleri

2015 İçin Önemli Web Tasarım Trendleri
2015'te öne çıkacak web tasarım trendleri sektöre yön verecek ve bu trendlere  hazır olan tasarımcılar birbirinden başarılı tasarımlara imza atacak. Geride bırakmak üzere olduğumuz 2014 yılına baktığımızda web tasarım ile ilgili göze çarpan trendlerle karşılaşıyoruz. Bu trendlerden bazıları kısa zamanda ortadan kaybolsa da bazı yaklaşımlar sektördeki doğal evrimine devam ediyor. Tasarımcılar; web tasarım üzerine geliştirilmeye devam eden araçlarla beraber, sektördeki dinamizme ayak uydurmak üzere yeni yaklaşımlara adapte olmak zorunda kalıyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan gelişmeleri göz önünde bulundurarak 2015 için önemli web trendlerine uyum sağlamak, tasarımcılara mutlaka fayda sağlayacaktır.
1. Tipografi daha esnek olacak. Web tasarım dünyasındaki tipografik gelişmeler, bu konuya büyük önem vermek gerektiğini tekrar ortaya koyuyor. Basılı işlerle kıyaslandığında web tasarımda metinlerin farklı özellikler taşıması gerektiğini görüyoruz. 2015'e girmek üzere olduğumuz bu günlerde bile internette küçücük yazılmış, sıkıştırılmış metinlerle karşılaşıyoruz ve bu artık değişmek zorunda. Tasarım dünyası metinlerle ilgili değişikliklere pek açık değil. Tasarımcılar, uzun süredir öne çıkan tipografi kullanımlarından vazgeçemese de okunabilirlik açısından şu özelliklerde bazı değişiklikler yapılması gerekiyor.
  • Yazı tipi boyutu
  • Sütun genişliği
  • Satır yüksekliği
Araştırmalar kullanıcıların okunabilirliğe büyük önem verdiğini gösteriyor. Daha büyük yazılar ve kolayca algılanan metinler, dönüşüm oranlarını artırmak için büyük önem taşıyor.
2. Kodlama zorunluluk olmaktan çıkacak. Web sitesi geliştirme sürecinde belli bir iş bölümü vardır. Tasarımcı sitenin nasıl gözükeceğini ve mesajların nasıl verileceğini belirlerken, kodlayıcı bu tasarımın etkileşimli olarak çalışmasından sorumludur. Web tasarım araçlarının daha kapsamlı ve akıllı hale getirilmesiyle bu iş bölümü de kaçınılmaz olarak değişime uğruyor. Günümüzde tasarımcılar neredeyse hiçbir kod bilgisine ihtiyaç duymadan web sitesi yapabiliyor. Böylece paradigmalar baştan yaratılıyor. Önceden tasarımcıların web sitesi konusunda önünde var olan engeller ortadan kalktığı için modern ve profesyonel web siteleri geliştirebiliyorlar. Tasarımın kalitesine daha fazla odaklanılması ve platformun arkasında evrilen algoritmalar ile birlikte hem tasarım hem de kodlama bilen kişiler sektörde büyük önem kazanıyor. 2015 için önemli web tasarım trendleri
3. Responsive tasarım önemini artıracak. Bundan birkaç yıl önce, web tasarım sadece masaüstü bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar için yapılıyordu.  Artık akıllı saatler, televizyonlar ve çeşitli ev aletlerinin de göz önünde bulundurulması gerekiyor. Bu nedenle responsive tasarım tanıımı çok daha kapsamlı hale geliyor. Her bir platform, kendine has zorluklara sahip olmasının yanı sıra tabletler ve akıllı telefonlar oldukça benzer etkileşim sistemleri içeriyor. Bu cihazlarda asıl problem görsel ve mentinsel ögelerin her formata uygun hale getirilmesi ve kolay navigasyon özelliği olarak özetlenebilir. Diğer yandan, örneğin bir akıllı saatte, tüm navigasyon sisteminin baştan yaratılması gerekiyor. Saatlerin akıllı telefonla aynı tasarıma sahip olması beklenemez. Karşılaşılan yeni sorunlara çözüm bulmak biraz zaman alabilir. Yine de 2015 yılının sonuna doğru gelişen teknolojilerin tasarımcıları bu konuda biraz sıkıştıracağını düşünüyoruz. Bu nedenle, çözüm alternatiflerinin en kısa zamanda düşünülmesi gerekiyor.
4. Flat tasarımla daha fazla karşılaşacağız. Sektörde farklı alanlarda sıkça karşılaşmaya başladığımız flat tasarımların, 2014 yılı web tasarım trendlerine bakıldığında büyük bir patlama yaşadığını söylemek yanlış olmaz. Kullanıcı arayüzü açısından flat tasarımların bazı sorunlara yol açtığı konuşulsa da web tasarım için en çok tercih edilen stillerden biri olduğu çok açık. Bunun sebepleri, insanların web içeriğini tüketme davranışı ile alakalı iken web sitesi tasarımında geri planda kullanılan  teknolojilerin de büyük etkiye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Flat tasarm, sitelerin daha derli toplu, hızlı ve içerik odaklı olmasını sağlayan minimalist özellikler taşıyor. Flat tasarım sadece estetik olarak çekici değil, aynı zamanda pratik de. Ziyaretçilerin dikkatinin dağılmadan içerikle etkileşime girmesini ve siteden memnun kalmasını sağlıyor.
5. İmajlar maksimum büyüklüğe ulaşacak. Web sitelerinde büyüyen tek şey yazılar değil, imajlar da büyüyor. Önceden imaj kullanımında hatrı sayılır bir sınırlama vardı. Artık bu sorun ortadan kalkıyor ve sonuç olarak büyük imajlar kullanan web siteleri artmaya devam ediyor. 2015 yılında büyük imajlar, web tasarımının başlıca ögelerinden biri olacak. Bu yeniliğin responsive tasarıma da uygulanması için yeni teknikler geliştirilecek. Böylece arkaplandaki dikkat dağıtıcı renkler ortadan kaldırılarak yerine minimum dosya boyutuna sahip optimize edilmiş imajlar gelecek. Ayrıca, 2015 için önemli web tasarım trendleri arasında arkaplan olarak kullanılan imajlara uygulanan tekniklere de yer vermekte fayda görüyoruz. Blur ve çeşitli renk filtreleri sayesinde metnin ön plana çıktığı şık tasarımlarla sık sık karşılaşacağız. web tasarım trendleri
6. Scroll edilen animasyonlar, parallax etkisi ve mikro etkileşimlerde yenilikler göreceğiz. Son zamanların en etkileyici trendlerinden biri de elbette parallax scrolling animasyonlar. Bu animasyonlarla her yerde karşılaşıyoruz. Apple ve Google bile bu tekniği zaman zaman kullanıyor. Bunun elbette bir sebebi var; bu teknikle tasarlanmış web sitelerinin etkileşiminde  %70'e varan artış görülüyor. Bu gerçekten inanılmaz bir oran! Navigasyon tekniğinde tıklama yerine scrolling kullanmak bir çok açıdan çok mantıklı. Yüklenmesi gereken sayfa sayısını düşürüyor ve daha da önemlisi daha yumuşak geçişler sayesinde bilgiler dinamik bir şekilde ziyaretçinin önünde akıyor.
7. Web grafikleri ortaya çıkacak. Grafik olarak sunulan bir bilgiyi daha kolay içselleştiriyor ve daha kolay hatırlıyoruz. Bu nedenle de infografikler popülerliğini asla kaybetmiyor. Ayrıca infografikler yazıya döküldüğünde sıkıcı ve uzun olabilecek bir metni, keyifli ve dikkat çekici hale getiriyor. Buna ek olarak yeni bir trend ortaya çıkıyor: Web grafikleri! İnfografiklere epey benzeyen web grafikleri  içerisinde bol miktarda bilgi barındırıyor. Bununla kalmayıp bir de kullanıcının bu bilgi ile etkileşime girmesini mümkün hale getiriyor. Görsel olarak infografiklerden daha etkiletici ve bu sayede kullanıcıyı kendine çekiyor. 2015 yılında tasarımcılar interaktif web grafikleri isteyen müşterilerle daha sık karşılaşacak. Tasarımcıların bu talebi karşılamaya hazır hale gelmesini tavsiye ederiz.
Web tasarım trendleri oldukça hızlı değişir, bu değişimin sebebi biraz da tasarımcıların yaratıcılığıdır. Tasarımcılar, yeni ve orijinal fikirlerle trendleri daha ileri taşımalıdır, bu şekilde sektörde fark yaratabilirler. 2015 senesinde yukarıda bahsettiğimiz web tasarım trendlerini göz önüne alarak hazırlanmakta fayda var.

İlgili Haberler

Tasarımcılar İçin En İyi 88 Ücretsiz Font
Web Tasarım menu icon
2 May 20
Tasarımcılar İçin En İyi 88 Ücretsiz Font
Devamını Oku >
Değişim Geçiren Marka Logoları
Web Tasarım menu icon
6 Ara 17
Değişim Geçiren Marka Logoları
Devamını Oku >
Web Sitesi Trafiğini Artırmak İçin Tasarım Önerileri
Web Tasarım menu icon
28 Kas 14
Web Sitesi Trafiğini Artırmak İçin Tasarım Önerileri
Devamını Oku >
Önemli Web Tasarım Hataları Nelerdir Ve Nasıl Önlenir?
Web Tasarım menu icon
23 Eyl 14
Önemli Web Tasarım Hataları Nelerdir Ve Nasıl Önlenir?
Devamını Oku >
Etkili Tipografik Hiyerarşi İçin 6 Taktik
Web Tasarım menu icon
18 Eyl 14
Etkili Tipografik Hiyerarşi İçin 6 Taktik
Devamını Oku >
Kurumsal Web Siteleri Nasıl Olmalıdır?
Web Tasarım menu icon
11 Eyl 14
Kurumsal Web Siteleri Nasıl Olmalıdır?
Devamını Oku >
Kullanıcı Deneyimi (UX) Nedir Ve Nasıl Geliştirilmelidir?
Web Tasarım menu icon
3 Eyl 14
Kullanıcı Deneyimi (UX) Nedir Ve Nasıl Geliştirilmelidir?
Devamını Oku >
Parallax Web Sitesi Tasarımı SEO İçin Zararlı Mı?
Web Tasarım menu icon
14 Ağu 14
SEO & SEM menu icon
14 Ağu 14
Parallax Web Sitesi Tasarımı SEO İçin Zararlı Mı?
Devamını Oku >